Παραδοσιακός χορός και λαϊκή δημιουργία
zoom in
9.59€ -33% 6.43€
[...] Ωστόσο η ελλειπής θεωρητική επεξεργασία αποτελεί ένα από τα κυριότερα σύγχρονα προβλήματα των χορών και χαρακτηρίζεται από την απουσία μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής γνώσης. Το μεγάλο αυτό κενό έρχεται να καλύψει, κατά ένα μέρος, ο συλλογικός αυτός τόμος, στον οποίο θίγονται, ορισμένες μόνο, θεωρητικές παράμετροι, σε μια επιστημονική βάση. Με τις μελέτες όλων των διακεκριμένων Πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών επιστημόνων, που περιέχονται στον τόμο αυτό, πιστεύουμε ότι παρουσιάζεται η ευρύτητα των σύνθετων προβλημάτων των χορών αλλά επιπλέον φανερώνονται και οι δυνατότητες να αναπτυχθούν παραπέρα τα εξειδικευμένα γι΄ αυτούς επιστημονικά ενδιαφέροντα. Γι΄ αυτό ελπίζουμε ότι η παράθεση των επί μέρους απόψεων θα συμβάλλει σημαντικά στον διαλογικό προβληματισμό για τους παραδοσιακούς χορούς και στην κάλυψη μέρους των αναγκών της θεωρητικής τους στήριξης. Όλοι μαζί οι συγγραφείς, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, με την δική τους θεματική οπτική, συνέβαλλαν αποτελεσματικά στην πολύπλευρη και πολυεπίπεδη παρουσίαση και επεξεργασία του ζητήματος των χορών. Τους ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση μας καθώς επίσης ευχαριστώ και τον εκδότη κ. Βίκτωρα Παπαζήση που κατανόησε την μεγάλη σπουδαιότητα και σημασία που έχει το πόνημα αυτό για την ελληνική παράδοση. (από τον πρόλογο του επιμελητή)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νεοκλής Σαρρής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Γ. Μερακλής (Συγγραφέας)

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος Μ. Γ. Μερακλής γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γοτίγγης της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης (1981-1982). Στο χρονικό διάστημα 1990-1999 δίδαξε το ίδιο αντικείμενο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από μετάκληση. Είναι προεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και χρημάτισε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Έχει εκδώσει βιβλια αναφερόμενα στη λαογραφία και τη (νεοελληνική κατεξοχήν) φιλολογία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα δύο αυτά αντικείμενα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλγα Τσακηρίδη

Όλγα Τσακηρίδη (Συγγραφέας)

Η δρ Όλγα Τσακηρίδη γεννήθηκε το 1961 στο Μιλάνο Ιταλίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Είναι ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αριστούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1992. Έχει ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, πολιτιστικής διαχείρισης, διαπολιτισμικότητας και κοινωνικού αποκλεισμού με εξειδίκευση στη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια, σε επιστημονικές έρευνες και σε συλλογικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακόμη, εργάστηκε ως επιστημονική υπεύθυνη πολλών επιστημονικών σεμιναρίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανελληνίου Συνδέσμου Συμπαραστάσεως των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα «Η Φιλότητα». Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ με θέματα Ισλαμοφοβίας και ρατσισμού και σε αντιπολεμικές επιτροπές. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Ι. Φίλιας

Βασίλης Ι. Φίλιας (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1927. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών "Νέα Οικονομία", "Κοινωνία και Οικονομία" και "Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος". Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση "Δημοκρατική Άμυνα" - φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη" και "Έθνος". Έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 2018, σε ηλικία 91 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Αικατερινίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάγδα Ζωγράφου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του παραπάνω τμήματος. Επίσης, είναι συντονίστρια και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Θεματική Ενότητα Ελληνικός Πολιτισμός: Τέχνες II / Επισκόπηση Ελληνικής Μουσικής και Χορού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το αντικείμενο του χορού σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε συμπόσια και συνέδρια με ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα πρακτικά και έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο: "Ο χορός στην ελληνική παράδοση" (Αrt Work, β΄ έκδοση). Έχει επίσης μεταφράσει και επιμεληθεί το σύγγραμμα της Α. P. Royce, "The Anthropology of Dance" (εκδ. νήσος). Είναι επίσης μέλος επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Κ. Τυροβολά (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Τυροβολά είναι λέκτορας στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο του ελληνικού παραδοσιακού χορού. Έχει βασικό πτυχίο στην επιστήμη της φυσικής αγωγής, μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα μουσικολογίας-θεατρολογίας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι διδάκτορας χορολογίας του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, του International Council for Traditional Music και του Modern Greek Studies Association. Έχει γράψει ποικίλα άρθρα με θέμα τον ελληνικό χορό καθώς και μια μονογραφία με τίτλο Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χορευτικοί Ρυθμοί.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Μ. Θεοφανίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γ. Σαχινίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Δήμας (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Δήμας είναι Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γ. Σαχινίδης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
154
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.201 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση