Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Βλάχοι και βλαχόφωνοι Έλληνες
(Δύο ξεχωριστές και εχθρικές, μεταξύ τους, εθνοτικές ομάδες)

Βλάχοι και βλαχόφωνοι Έλληνες
Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου του Σταύρου Α. Παπαγιάννη, "Βλάχοι και Βλαχόφωνοι Έλληνες. Δύο ξεχωριστές και εχθρικές μεταξύ τους εθνοτικές ομάδες", αποδίδει περιληπτικά και με ακρίβεια, το περιεχόμενό του. Ο συγγραφέας, με το πρώτο βιβλίο του, "Τα παιδιά της λύκαινας", αποκάλυψε, με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα εγκλήματα της Ρωμαϊκής Λεγεώνας στη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα, θύματα της οποίας ήταν τόσο οι "Γκραίκοι" όσο και οι βλαχόφωνοι.
Tο γεγονός αυτό παρακίνησε τον συγγραφέα να μελετήσει την ιστορiα, τις αυτοπροσδιοριστικές διακηρύξεις και τη συμπεριφορά των βλαχοφώνων. Η έρευνά του αυτή απέδειξε ότι ανάμεσα στους βλαχόφωνους της χώρας μας, ελληνικής καταγωγής και συνείδησης, κρύβονται και δρουν οι αυτοπροσδιορισθέντες ως συγγενείς των Ρωμανών Βλάχοι, πράκτορες ή ακούσιοι διεκπεραιωτές της γνωστής προπαγάνδας της Iταλiας και της Ρουμανίας, που αγωνίζονταν στο παρελθόν να ιδρύσουν Βλαχικό Κράτος. Οι ίδιοι επιδίωξαν και έχουν πετύχει να αναγνωριστεί βλαχική μειονότητα στη χώρα μας, με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εμφάνιση και δράση των προπαγανδιστικών οργανώσεων των Βλάχων ΚΕΜΟ και EBLUL στη χώρα μας έχουν προκαλέσει την αντίδραση των βλαχόφωνων Ελλήνων, με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να βρεθούν, για άλλη μια φορά, σε αντίπαλα στρατόπεδα.

24χ17 εκ., 380 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.849 5 (Εθνολογία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-8264-20-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8264-20-0
Βάρος: 0.813 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
27.56
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.53
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Παπαγιάννης, Σταύρος Α.
Γεννήθηκε το 1927 στο Βρυότοπο Τυρνάβου του νομού Λάρισας. Οι γονείς του ήταν αγρότες. Τελείωσε το Αστικό Σχολείο Αμπελώνα και κατόπιν τις τρεις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου στο Δ΄ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της Ε.Π.Ο.Ν. και υπέστη τις ανάλογες συνέπειες, για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση κατά τη μεταπελευθερωτική και μετεμφυλιακή περίοδο, μέχρι το 1974. Το 1952 άρχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, από όπου έλαβε και το πτυχίο του. Έπειτα γράφτηκε στο νομικό τμήμα της ίδιας σχολής. Το 1958 έγινε μέλος του δικηγορικού συλλόγου Λάρισας. Στην ίδια πόλη άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα μέχρι το 1995.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.