Ήταν κάθε μέρα σε πόλεμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ήταν κάθε μέρα σε πόλεμο

Μυθιστόρημα

Jerome Garcin

Το "Ήταν κάθε μέρα σε πόλεμο", που έχει ως ήρωά του έναν από τους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης, τον Ερώ ντε Σεσέλ, είναι "ένα μυθιστόρημα με θέμα τον κυνισμό και τη φιλοδοξία. Για το τι χάνουμε από τον εαυτό μας όταν θριαμβεύουμε πάνω στους άλλους", γράφει η Marie-Laure Delorme στο Magazine Litteraire.
Ο Ερώ ντε Σεσέλ (1759-1794), από οικογένεια ευγενών, αξιόλογος συγγραφέας, σπουδαίος νομικός και λαμπρός ρήτορας, αναδείχθηκε σε νεαρή ηλικία, χάρις και στην εύνοια του βασιλικού περιβάλλοντος, σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό και σε χαρακτηριστική φιγούρα της κοσμικής ζωής του Παρισιού. Το 1789, όμως, προσχωρεί στην Επανάσταση και συμμετέχει στην κατάληψη της Βαστίλης. Μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας, συντάκτης της "Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη", κατηγορείται από τον Ζαιν Ζυστ για συνωμοσία, καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται μαζί με τον Δαντών.
Ο Γκαρσέν κτίζει την αφήγησή του στο χρόνο που ο Ερώ ντε Σεσέλ, έγκλειστος στο κελί του και αναμένοντας την εκτέλεσή του, γράφει μιαν επιστολή στη μόνη γυναίκα που αγάπησε πραγματικά, επιστολή στην οποία, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, αποκαλύπτει το διχασμό του ανάμεσα σ` αυτό που έγινε (ένας κυνικός αριβίστας) και σ` αυτό που θα μπορούσε να γίνει (ένας μοναχικός ερωτευμένος). Σκοπός του Γκαρσέν δεν είναι απλώς να αναπαραστήσει τη συγκεκριμένη εποχή αλλά να θέσει ζητήματα που είναι και σήμερα ιδιαιτέρως επίκαιρα: την εξουσία, τη βία και τη σχέση (διφορούμενη, ρευστή) του φιλόδοξου αλλά εύθραυστου ατόμου με την ιστορία της εποχής του. Παράλληλα, όμως, η Ιστορία και η πολιτική συμπλέκονται με μια δυνατή ερωτική ιστορία.

Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

Jerome Garcin

Jerome Garcin (Συγγραφέας)

Ο Jerome Garcin, από τους πιο σημαντικούς κριτικούς λογοτεχνίας στη Γαλλία σήμερα, γεννήθηκε το 1956. Είναι αρχισυντάκτης των πολιτιστικών σελίδων του Nouvel Observateur και παραγωγός του "Le masque et la plume", της πιο γνωστής ραδιοφωνικής εκπομπής που είναι αφιερωμένη στο βιβλίο και η οποία μεταδίδεται από τον κρατικό σταθμό France Inter. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Fondation Prince Pierre de Monaco (2008) για το σύνολο του έργου του καθώς επίσης και με τα βραβεία Medicis δοκιμίου, Roger Nimier και France Televisions. Το πρώτο του μυθιστόρημα "Ήταν κάθε μέρα σε πόλεμο", τιμήθηκε το 2001 με το βραβείο Maurice Genevoix.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταμάτης Μπουντούρης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
164
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.262 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση