Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η λειτουργία του οργανισμού ισλαμικής διάσκεψης (ΟΙΔ) στο διεθνές σύστημα και η Τουρκία
(Γεωγραφική και γεωπολιτική προσέγγιση του ρόλου τους)

Offer
Η παρουσία του ισλαμικού στοιχείου στη διαμόρφωση της πολιτικής χαρακτηρίζεται ως "πολιτικό Ισλάμ" ή "ισλαμιστικός φονταμενταλισμός" και έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των μελετητών και των ακαδημαϊκών, ειδικότερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο μουσουλμανικός κόσμος, που καταλαμβάνει τεράστια έκταση (εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως το Στενό της Μαλάκα), χαρακτηρίζεται από πληθυσμιακή έκρηξη (σε πάνω από πενήντα πέντε χώρες οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία, ενώ σε πάνω από δέκα άλλες αποτελούν σημαντικές αριθμητικά μειονότητες), ενώ το όργανο προβολής ισχύος του ακούει στο όνομα ΟΠΕΚ.
Στη χώρα μας, η σε βάθος ανάλυση της εμφάνισης του σχετικά σύγχρονου φαινομένου του ισλαμιστικού "ζηλωτισμού" (σύμφωνα με την έκφραση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη) και η σύνδεσή του με τις αρχές της Γεωπολιτικής άρχισαν με τη διοργάνωση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο του συνεδρίου "Ευρώπη - Κεντρικό Ισλάμ: Νέα Γεωπολιτική Δυναμική" (9-11 Οκτωβρίου 1991) και με το βιβλίο του Γεωγραφία του Ισλαμιστικού Κινήματος στη Μέση Ανατολή (1992).

24χ17 εκ., 453 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 327 (Διεθνείς σχέσεις), 297 (Ισλαμισμός), 320.561 (Πολιτική - Τουρκία), 320.56 (Πολιτική - Μέση Ανατολή), 297.09 (Φονταμενταλισμός)
ISBN: 978-960-14-0654-1
ISBN (10ψήφιο): 960-14-0654-9
Βάρος: 0.951 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
30.71
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.19
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μιχαλακόπουλος, Γεώργιος Β.
Ο Γεώργιος Β. Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε το 1967 στον Πύργο Ηλείας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Master από το University of Durham (Μ. Βρετανία) στο αντικείμενο "Middle East Politics". Στη συνέχεια συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα "Η λειτουργία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) στο διεθνές σύστημα και η Τουρκία. Γεωγραφική και Γεωπολιτική προσέγγιση του ρόλου τους", από όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (1997-1998) και από το 1999 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου διδάσκει ως Λέκτορας στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας τα γνωστικά αντικείμενα "Τουρκία: χώρα και πολιτισμός", "Ιστορία της Τουρκικής Λογοτεχνίας" και "Σύγχρονη Τουρκική Λογοτεχνία". Επίσης αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων του ιδίου Τμήματος. Το ερευνητικό και διδακτικό του έργο αναφέρεται στη σύγχρονη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας καθώς και στη γεωπολιτική διάσταση των ρόλων τους. Έχει συνεργαστεί με τον καθηγητή Γεωπολιτικής του Ιονίου Πανεπιστημίου Ιωάννη Μάζη καθώς και με σχετικά περιοδικά του χώρου. Τον Ιανουάριο του 2004 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Αμερικανικών Σπουδών Fulbright με τίτλο: "Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ: Η αμερικανική εξωτερική πολιτική την εποχή της Παγκοσμιοποίησης". Οι γλώσσες εργασίας του είναι η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική και η τουρκική.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.