Μνήμες από τη μαύρη λίστα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μνήμες από τη μαύρη λίστα

Η λαίλαπα του μακαρθισμού

Walter Bernstein

19.08€ -26% 14.12€

Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να ξεκινήσουν την εκκαθάριση οποιουδήποτε στοιχείου, στο χώρο του θεάματος, μπορούσε να θεωρηθεί "κομουνιστικό", "αριστερό" ή απλώς "προοδευτικό". Το περιβόητο "κυνήγι των μαγισσών" που ξεκίνησε ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθυ αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης αμερικανικής ιστορίας, έμβλημα όλων εκείνων των εκστρατειών που με το πρόσχημα του πατριωτισμού και της ιδεολογικής καθαρότητας επιτίθενται κατά της ελευθερίας της σκέψης και της δημιουργίας.
Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου βρέθηκε ο ίδιος στη Μαύρη Λίστα του Μακάρθυ και αναγκάστηκε, για μια δεκαετία, να ζει πουλώντας σενάρια που έγραφε με το όνομα κάποιου τρίτου. Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, ο Μπερνστίν ξαναζωντανεύει εκείνο το κλίμα του τέλους της δεκαετίας του `40, που χώρισε το Χόλιγουντ σε "προδότες" και "πατριώτες", σε "αμετάπιστους" και χαφιέδες, ρίχνοντας τη ματιά του στο ρόλο που έπαιξαν κάποιες μεγάλες μορφές του Χόλιγουντ όπως ο Ελία Καζάν και ο Μπαρτ Λάνκαστερ, η Μπέτυ Ντέιβις και ο Ζίρο Μοστέλ, ο Άμπρααμ Πολόνσκι και ο Τζων Γκάρφιλντ.

Walter Bernstein

Walter Bernstein (Συγγραφέας)

Ο Ουόλτερ Μπερνστίν, συνεργάτης για πολλά χρόνια στο New Yorker, έχει γράψει σενάρια για τις ταινίες: "Εκεί που δεν φτάνει ο ήλιος" (του Μάρτιν Ριτ με τους Σων Κόνερυ και Ρίτσαρντ Χάρις), "Συναγερμός θανάτου" (του Σίντνεϋ Λιούμετ με τον Χένρι Φόντα), "Μέχρι χτες ήμασταν ξένοι" (του Τζων Σλέσινγκερ με τους Βανέσα Ρεντγκρέιβ και Ρίτσαρντ Γκιρ) κ.ά. Το σενάριό του για την ταινία "Το Μέτωπο", με πρωταγωνιστή τον Γούντυ Άλεν και θέμα του το μακαρθισμό, προτάθηκε για Όσκαρ. Είναι επίκουρος καθηγητής συγγραφής σεναρίου στο Πανεπιστήμιο Κολάμπια και ζει στη Νέα Υόρκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Καρατζαφέρη

Ιωάννα Καρατζαφέρη (Μεταφραστής)

Η Ιωάννα Καρατζαφέρη ταυτίστηκε από νέα με τη λογοτεχνία. Η ίδια λέει πως η λογοτεχνία είναι η παράλληλη γραμμή με τη φυσική της ύπαρξη. Η καταγωγή της, τα παιδικά της χρόνια, οι σπουδές της, τα ταξίδια της, οι χαρές, οι απολαύσεις, οι πικρές στιγμές και οι απογοητεύσεις μετατρέπονταν όλα σε μυθιστορηματική γραφή. Γνωστή ως μυθιστοριογράφος, μετέφρασε, έγραψε βιβλία για παιδιά και νέους, συνεργασίες, επιφυλλίδες και σχολιάζει στον Τύπο την καθημερινότητα.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
302
Διαστάσεις:
22x13
Βάρος:
0.441 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση