Χρονική συγγραφή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χρονική συγγραφή

Η βυζαντινή ιστορία της λατινοκρατίας (1204-1261)

Γεώργιος Ακροπολίτης

25.56€ -27% 18.66€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608437043

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Ζήτρος

Η βυζαντική ιστοριογραφία, που εμφανίζεται στη σειρά "Βυζαντινοί Συγγραφείς" με το έργο του Γεωργίου Ακροπολίτη, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη λάμψη στους κύκλους των μορφωμένων νεοελλήνων, από τη χρονική στιγμή μάλιστα που άρχισε να μεταβάλλεται η αρνητική αντίληψη για το Βυζάντιο, τόσο στον ιδεολογικό κόσμο της Ευρωπαϊκής διανόησης, όσο και στη ζύμωση των ιδεών του νεοελληνικού μας πολιτισμού. [...]
(από τον πρόλογο του Βασίλη Κατσαρού)

Βασίλης Κατσαρός

Βασίλης Κατσαρός (Υπεύθυνος Σειράς)

Βυζαντινολόγος - Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1947 Ο Βασίλης Κατσαρός είναι Καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής (Βυζαντινής) Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., απ΄ όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Σόφιας και Κύπρου, καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολών του Α.Π.Θ. και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών. Συνεργάστηκε επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το συγγραφικό του έργο (6 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα) καλύπτει θέματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού του Βυζαντίου. Έλαβε ενεργό μέρος σε 65 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια. Από το 1987 συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιστημονικής Συνεργασίας Α.Π.Θ. και Πανεπιστημίου Σόφιας (ειδική σειρά εκδόσεων του Α.Π.Θ). Συμμετέχει επίσης σε ειδικά προγράμματα διεπιστημονικής συνεργασίας για την έκδοση Βυζαντινών Κυπριακών Κειμένων και στο εκδοτικό πρόγραμμα "Corpus Fontium Historiae Byzantinae" της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών. Είναι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Ιστορικογεωγραφικά", μέλος της κριτικής Επιτροπής του "Περί Θράκης" (επιστημονικό περιοδικό του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης) και Διευθυντής της σειράς "Βυζαντινοί Συγγραφείς" των εκδόσεων "Ζήτρος". Είναι μέλος του "International Scholarly Council" του "Ivan Dujcev Center for Slavobyzantine Studies", μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών "Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος" της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, τακτικό μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" και Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Ιδρύματος Γ. και Κ. Γρηγοριάδη". Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινής Φιλολογίας του Κ.Β.Ε., μέλος των Δ.Σ. της "Εταιρείας Βυζαντινών Ερευνών" και της "Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας". Διετέλεσε διευθυντής του τομέα μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών και εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Σπύρος Η. Σπυρόπουλος

Σπύρος Η. Σπυρόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Σπύρος Σπυρόπουλος γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι, από γονείς φιλόλογους. Ύστερα από την ολοκλήρωση της φοίτησης του σε δημόσια σχολεία (Μαράσλειο Αθηνών και 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης), εισήχθει, με το σύστημα των γενικών, πανελλαδικών εξετάσεων, στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου πήρε το πτυχίο (του τομέα των Κλασσικών Σπουδών), το Φεβρουάριο του 1995. Τον Οκτώβριο του 1999 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα του Τμήματος Φιλολογίας (Ειδίκευση Μεσαιωνικών Σπουδών) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με "Άριστα". Μετά από την απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. αρ.48/11.11.1999 του Τμήματος Φιλολογίας, σύμφωνα με το αρ. 12 παρ.2α, 13 παρ. 1α, β και 14 παρ. 1 του Ν. 2083/92 εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με θέμα: "Εξαρχαϊσμός και εκσυγχρονισμός των γεωγραφικών όρων στα ιστοριογραφικά έργα του Νικήτα Χωνιάτη και Γεωργίου Ακροπολίτη".

Γεώργιος Ακροπολίτης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Ακροπολίτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1217, όταν η βασιλεύουσα βρισκόταν υπό λατινικό ζυγό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
684
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.783 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση