Λαϊκά παραμύθια από την Πάρο και την Αντίπαρο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λαϊκά παραμύθια από την Πάρο και την Αντίπαρο

Γιάννα Β. Σέργη

"Κάποτε, παιδιά, τα παγωμένα βράδια του χειμώνα, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας έπαιρναν το σκαμνάκι τους και κάθονταν κοντά στʼ αναμμένο τζάκι. Γύρω τους μαζεύονταν αμέσως και στρογγυλοκάθονταν τα εγγονάκια τους μα κι η γάτα του σπιτιού, λες και καταλάβαινε πως τούτη η ώρα ήταν η καλύτερη της μέρας και δεν έπρεπε να τη χάσει.
Στην αρχή δε μιλούσε κανείς. Άκουγαν μόνο τη μουσική που έπαιζαν τα βιολιά του βοριά στις χαραμάδες, τα τυμπανάκια της βροχής στη στέγη, τα ξυλάκια της φωτιάς στο τζάκι.
Κι ύστερα, αφού πια η πόρτα της ψυχής μισάνοιγε, άρχιζαν το παραμύθι: "Μια φορά κι έναν καιρό..."
Με τα μαγικά τούτα λόγια, όλοι πετούσαν μακριά, πολύ πίσω στο παρελθόν, και βρίσκονταν μεμιάς σ΄ άλλους τόπους, ονειρεμένους. Εκεί, βασιλιάδες, βασιλοπούλες, νεράιδες, δράκοι, γίγαντες, νάνοι, πλούσιοι αφεντάδες, φτωχοί μεροκαματιάρηδες, σοφοί γέροντες και χαζούληδες νεαροί με τύχη βουνό, παιδιά που με την εξυπνάδα και την παλικαριά τους κατάφερναν να γίνουν άρχοντες, κακές μα και καλές μάγισσες, ζώα με ανθρώπινη φωνή, ζούσαν τις δικές τους περιπέτειες".

Γιάννα Β. Σέργη

Γιάννα Β. Σέργη (Συγγραφέας)

Η Γιάννα Βλ. Σέργη γεννήθηκε στη Νάξο και μεγάλωσε στην Πάρο, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Εκάλης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναβάθμιση εκπ/κών). Ζει στην Πάρο και εργάζεται ως νηπιαγωγός. Αγαπά ιδιαιτέρως τα παραμύθια του λαού μας και ασχολείται με τη συλλογή, τη μελέτη και τη μετάδοσή τους στα παιδιά. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει συμμετάσχει με έργα της στις εκδόσεις: "Πράσινος Κουμπαράς", Ψυχογιός 2002, "Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2002, 2003, 2004", Αστήρ. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο", στο οποίο έχει παρουσιάσει θέματα κυρίως εφαρμοσμένης λαογραφίας. Εργασίες της σχετικές με το παιδί και τη λαϊκή μας παράδοση έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς και σε άλλα περιοδικά, τοπικές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Άλλα έργα της: "Να τα Πούμε;", Παραδοσιακά κάλαντα, Φιλιππότης, Αθήνα 1999. "Νεοελληνικά Λαϊκά Ναναρίσματα και Ταχταρίσματα", Ανθολογία-Ανάλυση κειμένων, Φιλιππότης, Αθήνα 2000. "40+1 Έργα για Θέατρο και Κουκλοθέατρο", Δίπτυχο, Αθήνα 2001. "Το μέλι", Λαϊκό παραμύθι από τις Λεύκες Πάρου, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου, 2002. "Παραδοσιακές γεύσεις από τις Λεύκες Πάρου", Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Αθήνας, 2002. "12 Μήνες, ονόματα, χρώματα, καμώματα", Ημερολόγιο 2003, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου, 2003. "Τα Ξεκωλάκια", Λαϊκό Παραμύθι από τις Λεύκες Πάρου, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου, 2003. "12 Μήνες, ποιήματα, μηνύματα, παιχνιδίσματα", Ημερολόγιο 2004, έκδοση του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φώφη Κληρονόμου (Εικονογράφος)

Η Φώφη Κληρονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Πάρο, όπου ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σπούδασε φωτογραφία και στη συνέχεια καλλιέργησε το ταλέντο της στη ζωγραφική μαθητεύοντας για τέσσερα χρόνια κοντά στον αείμνηστο δάσκαλο Βρασίδα Βλαχόπουλο. Έχει παρουσιάσει πέντε ατομικές εκθέσεις στην Πάρο, με έργα εμπνευσμένα κυρίως από το ιδιαίτερο χρώμα των Κυκλάδων. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών περιοδικών και βιβλίων για την εκμάθηση αγγλικών από μικρά παιδιά. Τελευταία έχει εικονογραφήσει δύο λαϊκά παραμύθια της Πάρου, "Το μέλι" και "Τα ξεκωλάκια" εκδόσεις του Νηπιαγωγείου Λευκών Πάρου. Εδώ και πολλά χρόνια δημιουργεί τα σκηνικά για τις θεατρικές παραστάσεις πολλών σχολείων της Πάρου. Αγαπά τα παιδιά και τη ζωγραφική και γι΄ αυτό είναι πάντα πρόθυμη να χρωματίζει τη ζωή και τα όνειρά τους.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
107
Διαστάσεις:
29x22
Βάρος:
0.721 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση