Σφυρίγματα τρένων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σφυρίγματα τρένων

Ανθολογία ποιημάτων με αναφορά στα τρένα

Πρόδρομος Ματζαρίδης

"...Η αναμφισβήτητη γοητεία του τρένου και η γραφικότητα του σιδηροδρομικού ταξιδιού με τους πολλούς και ποικίλους συμβολισμούς δεν άργησαν να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν τους καλλιτέχνες.
Στο χώρο της λογοτεχνίας, η όλη ατμόσφαιρα του τρένου ευνόησε περισσότερο τη δημιουργία. Είναι πολλοί οι λογοτέχνες που διάλεξαν το τρένο -το παλιό ή το σύγχρονο- να κινήσει την πένα τους.
Έτσι οι πρώτες απλές δημοσιογραφικές ή λαογραφικές αναφορές στα τρένα σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα, ποιητικά και πεζά.
Το σκηνικό στα κείμενα αυτά το συνθέτουν σιδηροδρομικοί σταθμοί, ράγιες, καπνοί και ατμοί, και τρένα, τρένα πολλά, μέσα στα οποία ξετυλίγονται συγκινητικές ιστορίες, αγάπες, χαρές και καημοί της ζωής, η ίδια η ζωή.
Και βέβαια πολλοί και διάφοροι κι οι συμβολισμοί των τρένων κι οι αλληγορίες..."

Σπύρος Ορνεράκης (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1942 στα Χανιά της Κρήτης. Εργάστηκε ως γραφίστας στο χώρο της διαφήμισης και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη διαφημιστική εταιρεία "Μίνως". Το 1972 συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος" και ταυτόχρονα σκιτσάρει για τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Μετά τη μεταπολίτευση εργάσθηκε στην "Καθημερινή", στην "Πρωινή", στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στις "Ειδήσεις", στο "Βήμα της Κυριακής" και στα "Κυριακάτικα Νέα".μ Το 1972 πήρε το δεύτερο βραβείο στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία και τη σκιτσογραφία για το θέατρο και συνεργάστηκε με το περιοδικό "Θέατρο". Μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας απορρόφησε η εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών. Έχει επίσης αποδώσει σε σκίτσα, ιστορικές δίκες στη χώρα μας (το 1975 τις δίκες της δικτατορίας για το περιοδικό "Ταχυδρόμος" και το 1991 τη δίκη Κοσκωτά για την εφημερίδα "Τα Νέα"). Το 2002 και το 2004 συμμετείχε ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής, στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας στη Ρόδο. Το 2006 συμμετείχε ως μέλος της διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1994 δημιούργησε τη σχολή σκίτσου "Ορνεράκης", στην οποία διδάσκει σκίτσο, γελοιογραφία, εικονογράφηση, κόμικς, κινούμενο σχέδιο, computer animation και computer graphics.

Πρόδρομος Ματζαρίδης

Πρόδρομος Ματζαρίδης (Συγγραφέας)

Ο Πρόδρομος Ματζαρίδης γεννήθηκε το 1943 στον Πειραιά, όπου και ζει. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός και στέλεχος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων και Διευθυντής Εκπαίδευσης). Είναι έγγαμος με δύο κόρες. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία του: -"Το παιδί με τις κόκκινες παπαρούνες στο πρόσωπο", 1972, παιδικό μυθιστόρημα -"Η νύχτα καρτεράμε να φύγει", 1975, ποίηση -"Συνοπτικό Ιστορικό των Ελληνικών Σιδηροδρόμων", 1984 -"Καλή η πλησίον μου", 1985, ποίηση -"Το δικό τους φως", 1989, ποίηση -"Της ζωής, του ονείρου και της χαράς", 1994, διηγήματα -"Σφυρίγματα τρένων", 2002 Διετέλεσε διευθυντής έκδοσης και συντάκτης του περιοδικού του ΟΣΕ "Τρένα και Άνθρωποι" (1983-1989) και του εκπαιδευτικού εντύπου του ΟΣΕ "Με Στοχασμό και μ΄ Όραμα". Έχει τιμηθεί με Έπαινο Ποίησης από το περιοδικό "Άλφα" το 1986, από τη ΧΕΝ-"Κηφισεία", 1972 και από το Φιλολογικό Σύλλογο "Ο Παρνασσός" το 1973.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
367
Διαστάσεις:
29χ22
Βάρος:
1.768 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση