Η θεωρία του μυθιστορήματος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η θεωρία του μυθιστορήματος

Georg Lukacs

12.66€ -10% 11.39€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608354159

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Πολύτροπον

Επανάσταση ή προσπάθεια δίχως αύριο; Η εμφάνιση του νέου μυθιστορήματος, οι πολεμικές που εγείρει, η επίδραση που ασκεί στη λογοτεχνική δημιουργία τοποθετούν το μυθιστορηματικό είδος στο επίκεντρο γόνιμων θεωρητικών ενασχολήσεων και προβληματισμών. Η Θεωρία του Μυθιστορήματος, ένα από τα πρώτα έργα του Lukacs, ανταποκρίνεται στη συγκυρία της εποχής του, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία μίας εύστοχης και εποικοδομητικής συμβολής. Προσεγγίζοντας το ζήτημα της μεγάλης επικής λογοτεχνίας στις σχέσεις της με την κοινωνία και τον πολιτισμό, ο συγγραφέας περιγράφει τις ιδιότυπες μορφές της εποποιίας και της τραγωδίας, της νουβέλας και του ειδυλλίου, αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως τις χαρακτηριστικές δομές του μυθιστορήματος. Εφαρμόζοντας την αναλυτική του μέθοδο στο έργο του Δάντη, του Θερβάντες, του Μπαλζάκ, του Τολστόι, του Ντοστογιέφσκι συγκροτεί συγκεκριμένες έννοιες και κατηγορίες, αποδίδοντας στις ευρύτερες επιστημολογικές αναζητήσεις την πραγματική φιλοσοφική και ιστορική τους διάσταση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Σαγκριώτης (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Σαγκριώτης είναι κοινωνιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει μεταφράσει και επιμεληθεί κείμενα φιλοσοφίας και κοινωνικής θεωρίας από τα γερμανικά.

Γιώργος Μανιάτης

Γιώργος Μανιάτης (Υπεύθυνος Σειράς)


Ξανθίππη Τσελέντη (Μεταφραστής)

Η Ξανθίππη Τσελέντη γεννήθηκε στα Τσελεντάτα της Κεφαλλονιάς. Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γαλλία (Nanterre-Paris X). Η διπλωματική της εργασία στην Πολιτική κοινωνιολογία διερευνά την "Πολιτική σκέψη του Maurice Merleau-Ponty" με υπεύθυνους καθηγητές τους C. Orsoni και A. Kriegel. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και της Κουλτούρας (Centre de l΄Histoire des sciences et des doctrines), μελετώντας τη σχέση πολιτικής και θρησκείας, με υπεύθυνο καθηγητή τον G. Labica. Αρχικώς επέλεξε τη φροντιστηριακή διδασκαλία (Κοινωνιολογία, Ιστορία, Έκθεση) και ακολούθως συνεργάστηκε με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Bασικά πεδία διδασκαλίας: Ιστορία των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικά κινήματα, Ιστορία των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, Ανάλυση και θεωρία της οργάνωσης, Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση κειμένων δοκιμιακού κυρίως χαρακτήρα.

Georg Lukacs

Georg Lukacs (Συγγραφέας)

Ο Γκυόρκυ Λούκατς (1885-1971) προερχόταν από εύπορη αστική οικογένεια. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας φιλοσοφίας το 1906. Το 1914 προσχώρησε στο ουγγρικό κομμουνιστικό κόμμα. Από το 1945 χρημάτισε καθηγητής αισθητικής στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Υπέρμαχος της αποσταλινικοποίησης, το 1956 χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Νάγκι, μετά την πτώση της οποίας αυτοεξορίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Στα βασικότερα έργα του συγκαταλέγονται: "Η ψυχή και οι μορφές" (1911), "Το ιστορικό μυθιστόρημα" (1936), "Ο Γκαίτε και η εποχή του" (1946), "Ο νεαρός Χέγκελ και το πρόβλημα της καπιταλιστικής κοινωνίας" (1948), "Η καταστροφή του Λόγου" (1954), "Σολζενίτσιν" (1964).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
222
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.278 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση