Νίκος Γκάλης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νίκος Γκάλης

Ένας θρύλος όπως τον έζησα

Γιώργος Ραμπότας

Περικλής Στέλλας

"Ο Γκάλης είναι ένα φαινόμενο. Έχει γυμναστεί ισομερώς στα χέρια, τους ώμους και την πλάτη. Έχει ανά πάσα στιγμή την ικανότητα να σουτάρει με τρεις τρόπους. Ευθέως, κανονικά και ψηλοκρεμαστά. Έχει τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους άλματος και τρεις λύσεις μέσα στο νου του, όταν διεισδύει: σπάσιμο μέσης, σουτ κάτω από το χέρι του αντιπάλου και ασίστ πάσα. Τα ίδια κάνει και ο Πέτροβιτς, αλλά αυτός πλησιάζει τα δύο μέτρα και ο Γκάλης είναι μόνο 1.83. Κάποτε, του είπα: "Είσαι ένας από τους πέντε παίκτες που μου δημιούργησαν τα περισσότερα προβλήματα στην καριέρα μου στην Ευρώπη, μαζί με τον Μορς, τον Τσόσιτς, τον Πέτροβιτς και τον Σαμπόνις". Τώρα, δύο χρόνια ύστερα, έχω πάντα την εντύπωση ότι ο Γκάλης αδικήθηκε τότε. Σκέφτομαι μήπως κάναμε λάθος το 1979 στη Βοστώνη...".

Γιώργος Ραμπότας

Γιώργος Ραμπότας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ραμπότας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ροδολίβος Σερρών. Στις τελευ ταίες τάξεις του εξατάξιου γυμνασίου οι επιδόσεις κοι η αγάπη του για τον αθλητισμό τον ώθησαν να δώσει εξετάσεις, το 1971, στην τότε ΕΑΣΑ. Η επιτυχία τον έφερε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου εντάχθηκε στη δύναμη του ΜΑΣ ΑΕΤΟΣ. Πάρα πολλές οι συμμετοχές και οι επιτυχίες του σε Πανελλήνιους και Μεσογειακούς αγώνες. Μία από τις σημαντικότερες ήταν η κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ στο 4 Χ I00 μέτρα με την ομάδα του Αετού, με συναθλητές τους Βασίλη Παπογεωργόπουλο, Σταμάτη Καραμανλή και Κ. Μήλιο. Ο Γιώργος Ραμπότας ξεκίνησε ως προπονητής της ομάδας στίβου του Άρη, την οποία και οδήγησε στην πρώτη θέση στους Πανελλήνιους αγώνες στο αγώνισμα 4 Χ 400. Στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής της εθνικής ομάδας στίβου στα 400 και 800 μέτρα. Το 1983 ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Άρη, Γιάννης Ιωαννίδης, διακρίνοντας την ικανότητά του, του προτείνει να αναλάβει την εκγύμναση της ομάδας, μία πρόταση την οποίο και αποδέχθηκε. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά και τον Άρη της δεκαετίας που οκολούθησε, τον χαρακτήρισαν "εξπρές", κοθώς τα αποτελέσματα της δουλειάς του Ραμπότα στον τομέα της φυσικής κατάστασης ήταν απίστευτα. Κέρδισε με το σύλλογο 8 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα κοι συμμετείχε σε τρία φάιναλ φορ. Συγχρόνως ήταν καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Ραμπότας ακολούθησε τον Νίκο Γκάλη και στον Παναθηναϊκό. Μετά το τέλος της καριέρας του Νίκου Γκάλη, σταμάτησε τις δραστηριότητές του ως προπονητής φυσικής κατάστασης. Το έκανε αυτό προκειμένου να ασχοληθεί με την παιδική κατασκήνωση, την οποία ίδρυσε στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής μαζί με τον Νίκο Γκάλη. Ο Γιώργος Ραμπότας πέτυχε κι εδώ το ακατόρθωτο. Δημιούργησε τη μεγολύτερη και τελειότερη αθλητική κατασκήνωση στην Ελλάδα, καθώς επίσης και το πιο σύγχρονο καμπ μπάσκετ, πετυχαίνοντας να φέρει στη χώρα μία από τις μεγαλύτε- ρες μορφές στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ, τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Περικλής Στέλλας

Περικλής Στέλλας (Συγγραφέας)

Ο Περικλής Στέλλας άρχισε να παλεύει με τη δημοσιογραφία το 1979. Ξεκινώντας μαθητής λυκείου ακόμα, από το επαρχιακό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς" και το αθλητικό ρεπορτάζ στα "Σπορ του Βορρά". Έχει εργαστεί στις εφημερίδες "Θεσσαλονίκη", "Αθλητική Ηχώ", "Μπάλα", "Ελεύθερος Τύπος", "Φως των σπορ", "Cosmos των Σπορ", στα περιοδικά "Γκολ", "Active", και "Down Town", και από το 2002 εώς και το 2016 ήταν διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εφημερίδας "Goal". Γνώρισε για πρώτη φορά τα ερτζιανά,μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ το 1986 και στην μαγεία του ραδιοφώνου παρέμεινε (ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΣΠΟΡ 103 FM, SPOR FM, REAL FM και ARENA FM). Ξεκίνησε τηλεόραση το 1986 στο αθλητικό τμήμα της ΕΤ1, αρχικά, και μετέπειτα της ΕΡΤ3, όπου παρέμεινε μέχρι και το 1993, όταν και μεταπήδησε στο MEGA CHANNEL, όπου εργάστηκε μέχρι και την άνοιξη του 2012. Έχει ταξιδέψει σε όλο το κόσμο με εκατοντάδες ρεπορτάζ και περιγραφές αγώνων. Έχει γράψει δύο βιβλία που σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία, "Νίκος Γκάλης, ένας θρύλος όπως τον έζησα από τον Γ.Ραμπότα" και "Θαμμένες στιγμές". Με σημαντική συνδικαλιστική δράση, καθώς διετέλεσε επί οκτώ χρόνια μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και τέσσερα χρόνια μέλος της διοίκησης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.602 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση