Η γυναίκα κυρία στη Μεσσηνιακή Μάνη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η γυναίκα κυρία στη Μεσσηνιακή Μάνη

Μέσω προικώων και άλλων εγγράφων (1745 - 1864)

Σωκράτης Β. Κουγέας

23.32€ -10% 20.99€

[...] Μέσα από τούτη εδώ τη μικρή μελέτη στοιχειοθετείται η άποψη πως στο πλαίσιο των παραδοσιακών κοινωνιών η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητα της γυναίκας διασφαλίζονταν από νόμους εθιμικούς, ίσως πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι στο νομικό κράτος του 21ου αιώνα.
Τα έγγραφα αποτυπώνουν συνήθειες που αφορούν στην κοινωνία της Μεσσηνιακής Μάνης διακόσια πενήντα χρόνια πριν. Αν λάβουμε υπόψη μας τους αργούς ρυθμούς μεταβολής των παραδοσιακών αυτών κοινωνιών, μπορούμε με ασφάλεια να δεχτούμε ότι η ζωή τους ξεπερνά κατά πολύ τις χρονολογίες εγγράφων. Και οι συνήθειες αυτές θέλουν να διαφυλάττουν τη γυναίκα κυρία του εαυτού της και των υπαρχόντων της.
Και πέρα από τα συμπεράσματα αυτά, τα περισσότερα έγγραφά μας προβάλλουν τη δεινότητα λόγου των δημιουργών τους, διασώζοντας λαϊκούς γλωσσικούς τύπους που μετατρέπουν τυπικά κείμενα συναλλαγών σε αφηγήματα με αξία λογοτεχνική. [...]

Σωκράτης Β. Κουγέας (Επιμέλεια)

Ο Σωκράτης Κουγέας, γιος των γεωπόνων Βενέτη και Ήβης, εγγονός του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Παντρεμένος με τη Λένα Μπέλεση από το 1980, έχει δύο κόρες, την Ήβη και την Οδέττη. Αποφοίτησε από το κλασικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1980 και φοίτησε στο παπυρολογικό κέντρο Instituto Vitelli του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση και παράλληλα επιμελείται εκδόσεων αρχείων. Έργα του που έχουν εκδοθεί: "Τραγούδια του Heine", μετάφραση Νίκου Γεννηματά - Μόναχο 1913, εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 1997, "Τραγούδια του Κάτω Κόσμου - Μοιρολόγια της Μεσσηνιακής Μάνης", συλλογή του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα (1901-1904), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2000, "Η Γυναίκα Κυρία στη Μεσσηνιακή Μάνη μέσω προικώων και άλλων εγγράφων" (1745-1864), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2003, "Αγνάντια στο Βενέτικο - Στιγμές από την κοινωνική και οικονομική ζωή της ΒΔ Μάνης μέσω εγγράφων (1678-1849)" από το αρχείο του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα, εκδ. Ποταμός, Αθήνα 2008, "Το τηλεφώνημα της κυρίας Κ.Σ.", εκδ. Αstra, Αθήνα 2007.

Σωκράτης Β. Κουγέας

Σωκράτης Β. Κουγέας (Συγγραφέας)

Ο Σωκράτης Β. Κουγέας (Δολοί Έξω Μάνης 1877 - Αθήνα 1966) υπήρξε ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Έκανε σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Το 1910 έγινε γραμματέας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Υπηρέτησε σε σχολεία σαν καθηγητής στη μέση εκπαίδευση ως το 1918, οπότε διορίστηκε καθηγητής της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, θέση που κράτησε ως το 1947. Από το 1929 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Με τον Κ. Άμαντο ήταν συνεκδότης του έγκριτου ιστορικοφιλολογικού περιοδικού "Ελληνικά" (1928 - 1939). Τα επιστημονικά δημοσιεύματα του Κουγέα αναφέρονται κυρίως στην επιγραφική, στην παλαιογραφία, στην ιστορία της Μάνης και στη νεοελληνική ιστορία και φιλολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
125
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.402 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση