Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η παιδεία στη μετανεωτερική εποχή
(Η περίπτωση της ειδικής αγωγής)

Offer
Η ειδική αγωγή φέρει την κληρονομιά των έντονων κοινωνικών προκαταλήψεων και των εσφαλμένων στερεοτύπων που αναμειγνύονται με σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, επαγγελματικά συμφέροντα, ομάδες κοινωνικής πίεσης κλπ. Στη διαμόρφωση του ορισμού της υπεισέρχεται επίσης η σύγχρονη ρητορική εθνικών και υπερεθνικών φορέων για τα δικαιώματα μειονοτικών ομάδων καθώς επίσης και η πίεση που ασκεί στις δομές της βιομηχανικής κοινωνίας, συνεπώς και στο εκπαιδευτικό της σύστημα, η τεχνολογική πρόοδος. Τα δομικά στοιχεία που υπεισέρχονται στον ορισμό της Ειδικής Αγωγής την καθιστούν ιδανική περίπτωση μελέτης της μετανεωτερικότητας, της εποχής δηλαδή που προορίζεται να αντικαταστήσει τη σημερινή εποχή. Τι είναι τελικά η Ειδική Αγωγή, σε ποιους απευθύνεται και τι εξυπηρετεί. Ποιες είναι οι δυνάμεις που τη διαμορφώνουν και πως αυτές μεταβάλλονται εξελικτικά. Ποια είναι η συνάφεια του συστήματος αυτού με το κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το βιβλίο τούτο προσπαθεί να ανιχνεύσει τόσο τα ιδεολογικά κίνητρα όσο και τους μηχανισμούς που διέπουν το σύστημα της Ειδικής Αγωγής. Οι ενότητές του προέκυψαν τόσο από την ερευνητική δραστηριότητα όσο και την επαγγελματική εμπειρία της συγγραφέως. Κάθε ένα από τα κεφάλαια αποτελεί εργασία που είχε προηγουμένως παρουσιασθεί σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες. Η αναζήτηση και αποτύπωση των ιδεολογικών συνιστωσών που διέπουν την εξέλιξη του συστήματος της Ειδικής Αγωγής από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα συναρτώνται με μεγάλο αριθμό παραγόντων. Κάποιοι από αυτούς ανευρίσκονται ιστορικά, από τη μελέτη της εξελικτικής διαδικασίας της Ειδικής Αγωγής, κάποιοι άλλοι τεκμαίρονται από τη μελέτη του νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθετεί την Ειδική Αγωγή. Προσπάθεια όμως καταβάλλεται να αναζητηθούν οι εξελικτικές δυνάμεις και οι ιδεολογικές συνιστώσες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

24χ17 εκ., 16 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 371.9 (Ειδική αγωγή), 370 (Εκπαίδευση. Παιδαγωγική)
ISBN: 978-960-333-360-9
ISBN (10ψήφιο): 960-333-360-3
Βάρος: 0.372 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.77
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Χριστίνα Κ. Συριοπούλου - Δελλή είναι πτυχιούχος Τμήματος Παιδαγωγικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κάτοχος PhD στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (Liverpool, 1997) και MEd στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (Sheffield, 1991). Η διδακτική της εμπειρία συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία του μαθήματος της "Ειδικής Αγωγής" στα τμήματα εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και των μαθημάτων "Θέματα Ειδικής Αγωγής" και "Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες" στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει επίσης διδάξει το μάθημα "Μαθησιακές Δυσκολίες" στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία και τα μαθήματα "Ειδική Αγωγή" και "Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στην Προσχολική Ηλικία" στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι ισόβιο μέλος της Ένωσης του Αποφοίτων Ερευνητών του Πανεπιστημίου Λίβερπουλ Αγγλίας, μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.