Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχαίοι ελληνικοί μύθοι
(Ο θεωρητικός λόγος του 20ού αιώνα για τη φύση και την ερμηνεία τους)
Συγγραφέας:   Ε. Δ. Καρακάντζα


Offer
Τι είναι οι αρχαιοελληνικοί μύθοι; Τι ξέρουμε γι΄ αυτούς;
Δύο φαινομενικά απλά ερωτήματα στα οποία η συγγραφέας αποπειράται να απαντήσει καταφεύγοντας σε μια μεταθεωρητική επισκόπηση των προσεγγίσεων που προτάθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη της ερμηνείας του μύθου.
Από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο γίνεται φανερό ότι η βεβαιότητα που έχουμε για την κατανόηση των παραδοσιακών αφηγήσεων των αρχαίων Ελλήνων κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Τίποτα σχετικά με τους μύθους δεν μπορεί να οριστεί με ασφάλεια, ούτε ακόμη τα ειδοποιά τους χαρακτηριστικά. Η αναζήτηση απαντήσεων για τη φύση και την ερμηνεία τους μας οδηγεί να προβληματιστούμε σε θέματα όπως η σχέση των μύθων με τον ορθολογισμό της φιλοσοφίας και της ιστοριογραφίας. Μας βοηθά, επίσης, να κατανοήσουμε σύγχρονες ερμηνευτικές τάσεις που ενσωμάτωσαν διδάγματα της φροϋδικής ψυχανάλυσης, του βρετανικού τελετουργισμού και του γαλλικού δομισμού.
Η τελευταία προσέγγιση -αυτή της σημειολογίας- απηχεί την ερμηνευτική επιλογή της συγγραφέως και εντάσσεται σε μια γενικότερη σύγχρονη τάση που αναγιγνώσκει το νόημα των παραδοσιακών αφηγήσεων στα σημεία ποικίλων αλληλοεμπλεκόμενων συστημάτων. Ο δρόμος που θα επιλέξει τελικά ο καθένας για την κατανόηση και την ερμηνεία αυτών των γοητευτικών αφηγήσεων παραμένει βασανιστικά ανοικτός, καθώς οι αρχαιοελληνικοί μύθοι, όντας επιδεκτικοί σε συνεχείς επανερμηνείες, παραμένουν προκλητικά ελεύθεροι.


Σημείωση: Προλογικό σημείωμα: Δανιήλ Ι. Ιακώβ.

24χ17 εκ., 240 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Εμείς και οι Αρχαίοι
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 398.249 5 (Μύθοι, Ελληνικοί), 291.13 (Μυθολογία - Ερμηνεία και κριτική), 398.201 (Μύθοι - Θεωρία)
ISBN: 978-960-375-695-8
ISBN (10ψήφιο): 960-375-695-4
Βάρος: 0.505 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
16.16
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Καρακάντζα, Ε. Δ.
Η Ε. Δ. Καρακάντζα είναι διδάκτορας της κλασικής φιλολογίας. Εργάστηκε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου δίδαξε ερμηνεία του αρχαιοελληνικού μύθου, αρχαϊκό έπος και λυρική ποίηση. Από το 2000 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις για την αρχαϊκή και κλασική ποίηση, τη διερεύνηση της θέσης της γυναίκας στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία και κοινωνία, και τη χρήση του μύθου για την οικοδόμηση της ιδεολογίας της πόλεως.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.