Γνώση για ελεύθερους ανθρώπους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γνώση για ελεύθερους ανθρώπους

Paul Feyerabend

[...] Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ιδέα μιας ελεύθερης κοινωνίας, ο ρόλος των διανοουμένων (των επιστημόνων) μέσα της και η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας. Ελεύθερη κοινωνία δεν είναι εκείνη μέσα στην οποία έχουν τα άτομα ίσα δικαιώματα και ίση πρόσβαση στα κέντρα της εξουσίας, αλλά εκείνη μέσα στην οποία οι παραδόσεις έχουν τέτοια δικαιώματα και τέτοια πρόσβαση. Μια ελεύθερη κοινωνία δεν στηρίζεται σε μια θεμελιώδη γνώση (π.χ. στην επιστημονική γνώση) ούτε σε μια θεμελιώδη ηθική (π.χ. στην ανθρώπινη ηθική)· στηρίζεται σε μια προστατευτική δομή, άρα σε μια αστυνομία: η ελευθερία που περιορίζεται μέσα σε μια ελεύθερη κοινωνία δεν αφορά τις ψυχές αλλά τα σώματα των μελών της. Η επιστήμη, ο ορθολογισμός, ο φιλελευθερισμός, η ανθρωπιστική ηθική είναι ιδεολογίες ορισμένων ομάδων μιας ελεύθερης κοινωνίας, και όχι το θεμέλιό της. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούν, ακόμα και αν ο τρόπος της ζωής τους εμφανίζεται στους άλλους ανθρώπους ως ανορθολογικός ή κτηνώδης (το μόνο που πρέπει να περιορίζεται είναι η επιρροή της καθεμιάς παράδοσης επάνω στην άλλη). [...]
Paul Feyerabend

Paul Feyerabend (Συγγραφέας)

Ο Paul Feyerabend, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και αμφιλεγόμενους φιλοσόφους της εποχής μας, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1924. Το 1955 εγκατέλειψε την Αυστρία για μια θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. Πρόμαχος μιας επιστημονικής μεθοδολογίας την οποία χαρακτήρισε "αναρχική", τάχθηκε υπέρ του χωρισμού επιστήμης και κράτους, δηλώνοντας ότι κάθε επιστήμονας έχει τον προσωπικό του τρόπο εργασίας. Δίδαξε φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέθανε το 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γαβρόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φυσική και ιστορία των επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια, του Κέιμπριτζ και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της φυσικής και της χημείας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων ξενόγλωσσων περιοδικών ιστορίας των επιστημών, καθώς και του ελληνικού περιοδικού Νεύσις. Τα κυριότερα βιβλία του είναι το Methodological Aspects in the Development of Low Temperature Physics 1881-1957: Concepts out of Context(s) (σε συνεργασία με τον Γιώργο Γκουνταρούλη, το 1990 από τις εκδόσεις Kluwer Academic Publishers), Fritz London, A Scientific Biography (το 1996 από το Cambridge University Press), Το Παρελθόν των Επιστημών ως Ιστορία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004). Είναι Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιώργος Γκουνταρούλης (Υπεύθυνος Σειράς)


Γιάννης Τζαβάρας (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Τζαβάρας γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (1968-1973) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (1973-1978). Το 1971 μετέφρασε το βιβλίο του Κίρκεγκωρ: "Η έννοια της αγωνίας" (εκδ. Δωδώνη) και το 1978 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου χάρη στην εργασία: "Bewegung bei Kierkegaard" ("Η κίνηση κατά τον Κίρκεγκωρ"). Από το 1979 έως σήμερα διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
264
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.31 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση