Η ομοσπονδίωση της Ευρώπης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ομοσπονδίωση της Ευρώπης

Δυναμική και προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Dusan Sidjanski

28.62€ -33% 19.18€

Η ομοσπονδίωση αποτελεί τον πυρήνα της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ επιβεβαιώνει την ομοσπονδιακή τάση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Παγιώνει το έργο της Οικονομικής Κοινότητας και το συμπληρώνει με την Πολιτική Ένωση. Είναι όμως επαρκής αυτή η πρόοδος ενώπιον της επανεμφάνισης εθνικισμών και διασπαστικών κινημάτων, τα οποία ταλανίζουν την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και της αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων;
Η διαδικασία ενοποίησης, η οποία εγκαινιάσθηκε με την δημιουργία της Κοινότητας, συνεχίσθηκε χάρη στη δράση οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων, στην εμφάνιση δομών και δικτύων ανταλλαγών και συνεργασίας, καθώς και στην αυξημένη συμμετοχή ιθυνόντων, πολιτικών κομμάτων και πολιτών. Η δυναμική της ενοποίησης παραμένει εντούτοις εύθραυστη εξαιτίας του κενού ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εμβρυακή εξωτερική πολιτική και κοινή ασφάλεια εντάσσονται στο ισχυρό ομοσπονδιακό ρεύμα, το οποίο, βασιζόμενο στις δημοκρατικές αρχές και στο πληροφοριακό δυναμικό, προετοιμάζει το μέλλον όλων των Ευρωπαίων. Αυτό είναι και το κυριότερο μήνυμα που αποσκοπεί να δώσει το ανά χείρας έργο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αριέλλα Ασέρ (Μεταφραστής)

Η Αριέλλα Ασέρ είναι κλινικός ψυχολόγος, εργάζεται στον τομέα της ψυχανάλυσης στην Αθήνα. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με μεταφράσεις ψυχαναλυτικών κειμένων. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού. Το ενδιαφέρον της για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της Shoah αποτυπώνεται στη συμμετοχή της σε σχετικές επιστημονικές ημερίδες, σε μεταφράσεις και σε δημοσιεύσεις.

Μαριάννα Κοσίνα (Μεταφραστής)


Dusan Sidjanski

Dusan Sidjanski (Συγγραφέας)

Ιδρυτής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Γενεύης. Έχει συγγράψει έργα για την ομοσπονδίωση και την ευρωπαϊκή ολοκήρωση, όπως Federalisme Amphictyonique (Αμφικτυονική Ομοσπονδίωση), Elements de systeme et tendance internationale (Στοιχεία του Συστήματος και Διεθνής Τάση), Pedone και Rouge, Παρίσι και Λοζάννη, 1956, Dimensions europeennes de la science politique (Ευρωπαϊκές Διαστάσεις της Πολιτικής Επιστήμης), LGDJ, Παρίσι, 1963, Europe Elections, de la democratie europeenne, Stanke, Παρίσι, 1979, Union ou desunion de l΄Europe? La Communaute europeenne a l΄epreuve de la crise yougoslave et des mutations en Europe de l΄Est, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών (IUEE) Γενεύη, 1991, L΄Avenir federaliste de l΄Europe, La Communaute europeenne des origines au traite de Maastricht, PUF, Παρίσι, 1992, 1993 που μεταφράστηκε στα ιταλικά, σερβοκροατικά, πορτογαλικά, ελληνικά, ρώσικα, ισπανικά και αγγλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
565
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.173 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση