Οι πόλεμοι του αύριο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι πόλεμοι του αύριο

Pascal Boniface

15.98€ -33% 10.71€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600217254

  • Κατηγορίες:

    Αυτοβιογραφίες

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    παπαζήσης

"Ο Πασκάλ Μπονιφάς μάς προσφέρει ένα είδος Άτλαντα που μας οδηγεί μέσα στο θολό και περίπλοκο τοπίο της διεθνούς πολιτικής. Σε τρία διαφορετικά επίπεδα κινείται η παρουσίαση των πολέμων όπως την πετυχαίνει το βιβλίο και έτσι καλύπτει σε όλες τις διαστάσεις ένα φαινόμενο πολύμορφο, όπως είναι ο πόλεμος. Πέρα από τα συμβατικά όπλα μάς δίνει και τη διάσταση των κάθε λογής όπλων που μπορούν να χρησιμοποιούνται, όπως είναι τα πυρηνικά, τα βακτηριολογικά, τα χημικά, τα διαστημικά. Αλλά ταυτόχρονα δίνει και την οικονομική διάσταση που έχουν οι πόλεμοι για το πετρέλαιο ή για το νερό. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με τη διάσταση την κοινωνική, όπως είναι η δημογραφία, η πείνα, τα ναρκωτικά. Η μορφή του πολέμου -ή μάλλον των πολέμων- αναδεικνύεται έτσι ανάγλυφη. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε πόσο αταίριαστη είναι η συνηθισμένη, γενικά, υπεραπλοποίηση που ανάγει τα διεθνή πράγματα στο δίπολο "Πόλεμος - Ειρήνη". Γιατί αγνοεί τις ενδιάμεσες λεπτές αποχρώσεις της πραγματικότητας που χαρακτηρίζουν τις δύο άκρες ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη. Ο ναυτικός αποκλεισμός (π.χ. της Ελλάδος από την Αντάντ το 1916) αποτελεί ενέργεια πολεμική ή όχι; Η διείσδυση αντάρτικων ομάδων (π.χ. στην οθωμαντική Μακεδονία από το 1904 και πέρα) ήταν πολεμική πράξη; Οι συνεχείς παραβιάσεις ενός εθνικού εναέριου χώρου (π.χ. στο Αιγαίο) είναι απλώς επίδειξη δύναμης ή πρόκληση για πόλεμο; Το βιβλίο του Boniface ερευνά ένα ευρύτατο φάσμα διεθνών σχέσεων και έτσι μας κάνει να καταλαβαίνουμε καλύτερα την πολυχρωμία αλλά και τη ρευστότητά του". (από τον πρόλογο του πρέσβη ε.τ. Βύρωνα Θεοδωρόπουλου)

Βίκυ Ιακώβου (Μεταφραστής)

Η Βίκυ Ιακώβου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Μια αντιπαράθεση: Χάννα Άρεντ και κριτική θεωρία" στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot. Διδάσκει στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη νεώτερη και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία, την Κριτική Θεωρία και την επιρροή της ψυχανάλυσης στη σύγχρονη φιλοσοφία. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά και στα γαλλικά ενώ έχει μεταφράσει βιβλία και άρθρα πολιτικής θεωρίας.

Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Φορέας)


Pascal Boniface

Pascal Boniface (Συγγραφέας)

Ο Πασκάλ Μπονιφάς είναι ιδρυτής και διευθυντής του Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS) στο Παρίσι και διδάσκει στο Institut d'Études Politiques της Λιλ.

Συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Διεθνούς Συνεργασίας καθώς και στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Αφοπλισμό (συμβουλευτικό όργανο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ).Το συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνει περισσότερα από τριάντα βιβλία πάνω στη διεθνή πολιτική. Σχολιάζει τακτικά τη διεθνή επικαιρότητα στα βασικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.338 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση