Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ερωτική λογοτεχνία
Συγγραφέας:   Jean-Jacques Pauvert


Offer
Η υιοθέτηση των λέξεων "ερωτικός", "ερωτισμός", με τη σημασία που εννοούμε σήμερα, τοποθετείται μάλλον στα τέλη του 19ου αιώνα, από το 1881 και μετά, την εποχή που η απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων, ο πλούτος και η διάδοσή τους μας οδήγησαν στην ανάγκη ταξινόμησης της λογοτεχνικής παραγωγής. Το "ερωτικός" καταχωρίστηκε τότε ανάμεσα στα συνώνυμα "χυδαίος", "ακόλαστος", "άσεμνος", "απρεπής", "πορνογραφικός", κλπ. Θα πρέπει να προστεθεί ο χαρακτηρισμός "υβριστής των χρηστών ηθών", που δεν είναι σημερινός, αλλά χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εποχή κατά την οποία η κοινωνία, στέρεα δομημένη, αρχίζει να εναντιώνεται σε οτιδήποτε απειλεί τα θεμέλιά της. Αυτός ο προσδιορισμός, που παραμερίστηκε ελαφρώς κατά τον Μεσαίωνα, θα αναβιώσει με ένταση όταν η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση αλλά και η "καθολική Αναγέννηση", τον 17ο αιώνα, θα επικεντρωθούν στη σημασία των ηθών και μάλιστα των χρηστών.
Επομένως, παρότι η διατύπωση "ερωτική λογοτεχνία" είναι σύγχρονη, το ζήτημα είναι πολύ παλαιότερο, αν και η ακριβής χρονολόγηση παρουσιάζει δυσκολίες. Αυτό ακριβώς θα διαπιστώσουμε επιχειρώντας να διατρέξουμε την ιστορία της.
Ο περίφημος Γάλλος εκδότης, μελετητής και ανθολόγος Ζαν-Ζακ Πωβέρ μας προκαλεί να περιπλανηθούμε στους κήπους της ερωτικής λογοτεχνίας και τις απαρχές της στα κείμενα της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, στον αρχαιολογικό και ρωμαϊκό έρωτα, στην ύστερη αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τις αραβικές χώρες, στον ερωτισμό της εποχής της ανάπτυξης της τυπογραφίας στον 18ο αιώνα και την ιδιαιτερότητα της γαλλικής ελευθεριότητας (libertinage), στην περίπτωση Σαντ, στον ερωτισμό του 19ου και του 20ού αιώνα, στη σεξουαλική επανάσταση αλλά και στην εξέλιξη της λογοκρισίας ανά τους αιώνες, φτάνοντας μέχρι την ερωτογραφία των ημερών μας.
Μια συνοπτική διαδρομή από τον εκδότη που πρώτος εξέδωσε στη Γαλλία με τη σφραγίδα του επίσημα τα έργα του Μαρκήσιου ντε Σαντ το 1947, που επί 150 χρόνια ήταν απαγορευμένα και κυκλοφορούσαν παράνομα. Ο Πωβέρ είναι εμβληματική φιγούρα της έκδοσης ερωτογραφικών κειμένων πάνω από μισό αιώνα.

21χ12 εκ., 171 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 809 (Λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική), 070.509 209 (Εκδότες και εκδόσεις - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Ιωάννα Λεκκάκου (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-325-507-9
ISBN (10ψήφιο): 960-325-507-6
Βάρος: 0.242 κιλά
Εκδότης: Άγρα
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
12.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.01
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ζαν-Ζακ Πωβέρ γεννήθηκε το 1926 και είναι για πάνω από μισό αιώνα κεντρικό πρόσωπο του γαλλικού εκδοτικού χώρου και της λογοτεχνικής ερωτογραφίας. Από δεκαέξι ετών, στην Κατοχή, δούλεψε στις εκδόσεις Gallimard. Το 1945 αρχίζει τις δικές του εκδόσεις με την επωνυμία "Palimurge", όπου του εμπιστεύτηκαν κείμενά τους ο Sartre, o Montherlant, o Malraux κ.ά. Το 1947 ιδρύει τις εκδόσεις που φέρουν το όνομά του και δημοσιεύει την "Ιουλιέτα" του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Ήταν η πρώτη φορά που εκδίδονταν επώνυμα κείμενα του Σαντ, ο οποίος ήταν επίσημα απαγορευμένος για 150 χρόνια. Οδηγήθηκε στα δικαστήρια, αλλά συνέχισε να εκδίδει τον Σαντ. Οι περίφημες δίκες των εκδόσεων Ζαν-Ζακ Πωβέρ από το 1947 μέχρι το 1970 συνέβαλαν καθοριστικά στη διεύρυνση του πλαισίου των νόμων περί λογοκρισίας στη Γαλλία. Διατήρησε τις ομώνυμες εκδόσεις του μέχρι το 1979. (Ήδη από το 1973 ελεγχόταν από τις εκδόσεις Hachette). Δημοσίευσε μεταξύ άλλων έργα των Georges Bataille ("Ιστορία του ματιού", "Ο νεκρός", "Το γαλάζιο τ΄ ουρανού"), Andre Breton ("Ανθολογία του μαύρου χιούμορ, Αρκάνα 17"), Ree Crevel, Raymond Roussel, Boris Vian, Laure, Albert Camus, Marcel Ayme, Pauline Reage ("Ιστορία της Ο"), Albertine Sarrazin ("Αστράγαλος"), Francoise Sagan, Topor, Wolinski κ.ά. Υπήρξε και ο εκδότης του περιοδικού Bizarre. Εξέδωσε και συνεχίζει να εκδίδει μέχρι σήμερα ως επιμελητής και ανθολόγος σε άλλους εκδότες σειρές κλασικών ερωτογραφημάτων και πολύτομες ανθολογίες της ανα τους αιώνες ερωτικής λογοτεχνίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.