Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Καμπανία (Ρουμλούκι) στα βυζαντινά χρόνια
(Ιστορία, τοπογραφία, λαογραφία)

Η Καμπανία (Ρουμλούκι) στα βυζαντινά χρόνια
[...] Σ΄ αυτό το βιβλίο παραθέτω τις πληροφορίες, που έχω συλλέξει κι επεξεργασθεί, για την Ιστορία, την Τοπογραφία και την Λαογραφία της περιοχής της Καμπανίας (Ρουμλουκιού) κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Η αρχική μου άποψη για την ύπαρξη σημαντικού κενού στην πληροφόρηση για πολλές σκοτεινές περιόδους των μεσαιωνικών χρόνων στην περιοχή της Καμπανίας, γρήγορα αντικαταστάθηκε από τη διαπίστωση, ότι πολλές από τις δομές του τρόπου ζωής των βυζαντινών, διατηρήθηκαν στην περιοχή αυτή σχεδόν αναλλοίωτες μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, αλλά και μέχρι σήμερα.
Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναφέρω, ότι συνειδητά επέλεξα να κάνω εκτεταμένες παρεκβάσεις σε πληροφορίες που αφορούν τη γενικότερη ιστορία και τους τότε ισχύοντες θεσμούς του βυζαντινού κράτους, προκειμένου να εξηγηθεί επαρκώς το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, που αφορούν την τοπική ιστορία της Καμπανίας.
[...]

24χ17 εκ., 301 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Αριθμός τόμου: 2
Ταξινόμιση DDC: 390 (Λαογραφία), 938.944 (Ημαθία - Ιστορία)
ISBN: 978-960-12-1258-6
ISBN (10ψήφιο): 960-12-1258-2
Βάρος: 0.641 κιλά
Εκδότης: University Studio Press
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μοσχόπουλος, Γιάννης Δ.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1954, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Το 1978 πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 1980 ασκεί το επάγγελμα του παρ΄ εφέταις δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Βέροιας διατηρώντας γραφείο στην Αλεξάνδρεια. Ανέπτυξε ενεργό δράση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρωτοστάτησε σε κινήσεις πολιτών για την επίλυση προβλημάτων της Αλεξάνδρειας. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλεξάνδρειας από το 1983 μέχρι και τις αρχές του 1985. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 έλαβε μέρος ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας, οπότε διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης από το 1995 έως το 1998. Στις εκλογές του 2002 εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας. Οι προτάσεις του για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων του Δήμου έχουν φιλοξενηθεί σε όλες τις τοπικές εφημερίδες της Αλεξάνδρειας. Έχει έντονη συμμετοχή στα πολιτιστικά πράγματα της Αλεξάνδρειας, αφού υπήρξε ιδρυτής και μέλος διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης ή πολιτιστικών επιτροπών. Ασχολείται με τη συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού της περιοχής Ρουμλουκιού από το 1968 και διαθέτει πλούσιο αρχείο. Από το 1980 δημοσιεύει σε τοπικές εφημερίδες διάφορα σημειώματα, μ΄ αυτό το αντικείμενο. Έδωσε πληθώρα διαλέξεων και έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες. Τον Οκτώβριο του 1996 προσκλήθηκε από τους ομογενείς Ημαθιώτες του Τορόντο στον Καναδά, όπου έδωσε σειρά διαλέξεων, ενώ τον Οκτώβριο του 1997 προσκλήθηκε από τον Κ. Μοσκώφ και συμμετείχε στο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έλαβε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Βοήθησε σε διάφορα σχολεία της περιοχής για τη διεξαγωγή των μαθημάτων τοπικής ιστορίας. Κατόπιν δικής του πρότασης καθιερώθηκε από το 1989 ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης του Γηδά (Αλεξάνδρεια Ημαθίας) από τους Τούρκους. Συνέγραψε και εξέδωσε τέσσερα βιβλία για την ιστορία, τοπογραφία και λαογραφία της περιοχής του Ρουμλουκιού.. 2)

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.