Λαμπρότητες και αθλιότητες εταιρών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λαμπρότητες και αθλιότητες εταιρών

Honore de Balzac

Το "Λαμπρότητες και αθλιότητες εταιρών" αποτελεί το δεύτερο μέρος του μνημειώδους μυθιστορηματικού δίπτυχου του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, το οποίο αρχίζει με τα "Χαμένα Όνειρα". Έργο αυτόνομο, το οποίο αποτελεί το κέντρο της Ανθρώπινης Κωμωδίας του Ναπολέοντα της Γραφής, το "Λαμπρότητες και Αθλιότητες" εγκαινιάζει και ταυτοχρόνως ξεπερνά το είδος εκείνο του μεγάλου αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο ασκεί μια ριζική κοινωνική κριτική. Πρωταγωνιστής του είναι ένα ιστορικό πρόσωπο: ο διαβόητος Βωτρέν, δραπέτης των κατέργων και αρχηγός του υποκόσμου, ο οποίος καταλήγει να γίνει αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας. Γύρω απ` αυτόν στροβιλίζονται πόρνες και τραπεζίτες, αστυνομικοί και γκάνγκστερς, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ένας ολόκληρος κόσμος που αποτελεί ταυτόχρονα την πιστή απεικόνιση της κοινωνικής και ιστορικής πραγματικότητας του 19ου αιώνα, αλλά και την προφητεία ενός Τιτάνα για το παρόν και το μέλλον μας.
Ο Κώστας Σφήκας έκανε και εδώ τη μετάφραση διατηρώντας το εντελώς ξεχωριστό στυλ του και αποδίδοντας μια τεράστια σημασία στην ηθογράφηση των προσώπων, ιδίως αυτών του υποκόσμου, μέσω της γλώσσας.
Ο Γιάγκος Ανδρεάδης, που είχε επίσης συνεργαστεί και στα "Χαμένα ΄Ονειρα" συμπεριέλαβε και στην έκδοση αυτή ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο: πρόκειται για ένα επίμετρο 230 σελίδων, που έχει τίτλο "Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας" και διαπραγματεύεται τις σχέσεις του μεγάλου μυθιστορήματος με την τραγωδία και το αστυνομικό βιβλίο και φιλμ, μέσα από ένα πρωτότυπο διάλογο με τις θεωρητικές θέσεις του Μπαχτίν.

Honore de Balzac

Honore de Balzac (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1799 στην πόλη Τουρ της Γαλλίας. Σπούδασε νομικά ύστερα από παρότρυνση της οικογένειας του και φιλοσοφία, σπουδές που γρήγορα εγκατέλειψε γιά να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Υπήρξε ο δημιουργός ενός κορυφαίου έργου της "Ανθρώπινης κωμωδίας", ένα γιγάντιο έργο που αποτελείται από 100 και πλέον ιστορίες. Ένα έργο ζωής, μετά το θάνατό του δημοσιεύτηκε σε 24 τόμους και μέσα σ΄ αυτό είχε φτιάξει πάνω από 2000 χαρακτήρες. Μερικές σημαντικές δουλειές του Μπαλζάκ είναι η "Ευγενία Γκράντε", "Ο Μπαρμπα- Γκοριό", "Χαμένα όνειρα" κ.ά. Πέθανε το 1850 σε ηλικία 51 ετών στο Παρίσι.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Σφήκας

Κώστας Σφήκας (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Σφήκας (1927-2009), γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως ταχυδρομικός υπάλληλος από τα εφηβικά του χρόνια. Το 1961 με τα "Εγκαίνια", μια μικρού μήκους ταινία, ξεκίνησε την περιπέτεια του αυτοδίδακτου κινηματογραφιστή. Το 1962 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ "Αναμονή" και επτά χρόνια αργότερα μαζί με τον Σταύρο Τορνέ το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ "Θηραϊκός όρθρος", που αγοράστηκε, αργότερα, από το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης. Ταγμένος στον πειραματικό κινηματογράφο, ο Σφήκας γύρισε ταινίες μυθοπλασίας που προκάλεσαν συζητήσεις και τάραξαν τα νερά του μεταπολιτευτικού "Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου" ("Μοντέλο", 1974, "Μητροπόλεις", 1975, "Αλληγορία", 1986, "Το προφητικό πουλί των θλίψεων του Πάουλ Κλέε", 1995, "Προμηθεύς Εναντιοδρόμων", 1998, "Η γυναίκα της... και ο συλλέκτης - Αλληγορία ΙΙΙ", 2002, "Μεταμόρφωση", 2007). Μέχρι το τέλος, παρέμεινε μια σταθερή, μοναχική, εναλλακτική φωνή στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα. Ανέλαβε, επίσης, τη σκηνοθεσία μιας σειράς εκπομπών για την κρατική τηλεόραση, οι οποίες συνθέτουν μια σπάνια ανθολογία εναλλακτικής-εικαστικής διαπραγμάτευσης των θεμάτων τους ("Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο", 1979, "Θρήνος για τον Γιάννη Χρήστου", 1980, "Ο εξπρεσιονισμός στον κινηματογράφο", 1982, "Η ποίησις του Ανδρέα Εμπειρίκου", 1982, "Το μοντάζ του Αϊζενστάιν", 1983, "Η αποκάλυψη του Ηγεμόνα", 1992, "Ο αινιγματικός κύριος Ιούλιος Βερν - Νεμο- Αλληγορία ΙΙΙ", 1993). Το 2004 το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε αναδρομικό αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του και τον τίμησε με τον "Χρυσό Αλέξανδρο", "για τον κρίσιμο και γόνιμο ρόλο του, στο βαθμό που, παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να αναπτύξει ένα σημαντικό έργο". Πάντα χαμηλού προφίλ, ο Κώστας Σφήκας υπήρξε, επίσης, δραστήριος μεταφραστής λογοτεχνίας -συγγραφέων, μεταξύ άλλων, όπως ο Δάντης και ο Μπαλζάκ. Για τη μετάφρασή του των "Χαμένων ονείρων" του Μπαλζάκ, βραβεύτηκε με το Α΄ κρατικό βραβείο μετάφρασης το 2001. Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Μαΐου 2009, σε ηλικία 82 ετών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
581
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.701 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση