Ένα δάσος για δεκατρείς
zoom in

Δεκατρείς εικονογράφοι, μέλη του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, μια κεφάτη παρέα γίναμε. Το 29ο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης, δύο Σαββατοκύριακα, με ζεστασιά μάς φιλοξένησε. "Το Δάσος" διαλέξαμε για θέμα μας, ιστορίες γράψαμε και τις ζωγραφίσαμε για σας, παιδιά.
(οι Δεκατρείς)

Βασίλης Παπατσαρούχας

Βασίλης Παπατσαρούχας (Συγγραφέας)

Ζωγράφος και εικονογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, κατασκευές, καθώς επίσης με ταινίες video-art. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την εικονογράφηση και την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων. "Η Ωραία Κουμπωμένη" είναι το δεύτερο βιβλίο με κείμενο και εικονογράφηση δική του, ενώ το πρώτο, "Η μαγική ομπρέλα του παλιάτσου" (εκδ. Παπαδόπουλος), κυκλοφόρησε πρόσφατα και από εκδοτικό οίκο της Βραζιλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ναταλία Καπατσούλια

Ναταλία Καπατσούλια (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκίτσο, εικονογράφηση και γελοιογραφία στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Συνεργάστηκε με τα παιδικά περιοδικά "Το Ρόδι" και "Τα Σαΐνια" και με πολλούς εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων: "Ένα συννεφάκι διαδηλώνει", "Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο", "Α,β,γ...ω, αλφαβητάριο τρελό", "Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης", "Η Πουπού και η Καρλόττα", "Από που πάνε στην οδό Δεληγιάννη;", "Ο τράγος και τα επτά λυκάκια".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λήδα Βαρβαρούση

Λήδα Βαρβαρούση (Συγγραφέας)

Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Διδάσκεται ζωγραφική κοντά στους εικαστικούς Ελένη Αντωνίου και Δημήτρη Μάζη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Βακαλό . Το 1983 εργάστηκε ως εικονογράφος σε εταιρεία παραγωγής ταινιών και κινουμένων σχεδίων ενώ από το 1985 σε διαφημιστικές εταιρείες, ως καλλιτεχνική διευθύντρια δημιουργικού. Το 1990 κέρδισε το πρώτο και το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Διαφήμισης, για την καμπάνια ΄Σαντορίνη΄ της εταιρείας Μπουτάρη- Leo Burnett. Από το 1993 έχει γράψει 15 βιβλία και εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία στην Ελλάδα, κάποια από τα οποία κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Ανάμεσά τους η σειρά "Τρελοδαγκωνίτσες" (κείμενα και εικόνες), ο "Τριγωνοψαρούλης" και ο "Μάϊκ ο Φασολάκης". 2006 Πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το South East Europe Children Literature Center- Sofia Bulgaria, για το βιβλίο της "Ένα Σκουλίκι με φτερά" -σειρά "Τρελοδαγκωνίτσες", εκδ. Παπαδόπουλος. 2006 Εικονογραφεί το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού "Η γλώσσα μου" και το λεξικό της Αʼ, Βʼκαι Γ΄ δημοτικού. 2009 Συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της "Μια παρέα με καρδιά" που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης (Κείμενα -Εικόνες) 2010 Δημιουργεί τη μασκότ ΄Ελπίδα΄ που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων ΄Ελπίδα΄. 2014 Εικονογραφεί για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, το βιβλίο "Τα αστέρια της Ευρώπης". Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα ΄Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα΄, συνεργάζεται στενά με σχολεία, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες και δήμους στα πλαίσια δράσεων για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Υποψήφια προτεινόμενη εικονογράφος για το βραβείο Andersen IBBY 2016
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλας Ανδρικόπουλος

Νικόλας Ανδρικόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Νικόλαος Ανδρικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε γραφίστας στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε.) στην Αθήνα όπου αποφοίτησε το 1976. Από το 1993 βυθίζεται στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου. Πήρε μέρος σε εκθέσεις εικονογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, της Μπολόνια, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, της Μπρατισλάβα και της Αθήνας. Το 1993 πήρε το 1ο βραβείο στη διεθνή έκθεση εικονογράφων της Τεχεράνης. Το 1994 πήρε το 1ο βραβείο αφίσας για τα 25 χρόνια του κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Το 1998 αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνής οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα) για το βιβλίο του "Ο αρκούδος Αρθούρος". Το 1999 πήρε το κρατικό βραβείο εικονογράφησης, για το βιβλίο της Μάνιας Καπλάνογλου "Οι πειρατές της Λιμνοχώρας". Την ίδια χρονιά πήρε το 1ο βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο του Α. Παπαδιαμάντη, "Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη" και το 3ο βραβείο εικονογράφησης εξωφύλλου, στην Τεχεράνη, για το βιβλίο της Τόνιας Χατζηδάκη "Ο πειρατής με τ΄ αλλιώτικα μάτια". Το 2002, υποψήφιος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Η ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο είναι: www.nikolasandrikopoulos.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φιλομήλα Βακάλη - Συρογιαννοπούλου

Φιλομήλα Βακάλη - Συρογιαννοπούλου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε ζωγραφική και ασχολήθηκε με το αντικείμενο και τη διδασκαλία του. Ήρθε σε επαφή με το βιβλίο, πρώτα με την εικονογράφηση και στη συνέχεια με τη συγγραφή. Βιβλία της που έχουνε εκδοθεί: "Ο πελαργός και η παρέα του" (εκδ. Σύγχρονη Εποχή), Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. "Σάπερλιμπό, το δειλό λιοντάρι" (εκδ. Ντουντούμη). "Μικροί μετανάστες" (εκδ. Ντουντούμη). "Πούλια και Αυγερινός" (εκδ. Καμπανά). "Σαν ψέμα" (εκδ. Σπαθή). "Γεια σας, φίλοι μου" (εκδ. Σπαθή). "Το μαγικό βιολί" (εκδ. Άγκυρα), Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. "Θεατρικό για παιδιά 4-7 ετών, Εορταστικά (εκδ. αφοί Τραγάκη). "Αγαπάει Γιάγκο, αγαπάει" (εκδ. Άγκυρα), Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, Τιμητικό Δίπλωμα για την αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙBBY). Τακτική συνεργάτης του περιοδικού Συνεργασία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την εικονογράφηση και έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις σχετικές με το παιδικό βιβλίο. Έχει τιμηθεί με Α΄ βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής. Έργα της έχουν εκτεθεί και έξω από την Ελλάδα. Από το 1990 μετέχει ενεργά στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διατσέντα Παρίση

Διατσέντα Παρίση (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών (Σχολή Βακαλό) γραφικές τέχνες, σκηνικά και κοστούμια. Από το 1975 εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Από το 1985 σκηνογραφεί και εικονογραφεί παιδικές εκπομπές στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. Το 1989 αναγράφηκε στον πίνακα ΙΒΒΥ και προτάθηκε για Βραβείο Άντερσεν. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, εικονογραφεί εκπαιδευτικά βιβλία του ΟΕΔΒ, σχεδιάζει και εικονογραφεί βιβλία για πιλοτικά προγράμματα των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης (Ρέθυμνο, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.). Προτείνεται για το Βραβείο Άντερσεν 2010, ενώ το 2009 της απονέμεται το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 65 βιβλία. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και ΙΒΒΥ Ελλάδας, καθώς και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Δήμος

Χρήστος Δήμος (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Δήμος μεγάλωσε παίζοντας σ΄ ένα χωριό των Ιωαννίνων που το λένε Κουτσελιό. Από μικρό παιδί του άρεσε να ζωγραφίζει. Αυτή η αγάπη του για το σχέδιο τον οδήγησε μεγαλώνοντας στην Αθήνα, να προσπαθεί ν΄ ανακαλύψει τον κόσμο της εικόνας. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την τέχνη του κινουμένου σχεδίου. Το μεγάλο του όνειρο όμως ήταν να κάνει παιδική εικονογράφηση, έτσι επιστρέφοντας από το Λονδίνο εγκατέλειψε το κινούμενο σχέδιο και αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει 90 τίτλους βιβλίων. Επίσης έχει εικονογραφήσει το βιβλίο Γλώσσα Γ’ Δημοτικού "Τα απίθανα μολύβια". Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο που έχει γράψει και εικονογραφήσει, "Ο Ντομάτας Πατατιάς". Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, του κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Αισώπου και πρώην μέλος Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1999 έως σήμερα έχει διδάξει εικονογράφηση και σκίτσο σε ιδιωτικές σχολές στην Αθήνα και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στα Ιωάννινα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσω Ψαράκη

Βάσω Ψαράκη (Συγγραφέας)

Η Βάσω Ψαράκη γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών Βακαλό. Ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες. Από το 1978 αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, από μία στην Πάτρα, στα Χανιά και στη Λευκωσία και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία, Ιράν, Πορτογαλία, Αγγλία, Ελβετία, Βέλγιο). Το 1986 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Το 1988 βραβεύτηκε εικονογράφησή της από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1989 εικονογράφησή της πήρε την τιμητική διάκριση Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Το 1990 φιλοτέχνησε την αφίσα της ΙΒΒΥ για τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 1991, που κυκλοφόρησε σ΄ όλο τον κόσμο. Το 1993 πήρε το δεύτερο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Εικονογράφησης της Τεχεράνης για το εξώφυλλό της στο βιβλίο της Μάρως Λοΐζου "Ήταν και δεν ήταν". Το 1993 και 1995 η Unicef κυκλοφόρησε κάρτες για την Ευρώπη με τα σχέδιά της. Το 1994 η αφίσα της με θέμα "Μ΄ ένα βιβλίο πετάω" βραβεύτηκε και τυπώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 1997 δούλεψε κοστούμια, σκηνικά και κατασκευές για 14 τηλεοπτικά επεισόδια με τον τίτλο: "Παραμύθια-Ελάτε στη μαγεία του βιβλίου", παραγωγής Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και υπουργείου Πολιτισμού, για την προώθηση της ανάγνωσης. Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο "Ο Επισκέπτης της Νύχτας" της Μελίνας Καρακώστα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζάννα Φ. Μελά - Φλώρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύα Μελά

Εύα Μελά (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Την περίοδο 1974-1980 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο το Λευτέρη Κανακάκι στο Προκαταρκτικό και τον Κώστα Γραμματόπουλο στη Χαρακτική. Τη διετία 1979-1981 σπούδασε στο φροντιστήριο της Τέχνης του Βιβλίου, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο το Γιάννη Παπαδάκη. Το 1981-1982 παρακολούθησε Σχέδιο και Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή του Παρισιού, με αφορμή μια υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ για Βιβλιοδεσία. Από το 1985 έως το 1988 ήταν υπότροφος του ΙΚΥ στη Χαρακτική. Για μεγάλο χρονικό διάστημα διδάχθηκε Χαρακτική και Τέχνη Βιβλίου κοντά στο χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο. Το 1984 παίρνει το ένα από τα δύο πρώτα βραβεία για το σχεδιασμό γραμματοσήμου με θέμα "Αθήνα, 150 χρόνια Πρωτεύουσα". Το 1990 βραβεύεται από τη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού στο διαγωνισμό σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Βιβλίου με θέμα "Ο ΄Υμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού". Το 2000 τιμάται με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου για το βιβλίο της Γεωργίας Ανεζίνη-Λεράκη "Η Περιπέτεια μιας Καρδερίνας". ΄Εχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις εκθέσεις του ΕΕΤΕ, της ΕΕΔΥΕ, του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, της Εταιρείας "Α. Τάσσος", της Εταιρείας Εικονογράφων Βιβλίων για Παιδιά "Ο Αίσωπος" κ.ά. Ασχολείται με τη φιλοτέχνηση βιβλίων και εντύπων και την εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δώρα Ορόντη

Δώρα Ορόντη (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε στην Αθήνα διακόσμηση εσωτερικού χώρου και στην Αγγλία γραφικές τέχνες στο Exeter College of Art and Design. Η επαφή της με τα παιδιά ως δασκάλα της Τέχνης της έδωσε το κίνητρο ν΄ αρχίσει να γράφει και να εικονογραφεί. Η δουλειά της ως ζωγράφος, έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάριος Πελώνης

Μάριος Πελώνης (Συγγραφέας)

Ο Μάριος Πελώνης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1975. Στα είκοσί του, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής και σήμερα σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φωτεινή Στεφανίδη

Φωτεινή Στεφανίδη (Συγγραφέας)

Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Την πρώτη επαφή με την τέχνη την είχε κοντά στον πατέρα της, τον ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Σπουδές ξεκίνησε σε ηλικία δεκαέξι χρονών, αρχικά σχέδιο, κατόπιν ζωγραφική, φρέσκο και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Για πέντε χρόνια δίδασκε ζωγραφική και χαρακτική σε ομάδες παιδιών του δημοτικού. Έχει εικονογραφήσει ως τώρα πάνω από είκοσι βιβλία για παιδιά και μεγάλους. Έχει στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1995-2005), με το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε Αραβικού Κόσμου (1998), πήρε τη χρυσή πένα στην Μπιενάλε Εικονογράφησης Βελιγραδίου (2005), έχει αποσπάσει πλακέτα εικονογράφησης στην Μπιενάλε της Μπρατισλάβα (2001) και το πρώτο βραβείο στη Βαλκανική Τριενάλε Ex-libris του Βελιγραδίου (2002). Το 2004 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν. Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Το 2007 πήρε το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω" και το βραβείο εικονογράφησης ΕΒΓΕ. Είναι υποψήφια βραβείου Astrid Lindgren για το 2008.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
64
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.469 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση