Μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στην κανονική τάξη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στην κανονική τάξη

Ελένη Λιβανίου

Μεγάλος αριθμός παιδιών με σοβαρές και ήπιες μαθησιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες παρακολουθούν και διδάσκονται μέσα στην "κανονική" τάξη. Τα παιδιά αυτά, παιδιά δηλαδή με Δυσλεξία, Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/ΔΕΠΥ), προβλήματα λόγου, οριακή νοημοσύνη και προβλήματα συμπεριφοράς, χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση από εκπαιδευτικούς οι οποίοι, συχνά, ανησυχούν και προβληματίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα διδάξουν.
Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές γίνονται συνεχώς όλο και περισσότερο "παιδοκεντρικές", συμπληρώνοντας, βελτιώνοντας και, ενίοτε, "ανατρέποντας" συμβατικές και αποδεκτές μέχρι σήμερα τεχνικές και διδακτικές προσεγγίσεις. Επομένως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι φυσικό να αισθάνονται ανεπαρκώς προετοιμασμένοι για να αντεπεξέλθουν στις περιστάσεις και να αντιμετωπίσουν σωστά την ποικιλομορφία των προβλημάτων που παρουσιάζονται μέσα στην κανονική τάξη.
Το βιβλίο αυτό επιδιώκει να προτείνει πρακτικές, "ρεαλιστικές" οδηγίες, ενώ συγχρόνως παρουσιάζει τις διάφορες μορφές των Μαθησιακών Δυσκολιών και της προβληματικής συμπεριφοράς υπό το πρίσμα αιτιολογίας, συμπτωματολογίας και τρόπων αντιμετώπισής τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την ελληνική πραγματικότητα. Το κανονικό σχολείο έχει τεράστιες δυνατότητες να αξιοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος όλων - μαθητών και εκπαιδευτικών εξίσου. Αρκεί να το θελήσει.

Ελένη Λιβανίου

Ελένη Λιβανίου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτικός ψυχολόγος, ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1991. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες, στα δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα καθώς και στα προβλήματα συμπεριφοράς στο χώρο του κανονικού σχολείου, στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον. Κάτοχος Master και Ph.D. στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και τ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, έχει αναπτύξει σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό έργο, συνεργαζόμενη με πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδικά Χωριά SOS, ΠΕΚΑΔΕ, Υπ. Παιδείας Κύπρου, International Open University Press, κ.ά.). Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Το διάστημα 1993-2002 διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας (ΕΕΔ), με την οποία εξακολουθεί να συνεργάζεται ως επιστημονική σύμβουλος. Συνεργάτης από το 1993 της Ειδικής Διαγνωστικής Θεραπευτικής και Ερευνητικής Μονάδας "Σπ. Δοξιάδης", από το 1995 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη του τμήματος Μαθησιακών Δυσκολιών του Ιδρύματος "Σπ. Δοξιάδης - Έρευνα για το παιδί".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
268
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.429 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση