Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η επίδραση της βυζαντινής τέχνης στη γερμανική της εποχής των Οθωνιδών και των πρώτων Σαλιδών αυτοκρατόρων
(Β΄ μισό 10ου - Α΄ μισό 11ου αιώνα)
Συγγραφέας:   Νικόλαος Γκιολές


Η επίδραση της βυζαντινής τέχνης στη γερμανική της εποχής των Οθωνιδών και των πρώτων Σαλιδών αυτοκρατόρων
Όταν στο τέλος του 19ου αιώνα στράφηκε η προσοχή από τους ευρωπαίους ιστορικούς της τέχνης προς τη μελέτη της βυζαντινής τέχνης, άρχισαν να επισημαίνονται και οι επιδράσεις της στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή τέχνη. Τούτο παρατηρήθηκε πρώτα με τους ρώσους ερευνητές που υπογράμμισαν τις βαθιές ρίζες της ρωσικής τέχνης στη βυζαντινή παράδοση. Ακολούθησαν οι δυτικοευρωπαίοι ιστορικοί της τέχνης, οι οποίοι άρχισαν να επανεκτιμούν τη μεσαιωνική τέχνη της λατινικής Δύσης και συγχρόνως να ασχολούνται με τη σπουδή της βυζαντινής τέχνης. Ανιχνεύουν και αναζητούν βυζαντινές πηγές σε πολλά έργα της εποχής των Καρολιδών (μέσα 9ου - μέσα 10ου αι.), των Οθωνιδών και Σαλιδών (μέσα 10ου - μέσα 11ου αι.), της Ρωμανικής περιόδου (μέσα 11ου - 12ος αι.) και της πρώιμης γοτθικής εποχής (13ος αι.).

22χ15 εκ., 134 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Το Βυζάντιο και οι Ξένοι Β
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 709.021 4 (Τέχνη, Βυζαντινή), 709.4 (Τέχνη - Ιστορία - Ευρώπη)
ISBN: 978-960-7079-80-0
ISBN (10ψήφιο): 960-7079-80-9
Βάρος: 0.242 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
8.16
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.26
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νίκος Γκιολές γεννήθηκε στους Ωρεούς Ευβοίας. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Μαρβούργου. Είναι καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα εικονογραφίας, αρχιτεκτονικής και μικροτεχνίας της βυζαντικής και μεταβυζαντινής περιόδου, καθώς και με τα προβλήματα των αλληλεπιδράσεων στην τέχνη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Έχει διεξαγάγει αρχαιολογικές ανασκαφές και επιφανειακή έρευνα. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία και πολλά άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είναι μέλος αρκετών επιστημονικών εταιρειών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.