Από τη βουκολική ευτοπία στην πολιτική ουτοπία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από τη βουκολική ευτοπία στην πολιτική ουτοπία

Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής

17.25€ -10% 15.53€

Οι Εκλογές παραπέμπουν στα βουκολικά Ειδύλλια του Θεοκρίτου, εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της νεοτερικής ποιητικής τέχνης των Αλεξανδρινών και γράφονται δέκα περίπου χρόνια πριν η ναυμαχία στο Άκτιο, το 31 π.Χ., λυτρώσει τη Ρώμη από το άγχος των εμφύλιων πολέμων.
Έτσι, στα δέκα μικροτεχνήματα αυτής της συλλογής οι βουκολικές φωνές διερμηνεύουν έναν κόσμο ο οποίος νοιάζεται αποκλειστικά για το τραγούδι, αλλά απηχούν και το θόρυβο της πολιτικής πραγματικότητας που απειλεί τη μουσική αμεριμνησία της βουκολικής κοινότητας.
Η μελέτη αυτή απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τις σύγχρονες τάσεις ερμηνείας στο χώρο της κλασικής ποίησης. Μπορεί να ενδιαφέρει τόσο τον αναγνώστη που ελκύεται από ευρύτερα ιδεολογικά ζητήματα (όπως είναι το ζήτημα της ευθύνης και στάσης του διανοουμένου απέναντι στην πολιτική εξουσία) όσο και εκείνον που αρκείται να αφουγκραστεί την απαράμιλλη μουσικότητα του βιργιλιανού εξαμέτρου· και είναι η πρώτη συνολική ελληνόγλωσση απόπειρα ερμηνείας μιας ποιητικής συλλογής που αποτελεί ένα από τα κλειδιά της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής

Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής είναι καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Πήρε πτυχίο κλασικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Kαίμπριτζ. Οι ακαδημαϊκές του μελέτες, ξενόγλωσσες και ελληνικές, εστιάζονται στη λατινική και ελληνιστική λογοτεχνία. Πιο φιλική στο ευρύ αναγνωστικό κοινό θέλει να είναι η μετάφραση της "Ερωτικής τέχνης" του Οβιδίου (Καστανιώτης, 2000) -του πιο μακρόσυρτου και πνευματώδους ερωτικού σαλπίσματος στην ιστορία της δυτικής ποίησης· ενώ το πιο πρόσφατο βιβλίο του, με τον τίτλο "Η Ρώμη και ο κόσμος της" (ΙΝΣ, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2005), δοκιμάζει λιγότερο προφανή μονοπάτια για την ξενάγηση του επισκέπτη στα αξιοθέατα και αξιομνημόνευτα της ρωμαϊκής ιστορικής και πολιτισμικής υπερπαραγωγής. Από το 1978 διδάσκει (ή, τουλάχιστον, προσπαθεί) στα σπουδαστηριακά άδυτα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου ξεμυτίζει κυρίως ως φιλοξενούμενος των "Νέων Εποχών". Από τον Απρίλιο του 2013 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
381
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
0.645 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση