Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα - σταθμοί στην εξέλιξη του είδους
Συγγραφέας:   Τζίνα Πολίτη


Offer
Οι δυο εντελώς διαφορετικοί τρόποι αναπαράστασης της ιστορίας που εγγράφονται στα κείμενα του Ουώλτερ Σκόττ παραπέμπουν σε μια περιοχή αγορεύσεων και πρακτικών που αφορούν την ιστορία την εποχή ακριβώς που πρωτοεμφανίζεται και το ιστορικό μυθιστόρημα. Και είναι, πιστεύω, σημαντικό να δούμε αυτό το νέο υβριδικό είδος ως μέρος αυτού του ευρύτερου σχηματισμού και των μορφών εξουσίας του. Το ιστορικό μυθιστόρημα έχει μελετηθεί κυρίως σε σχέση με ολιστικές θεωρίες της ιστορίας, π.χ. με εκείνη των Σκώτων φιλοσόφων του 18ου αιώνα, ή με τη μαρξιστική, όπως προτάθηκε από τον Lukacs. Η ευρύτερη "κοινότητα" ωστόσο των ιστορικών κειμένων που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, από όσο ξέρω, ελάχιστα έχει διευρυνθεί. Πρόθεσή μου λοιπόν σε αυτή την εργασία είναι να εξετάσω τους δυο ορίζοντες έρευνας που μας ανοίγει το ίδιο το κείμενο: εκείνον ο οποίος αναφέρεται στην παραγωγή κειμενικών μορφών για τη μετάδοση της ιστορικής γνώσης, και εκείνον ο οποίος κεντρώνει την προσοχή μας στο λόγο, αντικείμενο του οποίου είναι η ίδια η ιστοριογραφία.
Το ιστορικό μυθιστόρημα μπορεί να ειδωθεί ως το είδος εκείνο που ικανοποιούσε την επιθυμία των αναγνωστών με το να κάνει την ιστορική "επινόηση" απολαυστική. Αυτό όμως έγινε χάρη στον μυθιστορηματικό ρεαλισμό που επέτρεψε τη συνύπαρξη κοινών μυθιστορηματικών χαρακτήρων και σημαντικών ιστορικών προσώπων σε ένα αφηγηματικό σύμπαν ανοιχτό στην προοδευτική πορεία του δυτικού χρόνου. Η ρομαντική ιστοριογραφία, υιοθετώντας τις τεχνικές του μυθιστορηματικού ρεαλισμού, έφερε και εκείνη στο προσκήνιο στη θέση του ηγέτη και των δυναστειών τον κοινό άνθρωπο ως τον ήρωα της ιστορίας. Ο Σκόττ ήταν ίσως ο πρώτος μυθιστοριογράφος ο οποίος αυτονόμησε πλήρως τον λόγο των χαρακτήρων του από τον λόγο του αφηγητή.
Το "ιστορικό μυθιστόρημα", όπως διαμορφώθηκε από τον Ουώλτερ Σκόττ, ανασυνθέτει για τη μνήμη όχι μόνο το αφήγημα της ιστορίας, αλλά και την ίδια την ιστορία της αφήγησης.


Σημείωση: Δοκίμια για τους Walter Scott, Charles Dickens, Patrick Suskind.

17χ12 εκ., 223 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 809 (Λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική), 809.381 (Ιστορικό μυθιστόρημα - Ιστορία και κριτική)
ISBN: 978-960-325-522-2
ISBN (10ψήφιο): 960-325-522-Χ
Βάρος: 0.243 κιλά
Εκδότης: Άγρα
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
11.15
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Πολίτη, Τζίνα
Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική και στην Αγγλία. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμα στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου και δίδαξε ως Fellow του Churchill College και Lecturer in English Literature. Ανάμεσα σ΄ άλλες δημοσιεύσεις το βιβλίο της "The novel and its presuppositions" χαιρετίστηκε από τους κριτικούς σαν σημαντική προσφορά στη θεωρία του μυθιστορήματος. Το 1998 τιμήθηκε με το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας" από τα Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στις εκδόσεις Άγρα κυκλοφόρησαν τα βιβλία της "Συνομιλώντας με τα κείμενα", 1996, "Στα όρια της γραφής", 1999 και "Η ανεξακρίβωτη σκηνή", 2001 και "Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα", "Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών" (2006, Βραβείο Δοκιμίου - Λογοτεχνικά Βραβεία περιοδικού Διαβάζω 2007), καθώς και η μετάφραση του "Κορακιού" του E. A. Poe, 2000.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.