Η νεωτερικότητα σήμερα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η νεωτερικότητα σήμερα

Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός

Συλλογικό έργο

Stuart Hall

David Held

26.70€ -12% 23.50€

"Η Νεωτερικότητα σήμερα" εξετάζει τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες και τις νέες δομές και τις σχέσεις που διέπουν την πολιτική, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Οι βασικές συζητήσεις σχετικά με τις μεταβολές αυτές παρουσιάζονται με ακρίβεια και εξετάζονται κριτικά στα κεφάλαια, καθώς και στα παράλληλα κείμενα που τα συνοδεύουν. Μερικά από τα θέματα που διαπραγματεύεται το έργο είναι η κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος, ο πολιτικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της Ανατολικής Ευρώπης μετά την τριετία 1989-1991, η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης, η περιβαλλοντική απειλή για τις σύγχρονες κοινωνίες, η προοπτική της μεταβιομηχανικής εποχής και οι πολιτιστικές αλλαγές στην εποχή του «μεταμοντέρνου».

 

Η Νεωτερικότητα σήμερα επίσης διερευνά το χαρακτήρα της νεωτερικότητας και τη σχέση μεταξύ πρώιμης νεωτερικότητας και της ύστερης ή μετανεωτερικότητας, αξιολογώντας ταυτοχρόνως την επάρκεια παραδειγμάτων στη θεώρηση των σύγχρονων κοινωνικών σχηματισμών. Το βιβλίο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για πρωτόπειρους μελετητές αλλά και για ειδήμονες των κοινωνικών επιστημών που συνεχίζουν να ερευνούν την κοινωνική πραγματικότητα στη λεγόμενη μεταβιομηχανική εποχή. Παράλληλα κείμενα από μια πλειάδα γνωστών θεωρητικών, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι Anthony Giddens, Manuel Castells, Francis Fukuyama, Alex Callinicos, Andre Gorz, David Harvey, Jean-Francois Lyotard, Jurgen Habermas και ο Zygmunt Bauman. Οι David Held, Anthony McGrew, Stephen Yearley, John Allen, Kenneth Thompson, Stuart Hall και Gregor McLennan υπογράφουν τα κεφάλαια:

-Φιλελευθερισμός, μαρξισμός και δημοκρατία

-Μια παγκόσμια κοινωνία

-Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις

-Μεταβιομηχανισμός και μεταφορντισμός

-Κοινωνικός πλουραλισμός και μετανεωτερικότητα

-Το ζήτημα της πολιτιστικής ταυτότητας

-Το πρόταγμα του Διαφωτισμού υπό επανεξέταση

 

Ο τόμος περιλαμβάνει αναλυτική ξένη βιβλιογραφία (με διεξοδική παράθεση της ελληνικής μετάφρασης όπου έχει γίνει), εκτενή ευρετήρια όρων και ονομάτων (ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο), εικονογράφηση που υπογραμμίζει τα βασικά σημεία της συζήτησης καθώς και δραστηριότητες για όσους επιθυμούν μια εις βάθους εξοικείωση με τις αναζητήσεις των συγγραφέων.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stuart Hall

Stuart Hall (Συγγραφέας)

O Stuart Hall (Κίνγκστον, Τζαμάικα, 1932- Λονδίνο, 2014), κοινωνιολόγος και πολιτικός ακτιβιστής, υπήρξε από τους ιδρυτές της βρετανικής πολιτισμικής θεωρίας (μαζί με τους Richard Hoggart και Raymond Williams), γνωστής ως Bermingham School of Cultural Studies. Tη δεκαετία του 1950 ίδρυσε το περιοδικό "New Left Review" και μετά από πρόσκληση του Hoggart εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Mπέρμινγχαμ, στο Kέντρο Σύγχρονων Πολιτισμικών Σπουδών, του οποίου αργότερα διετέλεσε διευθυντής. Kατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Kέντρο διεύρυνε τους σκοπούς των πολιτισμικών σπουδών εντάσσοντας σ’ αυτές φυλετικά ζητήματα και τη μελέτη του (κοινωνικού) φύλου. Eπίσης βοήθησε στη συμπερίληψη της μελέτης του έργου σημαντικών Γάλλων θεωρητικών, όπως ο Michel Foucault, κ.ά. Γνωστότερα βιβλία του είναι τα "The Popular Arts" (1964), "Deviancy, Politics and the Media" (1971), "Situating Marx: Evaluations and Departures" (με τον P. Walton, 1972), "Encoding and Decoding in the Television Discourse" (1973), "Resistance Through Rituals, Youth Subcultures in Post-War Britain" (1976 ), "The Hard Road to Renewal: Thatcherism and the Crisis of the Left" (1988), "Representation: Cultural Representations and Signifying Practices" (1997), καθώς και οι συλλογές κειμένων που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, "Cultural Studies 1983: A Theoretical History" (2016) και "Selected Political Writings: The Great Moving Right Show and Οther Εssays" (2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

David Held

David Held (Συγγραφέας)

O David Held κατέχει την έδρα Graham Wallas των Πολιτικών Επιστημών στο Τμήμα Κυβερνητικών Μελετών του London School of Economics. Το έργο του επικεντρώνεται στη μελέτη του δημοκρατικού πολιτεύματος και του εκδημοκρατισμού, καθώς και στα θέματα παγκοσμιοποίησης. Στα γνωστότερα βιβλία του περιλαμβάνονται: "Introduction to Critical Theory -Horkheimer to Habermas", 1989, "Political Theory and the Modern State", 1989, "Democracy and the Global Order", 1995 και "Models of Democracy" [3rd edition], 2006. Έχει επίσης λάβει μέρος στην έκδοση συλλογικών τόμων όπως: "Habermas: Critical Debates", 1982, "Classes, Power and Conflict", 1982, "Social Theory of Modern Societies", 1989, "Political Theory Today", 1991, "Prospects for Democracy", 1993, "Cosmopolitan Democracy", 1995, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Anthony McGrew (Συγγραφέας)

Ο Anthony McGrew είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Southampton.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Τσακίρης (Μεταφραστής)


Βίκτωρ Τσακίρης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
570
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.001 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση