Marguerite Duras: Ζωή σαν μυθιστόρημα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Marguerite Duras: Ζωή σαν μυθιστόρημα

Laure Adler

Ποια ήταν πραγματικά η Μαργκερίτ Ντυράς; Η σκανταλιάρα Μαργκερίτ που παρέμεινε ως το θάνατό της στο έλεος της επιθυμίας; Ή μια ιδιοφυής, σκεπτόμενη γυναίκα που άλλαζε κάθε τόσο μάσκες και διασκέδαζε, στο πέρασμα των χρόνων, θολώνοντας τα νερά και κρύβοντας συγκεκριμένα επεισόδια της ζωής της; Η Ντυράς υπήρξε αυθεντία στην αυτοβιογράφηση, επαγγελματίας στην εξομολόγηση, κι έτσι κατάφερε να μας κάνει να πιστέψουμε στα ψέματά της. Καρπός των φιλικών δεσμών που η Λωρ Αντλέρ είχε μαζί της επί δεκατέσσερα χρόνια, αλλά και υπομονετικής έρευνας, η βιογραφία αυτή, χωρίς να υποστηρίζει πως αποκαλύπτει την απόλυτη αλήθεια για την Ντυράς, προσπαθεί ωστόσο να ξεμπερδέψει τις διαφορετικές εκδοχές που η ίδια η Μαργκερίτ Ντυράς έδωσε για τη ζωή της. επιχειρεί να φωτίσει σκοτεινές περιοχές που η Ντυράς σκηνοθέτησε με απαράμιλλο ταλέντο: τη σχέση με τον ``Εραστή`` στα τέλη της εφηβείας της, τη στάση της στη διάρκεια του πολέμου και της Απελευθέρωσης, τα ερωτικά, λογοτεχνικά και πολιτικά πάθη της. Γιατί η ζωή της Μαργκερίτ Ντυράς είναι ταυτόχρονα η ζωή ενός αντιπροσωπευτικού παιδιού του αιώνα της, μιας γυναίκας βαθύτατα συνδεδεμένης με τις μάχες του καιρού της.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Μπλάνας

Γιώργος Μπλάνας (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Μπλάνας γεννήθηκε στο Αιγάλεω Αττικής το 1959. Σπούδασε ηλεκτροτεχνία και βιβλιοθηκονομία. Εργάστηκε ως ταχυδρόμος, βιβλιοθηκάριος, βιβλιοϋπάλληλος και κειμενογράφος στη διαφήμιση. Συνεργάστηκε με πολλά πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία ποίησης: "Η ζωή κολυμπά σαν φάλαινα ανύποπτη πριν τη σφαγή", Υάκινθος, 1987, "Η αναπόφευκτη ανθηρότητά σου", Διάττων, 1990, "Νύχτα", Νεφέλη, 1991, "Παράφορο!", Δελφίνι, 1997, "Άννα", Ερατώ, 1998, "Η απάντησή του", Νεφέλη, 2000, "Επεισόδιο", Νεφέλη, 2002, και "Τα ποιήματα του προηγούμενου αιώνα" -επανέκδοση των τεσσάρων πρώτων συλλογών, Ερατώ, 2004) "Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη", Γαβριηλίδης, 2010 "Στασιωτικά [1-50]", Γαβριηλίδης, 2011, καθώς και μεταφράσεις σύγχρονων και παλαιότερων αμερικανών και άγγλων πεζογράφων και ποιητών, ελλήνων κλασικών και ποιητών της τέχνης του χαϊκού.

Μαρία Κράλλη (Μεταφραστής)


Laure Adler

Laure Adler (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1950. Ιστορικός, κοινωνιολόγος, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Μετά από μία εξαιρετική καριέρα στο χώρο των εκδόσεων, στην τηλεόραση, ως παρουσιάστρια της εκπομπής "Le cercle de minuit", ως συγγραφέας, αλλά και ως σύμβουλος του Φρανσουά Μιττεράν σε θέματα πολιτισμού, ανέλαβε τον Ιανουάριο του 1999 τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού France-Culture. Έχει σκηνοθετήσει ιστορικά ντοκιμαντέρ και έχει γράψει βιβλία με ανάλογο θέμα. Παράλληλα, έχει γράψει βιβλία που έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα, όπως "A lʼ aube du feminisme", "Secrets dʼ alcove", "Lʼ amour a lʼ arsenic", "La vie quotidienne dans les maisons closes", "Les femmes politiques" κ.ά., το ντοκουμέντο πάνω στην εμπειρία της οδύνης "Until tonight", εμπνευσμένο από το θάνατο του γιου της, και τη βραβευμένη βιογραφία της Μarguerite Duras.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
735
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.991 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση