Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κατοικία στην αρχαία Ελλάδα
Συγγραφέας:   Haydn Middleton


Offer
Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα διέφερε από τόπο σε τόπο, όπως και τα σπίτια που διέμεναν. Ναοί και δημόσια κτίρια χτίστηκαν από γερά υλικά, όπως πέτρα και μάρμαρο, διατηρώντας έτσι την αίγλη τους αλλά και τη μορφή τους στο πέρασμα του χρόνου. Τα σπίτια όμως των αρχαίων που ήταν χτισμένα από λιγότερο ανθεκτικά υλικά διασώζονται μέσα από περιγραφές και κείμενα, και με βάση αυτά παίρνουμε μια εικόνα της οικίας στην αρχαία Ελλάδα.
Στην αρχαιότητα το σπίτι λεγόταν οίκος και συμπεριλάμβανε στην έννοιά του, εκτός από τα τούβλα και τις πέτρες, και το έμψυχο υλικό, τα μέλη της οικογένειας και τους φιλοξενούμενους, ακόμα και τους σκλάβους. Οι σκλάβοι έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του αρχαίου κόσμου, καθώς εκτελούσαν όλες τις εργασίες, κυρίως βαριές, αλλά συμμετείχαν και στη ζωή της οικογένειας. Κάποιες φορές κατάφερναν να εξαγοράσουν την ελευθερία τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην μετέπειτα ζωή τους.
Στην έκδοση αυτή θα μάθουμε πολλά πράγματα για την κατοικία στην αρχαία Ελλάδα, από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να χτίσουν, κυρίως πέτρες και ψημένα τούβλα, μέχρι τους τύπους των σπιτιών που χτίζονταν, τη διαφορά της οικίας της πόλης από αυτή της υπαίθρου, την πολυτέλεια που διέκρινε αρκετά από αυτά αλλά και την ανέχεια που διέκρινε τα υπόλοιπα. Επίσης η οργάνωση και η διοίκηση του σπιτιού φαίνεται από τα ειδικά δωμάτια για τα μέλη της οικογένειας, όπως οι ανδρώνες και οι γυναικωνίτες. Σημαντικό κομμάτι έχουν και οι τελετές που λάμβαναν χώρα μέσα στο σπίτι, από τα συμπόσια και τις τελετές που ήταν αφιερωμένες στους θεούς μέχρι την τελετουργία της αρχαίας νοικοκυράς για το καθημερινό φαγητό.
Εξαιρετικά δομημένη η έκδοση αυτή θα μας δώσει πολλές πληροφορίες και θα μας μυήσει στον τρόπο ζωής των αρχαίων προγόνων μας, κάνοντάς μας κοινωνούς της ενδιαφέρουσας πραγματικότητας που επικρατούσε αλλά και των συνηθειών των αρχαίων, που ακόμα και σήμερα επικρατούν στην ιεροτελεστία κάθε σπιτιού.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται χρονολογικός πίνακας, γλωσσάρι, ευρετήριο και προτεινόμενη βιβλιογραφία.
Η σειρά "Ο κόσμος των αρχαίων Ελλήνων" προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία Ελλάδα. Κάθε βιβλίο εστιάζει σʼ ένα συγκεκριμένο θέμα, ερευνώντας τη ζωή αυτών των γοητευτικών ανθρώπων και παρουσιάζοντας τις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες τους.

25χ20 εκ., 48 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ο Κόσμος των Αρχαίων Ελλήνων
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 909.380 83 (Αρχαία Ελλάδα - Βιβλία για παιδιά)
Άλλα πρόσωπα: Βερίνα Χωρεάνθη (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-423-116-4
ISBN (10ψήφιο): 960-423-116-2
Βάρος: 0.338 κιλά
Εκδότης: Σαββάλας
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
7.70
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.16
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.