Τέσσερις ιστορίες από τον πόλεμο της Ισπανίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τέσσερις ιστορίες από τον πόλεμο της Ισπανίας

Ernest Hemingway

Κάποτε στη Μαδρίτη, το μπαρ του Chicote ήταν κάπως σαν το Stork, χωρίς τη μουσική και τις μικρούλες, ή ίσως σαν το μπαρ "μόνο για άντρες", του Waldorf, αν επέτρεπαν την είσοδο στα κορίτσια. Έρχονταν, μια κι ο λόγος, μα ήταν κέντρο κυρίως για αντρική πελατεία και οι γυναίκες δεν "έχαιραν ιδιαιτέρας εκτιμήσεως." Ο Πέδρο Chicote ήταν ο ιδιοκτήτης και διέθετε μιαν από κείνες τις προσωπικότητες που από μόνες τους φτάνουν και περισσεύουν για ένα μαγαζί. Ήταν μπάρμαν καταπληκτικός, πάντα διακριτικός, πάντα ευδιάθετος, κι είχε ένα ανεξάντλητο απόθεμα κεφιού. Σήμερα το κέφι είναι κάτι μάλλον σπάνιο και λίγος κόσμος το έχει για πολύν καιρό. Μάλιστα θα ΄πρεπε να προσέχει κανείς να μην το μπερδέψει με την επιδειξιομανία. Ο Chicote πάντως το είχε και το κέφι του δεν ήταν ψεύτικο, ούτε επιτηδευμένο. Επίσης ήταν σεμνός, απλός και εγκάρδιος. Είχε την ίδια ακριβώς διακριτικότητα, και μαζί την εξαιρετική ικανότητα, του Ζορζ του πορτιέρη στο μπαρ του Ritz, στο Παρίσι, που είναι ίσως το ανώτερο παράδειγμα που μπορεί να φέρει κανείς κουβεντιάζοντας με κάποιον κοσμογυρισμένο· και είχε ένα μπαρ πάρα πολύ συμπαθητικό.
Ernest Hemingway

Ernest Hemingway (Συγγραφέας)

Ο Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουαίη γεννήθηκε το 1899 στο Oak του Ιλινόις. Από τα παιδικά του χρόνια γνώρισε το πάθος των ταξιδιών που σημάδεψε τη ζωή και το συγγραφικό του έργο. Το 1917 ο Χέμινγουαίη προσλήφθηκε ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα Αστέρας του Κάνσας Σίτυ. Τον επόμενο χρόνο δέχτηκε να πάει ως εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου στο ιταλικό μέτωπο, όπου πληγώθηκε άσχημα και παρασημοφορήθηκε δύο φορές. Γύρισε στις Η.Π.Α. το 1919 και παντρεύτηκε το 1921. Το 1922 ήταν ανταποκριτής στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία για να αφιερωθεί στη λογοτεχνία. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ανανέωσε τις πρώιμες φιλίες του με αμερικανούς αυτοεξόριστους, όπως τον Έζρα Πάουντ και τη Γερτρούδη Στάιν. Η ενθάρρυνση και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα κείμενά του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύφους του Χέμινγουαίη. Τα δύο πρώτα βιβλία του ήταν οι "Τρεις ιστορίες και δέκα ποιήματα" και το "Στον καιρό μας" (1925). Ευρύτερα, όμως έγινε γνωστός με τη σατιρική νουβέλα "Οι χείμαρροι της άνοιξης" (1926), με την οποία και καθιερώθηκε. Η διεθνής του φήμη επιβεβαιώθηκε με τα επόμενα τρία βιβλία του : "Φιέστα" (1926), "Άντρες χωρίς γυναίκες" (1927) και "Αποχαιρετισμός στα όπλα" (1929). Αναμίχθηκε με πάθος στις ταυρομαχίες, "Θάνατος στο απομεσήμερο" (1932), στο κυνήγι άγριων ζώων στην Αφρική, "Οι πράσινοι λόφοι της Αφρικής" (1935), και στο ψάρεμα στην ανοιχτή θάλασσα, "Ο γέρος και η θάλασσα" (1952). Στο κλασικό μυθιστόρημα "Για ποιον χτυπά η καμπάνα" (1940) καταγράφονται οι εμπειρίες του από την παραμονή του στην Ισπανία κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Το άμεσο και φαινομενικά απλό ύφος της γραφής του δημιούργησε ολόκληρες γενιές μιμητών, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα, ενώ η αναγνώριση της θέσης του στην παγκόσμια λογοτεχνία ήλθε το 1954, όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ. Ο Χέμινγουαίη αυτοκτόνησε το 1961 στο Αϊντάχο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Γραμματικού

Μαρία Γραμματικού (Μεταφραστής)

Η ποιήτρια Μαρία Γραμματικού, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, γεννήθηκε στα Επτάνησα, έζησε αρκετά χρόνια στο Μιλάνο της Ιταλίας και σήμερα, στην Αθήνα, ασχολείται με την ποίησή της και τη μετάφραση πεζογραφικών έργων από την ξένη λογοτεχνία. Κυκλοφορούν τα ποιητικά βιβλία της : "25 αγγίγματα και 6 φυγές" - Α ΄βραβείο Μαρίας Π. Ράλλη 1980 "Χρησμός", Α΄ βραβείο Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων 1981- εκδ. Φιλιππότη "Ιόνιο, 90ο ανατολικά", Βραβείο Διόνυσος (Σμύρνη) 1993 - εκδ. Χρυσόθεμις "Το ρόδι κι ο ήχος" 1997 - εκδ. Δελφίνι. Επίσης οι μεταφράσεις: "Οι περιπέτειες του Πινόκιο" του Carlo Collodi, 1991-εκδ.Πατάκη "Τέσσερις ιστορίες από τον πόλεμο της Ισπανίας" του Ernest Hemingway, 1996 - εκδ. Δελφίνι "Αισθησιασμός" του Stefano Zecchi, 1997- εκδ. Πατάκη "Σκραμπλ" του Michele Giuttari , 2004 -εκδ. Διήγηση "Ύμνοι στον Άγιο Κύριλλο", ποιήματα Σλάβων ποιητών, 2004-εκδ. ΄Παρέμβαση΄, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
101
Διαστάσεις:
21χ15
Βάρος:
0.165 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση