Για μια Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων
zoom in
10.78€ -33% 7.22€

Τα πρόσωπα, οι φορείς και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Συνέδριο με θέμα: "Για μια Ευρώπη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων" (Αθήνα, 16-17 Ιανουαρίου 1997), το οποίο οργάνωσαν το Ι.Μ.Δ.Α. και το ΙΝ.ΕΡ.ΠΟ.ΣΤ.:

Χαιρετίζοντας την Έκθεση της "Επιτροπής των Σοφών" με τίτλο "Για μια Ευρώπη των Ατομικών και των Κοινωνικών Δικαιωμάτων",
1. Καλούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη να υιοθετήσει κατάλογο βασικών Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των πολιτών και της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζοντας επίσης τις βάσεις για αποτελεσματική δικαστική προστασία.
2. Καλούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη να παράσχει τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις για την κωδικοποίηση του συνόλου των διατάξεων που αφορούν την κοινωνική διάσταση της Ένωσης σε έναν ενιαίο τίτλο της Συνθήκης, συμπεριλαμβάνοντας ειδικό κεφάλαιο για την απασχόληση με το οποίο θα νομιμοποιείται η συντονιστική και υποστηρικτική δράση της Ευρώπης.
3. Ζητούν από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης να προωθήσουν ενεργό κοινωνική πολιτική και πολιτική απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους, ορίζοντας δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
4. Συνιστούν την καθιέρωση κοινών κριτηρίων θέσπισης ενός ελαχίστου εισοδήματος για όσους γενικότερα στερούνται άλλων πόρων για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
5. Καλούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη να προωθήσει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των λαών της ΕΕ για την προαγωγή της εφαρμογής της κοινωνικής προστασίας των ανθρώπων, καθώς και συγκεκριμένων προγραμμάτων μελέτης και στήριξης της οργανωτικής αναδιάρθρωσης των φορέων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
6. Καλούν τα Κράτη-Μέλη να προωθήσουν άμεσα και να εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο μέτρα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης ως αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής τους.
7. Επισημαίνουν την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
8. Τονίζουν την υποχρέωση λήψης ειδικών μέτρων πρόνοιας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα κατ` εξοχήν θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού.
9. Τονίζουν ότι ο αναγκαίος εξορθολογισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για ανατροπή του κοινωνικού κεκτημένου ή για κοινωνική εξαθλίωση.
10. Υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης ειδικών θετικών μέτρων για την αποκατάσταση της ουσιαστικής ισότητας ανδρών και γυναικών και την υιοθέτηση προγραμμάτων για την ισότιμη κοινωνική και οικονομική τους ένταξη, καθώς και την απάλειψη κάθε νομοθετικών ή άλλων εμποδίων για την ελεύθερη πρόσβαση στα οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα.
11. Ζητούν την καθιέρωση της αρχής ότι κάθε ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη, επιπτώσεων της στην κοινωνική συνοχή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
12. Ζητούν τη δημιουργία πλαισίου για τη διεξαγωγή θεσμοθετημένων μορφών κοινωνικού διαλόγου σε εθνικό επίπεδο, όπου παράλληλα με τους παραδοσιακούς κοινωνικούς εταίρους θα προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Κουκιάδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Βεργόπουλος

Κώστας Βεργόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Β. Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών (Doctorat d΄ Etat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες. Έργα του ιδίου:"Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα" (Εξάντας, 1975)."Ο Δύσμορφος Καπιταλισμός" (σε συνεργασία με τον Samir Amin, Παπαζήσης, 1975). "Κράτος και Οικονομική Πολιτική στον 19ο αιώνα" (Εξάντας,1978). "Εθνισμός και Οικονομική Ανάπτυξη" (Εξάντας, 1979). "Η Ελλάδα σε εξέλιξη" (διεύθυνση, Εξάντας, 1985). "Οι Νέες Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Οικονομία Τροφίμων" (Βρυξέλλες, 1986). "Η Απο-ανάπτυξη σήμερα" (Εξάντας, 1987), κ.ά. Εκδόσεις των έργων του κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινέζικα. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 2017 στο Παρίσι, σε ηλικία 75 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Ν. Μανιτάκης

Αντώνης Ν. Μανιτάκης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε, (1944) μεγάλωσε και σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, εξελέγη, το 1982, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάσκει έκτοτε τα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου και της Πολιτειολογίας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ, του Παρισιού VIII, της Ρώμης και έχει εργαστεί ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις Η.Π.Α. Έχει ακόμη ασκήσει καθήκοντα αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρπωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Είναι ιδρυτικό και δραστήριο μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου (Συγγραφέας)

Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου (Κέρκυρα 1917- Αθήνα 2018) ήταν Ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Προέδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Ήταν η πρώτη γυναίκα Πρύτανης στην Ελλάδα. Το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου διετέλεσε και πρύτανης (1979-1980 & 1983-1984). Το 2008 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας της οποίας υπήρξε και Πρόεδρος ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Από το 1978 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που είχε ιδρύσει ο σύζυγός της, Γεώργιος Μαραγκόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συμβουλείου της Επικρατείας. Έφυγε από τη ζωή στις 31 Αυγούστου 2018, σε ηλικία 101 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λούκα Τ. Κατσέλη

Λούκα Τ. Κατσέλη (Συγγραφέας)

Η Λούκα Τ. Κατσέλη είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πολιτική εκπρόσωπος σε θέματα Οικονομίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Από το 1987 είναι καθηγήτρια στοΤμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε αναστολή καθηκόντων). Διετέλεσε γενική διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (2003-2007) και επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών- ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ειδική οικονομική σύμβουλοςτου πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996). Σπούδασε Οικονομικά (Smith College, ΒΑ, 1972) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Princeton, Ph.D., 1978). Ως επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985) έλαβε το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διατελέσει μέλος πολλών έγκριτων επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Σοφών για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρούλα Νάσκου - Περράκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριέττα Γιαννάκου

Μαριέττα Γιαννάκου (Συγγραφέας)

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε το 1951 στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος της ΚΕ της ΝΔ, από το 1993 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Α΄ Αθήνας, ενώ έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής τρεις φορές (το 1984, το 1989 και το 1999). Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1990-1991). Το 2002, ορίστηκε εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου στη ΄΄Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης΄΄ που ασχολείται με τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Θ. Ανθόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Θ. Ανθόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Δ. Κρεμαλής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Δαμανάκη

Μαρία Δαμανάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στην Κρήτη το 1952. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες: 1977-1993: Εκλέγεται βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών, πρώτα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μετά με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. 1996-2003: Βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Σήμερα είναι βουλευτής Επικρατείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχει ορισθεί συντονίστρια για τα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες: 1991-1993: Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την αποτυχία του κόμματος στις εκλογές του 1993. 1994: Υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων. Εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος. 1996: Μετά από τρίχρονη απουσία, εκλέγεται εκ νέου βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Στις 10 Οκτωβρίου 2003 παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα και αποχωρεί από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου διαφωνώντας με την πολιτική του κόμματος στο σύνολό της. Επιτροπές της Βουλής: -Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Θέση: Μέλος -Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας Θέση: Μέλος
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεράσιμος Αρσένης

Γεράσιμος Αρσένης (Συγγραφέας)

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης (1931-2016) γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ. Διατέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ (1964-1966), στέλεχος και αργότερα Διευθυντής του Οργανισμού του ΟΗΕ για νομισματικά θέματα και χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου (UNCTAD) (1967-1980). Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια "Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη" (New International Economic Order, NIEO), η οποία δεν ευοδώθηκε. Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 - 20 Φεβρουαρίου 1984). Τον Ιούλιο του 1982 εισήλθε στην κυβέρνηση ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 - 26 Ιουλίου 1985, διατηρώντας τη θέση του διοικητή της ΤτΕ), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 - 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 - 26 Ιουλίου 1985). Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός, διαφωνώντας σε θέματα οικονομικής πολιτικής, και στη θέση του ΥΠΕΘΟ τοποθετήθηκε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 - 25 Σεπτεμβρίου 1996). Τον Ιανουάριο του 1996 διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 - 13 Απριλίου 2000) στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη, για να αντικατασταθεί από τον Πέτρο Ευθυμίου. Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, μετά την παραίτηση του τελευταίου. Ήταν παντρεμένος με τη Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009), και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2010-2011) και μετέπειτα πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας (Μάρτιος 2015- ), με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 19 Απριλίου 2016, ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση των 85 ετών του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σούλα Παναρέτου

Σούλα Παναρέτου (Συγγραφέας)

Η Σούλα Παναρέτου γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τα νεανικά της χρόνια εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, του οποίου αναδείχθηκε μέλος της ΚΕ στο 13ο Συνέδριό του. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Γραμματέας του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου και μέσω αυτού σπούδασε στην Μόσχα, στο Ινστιτούτο Πούσκιν. Από τα ιδρυτικά μέλη του Συνασπισμού, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το ιδρυτικό του Συνέδριο και για πολλά χρόνια μέλος της Πολιτικής και της Εκτελεστικής Γραμματείας. Υποψήφια βουλευτής και δημοτική σύμβουλος σε πολλές εκλογικές μάχες. Ηγετική φυσιογνωμία του γυναικείου κινήματος, υπεύθυνη και στέλεχος του Τμήματος Ισότητας των δύο Φύλων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αρθρογραφούσε στην "Αυγή" (2003-2014) με το ψευδώνυμο Μελίνα Βολιώτη. Έφυγε από τη ζωή στις 4 Αυγούστου 2014.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Ευστρατόγλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

R. Brandt (Συγγραφέας)

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Φτώχειας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης

Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης (Επιμέλεια)

Ο Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης είναι καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει επίσης ως επισκέπτης επικ. καθηγητής στο Π.Σ.Ε. "Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει ερευνητής SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και P.D. Fellow στο Center for European Studies, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Στις τελευταίες του διεθνείς δημοσιεύσεις περιλαμβάνονται το βιβλίο "Welfare State and Democracy in Crisis" (with L. Katseli and J. Milios, Ashgate Publ.) καθώς και άρθρα στα περιοδικά "Challenge", "The Magazine of Economic Affairs", "Industrial Relations", "Economy and Society", "Review of International Studies", "Cambridge Journal of Economics" κ.λπ.

Λούκα Τ. Κατσέλη

Λούκα Τ. Κατσέλη (Επιμέλεια)

Η Λούκα Τ. Κατσέλη είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πολιτική εκπρόσωπος σε θέματα Οικονομίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Από το 1987 είναι καθηγήτρια στοΤμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε αναστολή καθηκόντων). Διετέλεσε γενική διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (2003-2007) και επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών- ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ειδική οικονομική σύμβουλοςτου πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996). Σπούδασε Οικονομικά (Smith College, ΒΑ, 1972) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Princeton, Ph.D., 1978). Ως επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985) έλαβε το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διατελέσει μέλος πολλών έγκριτων επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Σοφών για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
287
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.485 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση