Η ειρωνεία
zoom in
16.92€ -10% 15.23€

Τι είναι η ειρωνεία; Ποιες είναι οι μορφές που παίρνει; Ποιες, επίσης, είναι οι παγίδες που στήνει αλλά και την απειλούν; Ερωτήσεις πολύ λεπτές, στις οποίες ο συγγραφέας απαντά, όχι χωρίς ειρωνεία, με τη βοήθεια πάμπολλων παραδειγμάτων που δείχνουν την απέραντη μουσική και φιλοσοφική του παιδεία.
Συνοπτικά, τι είναι η ειρωνεία, αν όχι η συνείδηση αλλά συνείδηση ήσυχη και χαρούμενη, ευδιάκριτη από την υποκρισία; Δεν υπάρχει χιούμορ χωρίς αγάπη, ούτε ειρωνεία χωρίς ευθυμία. Η ειρωνεία, κοντολογίς, σώζει ό,τι γίνεται να σωθεί. Για τις ψευδαισθήσεις είναι θανατηφόρα· παντού στήνει τον αραχνοΰφαντο ιστό της, όπου πιάνονται οι σχολαστικοί, οι ματαιόδοξοι και οι γελοίοι. `Ειρωνεία, ελευθερία αληθινή!` αναφωνεί ο Προυντόν από το κελί του στην Αγία Πελαγία.
Η ειρωνεία θέτει τα πάντα σε αμφισβήτηση· με τα αδιάκριτα ερωτήματά της καταστρέφει κάθε ορισμό, ενοχλεί κάθε στιγμή την πομπώδη σχολαστικότητα που κλείνεται μέσα στους αυτάρκεις συλλογισμούς της. Χάρη στην ειρωνεία η σκέψη αναπνέει πιο ανάλαφρα, καθώς αναγνωρίζει το είδωλό της, που κινείται γοργά και τρίζει τα δόντια, μέσα στον καθρέφτη του στοχασμού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μιχάλης Καραχάλιος (Μεταφραστής)

Ο Μιχάλης Καραχάλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε στα Γιάννινα και στο Παρίσι λογοτεχνία, φιλοσοφία και κοινωνιολογία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από το δοκίμιο, ασχολείται και με τη μετάφραση φιλοσοφικών έργων από τα γαλλικά. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση και το 1994 δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Δωδώνη η μελέτη του "Κοινωνιολογία της γνώσης και κριτική του ολισμού" Karl Popper - Karl Mannheim.

Vladimir Jankelevitch

Vladimir Jankelevitch (Συγγραφέας)

Ο Βλαντιμίρ Ζανκελεβίτς ή Γιανκέλεβιτς (Vladimir Jankélévitch), φιλόσοφος και μουσικολόγος, γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1903 από Ρωσσοεβραίους γονείς στην Μπουρζ (Bourges) της Γαλλίας και πέθανε στο Παρίσι στις 6 Ιουνίου 1985. Το 1922 ξεκίνησε σπουδές φιλοσοφίας στην École normale supérieure στο Παρίσι, υπό τον Αντρέ Μπερξόν [Μπεργκσόν]. Από το 1927 έως το 1932 δίδαξε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Πράγας, όπου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για τον Σέλινγκ (Schelling). Επέστρεψε στη Γαλλία το 1933, όπου δίδαξε στο Lycée du Parc στην Λυών και σε πολλά πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένων αυτών της Τουλούζης και της Λιλ (Lille). Το 1941 προσχώρησε στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1951, εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα της ηθικής φιλοσοφίας στη Σορβόννη, όπου δίδαξε μέχρι το 1978.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
187
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.29 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση