Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ακροδεξιά
(Ιδεολογία, πολιτική, κόμματα)

Offer
Ο παρών συλλογικός τόμος πραγματεύεται το φαινόμενο της νέας άκρας δεξιάς, όπως αυτό σε ιδεολογικό, σε κομματικό/οργανωτικό και σε πολιτικό/προγραμματικό επίπεδο αποτυπώνεται κατ΄ αρχάς σε ώριμες δημοκρατίες της Ευρώπης (Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες) και στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η νέα άκρα δεξιά εξετάζεται με επίκεντρο νεότευκτα μετακομμουνιστικά καθεστώτα (Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία), τα οποία εισήλθαν σε μια διαδικασία κοινοβουλευτικοποίησης και σταδιακού όσο και ασταθούς εκδημοκρατισμού μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" στην Κεντροανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Ο επιμελητής της αγγλικής έκδοσης, Paul Hainsworth, παρομοιάζει την ακροδεξιά με "μια πολύπλοκη αλχημεία". Η ακροδεξιά, σε επίπεδο ιδεολογικού λόγου, θέσεων πολιτικής και προγραμματικών στοχεύσεων, όπως και σε επίπεδο εκλογικής απήχησης στους ψηφοφόρους, παρουσιάζεται ως ένα μείγμα ετερόκλιτων στοιχείων. Παρότι στο βιβλίο επισημαίνονται οι δυσκολίες ορισμού και ταξινόμησης της ακροδεξιάς, τα πολιτικά της κόμματα εμφανίζονται μεταπολεμικά άλλοτε με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του δεξιού αυταρχισμού δίνοντας έμφαση στα ζητήματα "του νόμου και της τάξης", άλλοτε με εκείνα του προνοιακού σοβινισμού επιδιώκοντας τον αποκλεισμό των μεταναστών από τις υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας και άλλοτε με τα γνωρίσματα του λαϊκιστικού αντικρατισμού καταφερόμενα εναντίον των αντιπροσωπευτικών θεσμών και της πολιτικής ηγεσίας.

Η απροκάλυπτη πρόθεση των ακροδεξιών κομμάτων είναι να αναδιαρθρώσουν το πολιτικό σύστημα και να το μετατοπίσουν προς την κατεύθυνση των δικών τους ιδεών. Στην εκπλήρωση ενός τέτοιου στόχου συμβάλλει σημαντικά η πολιτική ηγεσία τους. Πρόσωπα όπως ο Fini, ο Haider ή ο Le Pen είναι σε θέση, με τις ρητορικές και "μιντιακές" δεξιότητες τους, να κλονίσουν τη δέσμευση ενός μέρους του εκλογικού σώματος στους κανόνες και στις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της πλουραλιστικής κοινωνίας.


Σημείωση: Πρόλογος: Βασιλική Γεωργιάδου

21χ14 εκ., 552 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Πολιτικής Κοινωνιολογίας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.5 (Πολιτική ιδεολογία), 324.2 (Πολιτικά κόμματα), 320.4 (Πολιτική - Ευρώπη), 320.7 (Πολιτική - Αμερική), 320.496 (Πολιτική - Βαλκανική χερσόνησος)
Άλλα πρόσωπα: Αιμίλιος Ζαχαρέας , Βασιλική Γεωργιάδου (Επιμελητής) , Paul Hainsworth (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-02-1759-9
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1759-9
Βάρος: 0.81 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
35.67
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.83
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aalborg.

Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bradford.

Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth.

Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth.

Υφηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton.

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bath.

Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bradford.

Λέκτορας Βαλκανικών Σπουδών στο Middlebury College.

Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ulster.

Mudde, Cas
Ο Cas Mudde έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Leiden και διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Georgia. To βιβλίο του, "Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη" (CUP, 2007 & Επίκεντρο, 2011), κέρδισε το βραβείο Stein Rokkan και αναγορεύθηκε από το περιοδικό Choice Outstanding Academic Title το 2008.

Ειδικός Αναλυτής στο Radio Free Europe και επιμελητής του "East European Perspective RFE/RL".

Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Leiden.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.