Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κρατική Σχολή Χορού
(Παρελθόν, παρόν και μέλλον)
Συγγραφέας:   Νίνα Αλκαλάη


Κρατική Σχολή Χορού
Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακών σπουδών στο Χορό (Μ.Α. in Dance Sτudies) στο (Laban Centre for Μοvement and Dance (City Uniνersity), στο Λονδίνο.

Καθώς η έρευνα είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2000, η ανάλυση που ακολουθεί απεικονίζει την εκπαιδευτική πολιτική της σχολής μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γι΄ αυτόν το λόγο, κρίθηκε αναγκαία η προσθήκη ενός πέμπτου κεφαλαίου το οποίο εξετάζει τις επιλογές και τη δράση της νυν διευθύντριας Παυλίνας Βερέμη. Με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα εμπλουτίζεται και διευρύνει την εικόνα της εξέλιξης της Κρατικής Σχολής Χορού μέχρι αυτή τη στιγμή.

Παρά το γεγονός ότι έχουν προστεθεί νέα στοιχεία και το κείμενο διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της ελληνικής έκδοσης, διατηρήθηκε ο τύπος της ακαδημαϊκής έρευνας όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς (προσπάθεια διαχρονικής και αντικειμενικής προσέγγισης, συσχετισμός με τη σκέψη του ευρύτερου χώρου της εκπαίδευσης, παραπομπές στη διεθνή βιβλιογραφία). Στόχος της έρευνας είναι η σκιαγράφηση της ίδρυσης και εξέλιξης της Κρατικής Σχολής Χορού, η οποία επίσημα ονομάζεται Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.). Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της ταυτότητας της Κρατικής Σχολής μέσα από κριτική εξέταση των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών πρακτικών από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Η σχολή ιδρύθηκε το 1937 ως ιδιωτική "Επαγγελματική Σχολή Ορχηστικής" από την Κούλα Πράτσικα και παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1970. Από το 1973, όπου και μετονομάστηκε σε Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού. Καθώς είναι η μοναδική σχολή χορού η οποία ανήκει στο ελληνικό κράτος, η Κ.Σ.Ο.Τ. προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στους φοιτητές της και στοχεύει σε χορευτική επαγγελματική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γνώση της ελληνικής κουλτούρας.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα μπορούσε βέβαια να εξαντλήσει ένα τόσο πολύπλευρο θέμα. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του αναγνώστη όσον αφορά στην ιδιαίτερη κουλτούρα και φιλοσοφία της σχολής έτσι ώστε η κατανόηση του παρόντος και ο σχεδιασμός του μέλλοντος να βασίζονται στη γνώση του παρελθόντος.

24χ17 εκ., 139 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Τέχνες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 792.8 (Χορός), 792.809 (Χορός - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Κάτια Σαβράμη (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-7222-38-1
ISBN (10ψήφιο): 960-7222-38-5
Βάρος: 0.309 κιλά
Εκδότης: Dian
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή της Αθήνας και σύγχρονο χορό στο Devee College. Από το 1989 ως το 1994 συνέχισε τις σπουδές της στο χορό του Ισραήλ, το Βέλγιο και τις Η.Π.Α. Το 1999 τελείωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας στην Ελλάδα, και το 2000 πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην εκπαίδευση, τη χορολογία και τη χορογραφία από το Laban Centre, City University στο Λονδίνο. Από το 1986 διδάσκει σύγχρονο χορό και γυμναστική σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τις χορευτικές ομάδες της Χάρης Ανταχοπούλου, της Βάσως Μπαρμπούση και της Αναστασίας Λύρα, ενώ από το 1988 είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού "Χορός".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.