Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ελληνικές αφίσες
Συγγραφέας:   Σπύρος Καραχρήστος


Offer
[...] Η προσπάθεια να συγκεντρωθεί κάποιο υλικό που να δίνει μια συνολική εικόνα της τέχνης και της εξέλιξης της αφίσας στην Ελλάδα φαινόταν κάτι ακατόρθωτο. Κι αυτό, γιατί εδώ δεν είχε γίνει ποτέ μια συστηματική και ευρεία συλλογή υλικού, εκτός από μερικά σύνολα αφισών, ιστορικού κυρίως περιεχομένου, που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στο Μουσείο Μπενάκη και στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος -τουλάχιστον έως το 1984, χρονιά της πρώτης έκδοσης του βιβλίου "Ελληνικές αφίσες".
Και τώρα η "γενεαλογία" του βιβλίου αυτού. Το 1981 έφτασε στην Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, μέσω του γλύπτη Μέμου Μακρή, πρόταση του περιοδικού της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων "Interpress Grafik", το οποίο εκδιδόταν στη Βουδαπέστη: να του σταλεί υλικό για αφιέρωμα στις γραφικές τέχνες στην Ελλάδα (λαϊκές λιθογραφίες, αφίσες, ημερολόγια, γραμματόσημα, εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων κ.λπ.). Με τη φροντίδα του χαράκτη Α. Τάσσου, συγκεντρώθηκε δειγματοληπτικά υλικό για κάθε τομέα εφαρμογής των γραφικών τεχνών, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 2/1983 του περιοδικού. Συμμετέχοντας σ΄ εκείνη την προσπάθεια, διαπίστωσα ότι υπήρχε η δυνατότητα να συγκεντρωθεί αντιπροσωπευτικό μέρος της παραγωγής της αφίσας, που να καλύπτει τους περισσότερους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με αυτήν, καθώς και τα περισσότερα είδη. Επρόκειτο για μια έκδοση που δεν είχε γίνει μέχρι τότε στην Ελλάδα, τη μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα, όπου η βιβλιογραφία για την αφίσα ήταν ανύπαρκτη, με εξαίρεση κείμενα στο περιοδικό "Ζυγός" του Φραντζή Φραντζισκάκη, που αφορούσαν σχεδόν πάντα τη δουλειά του Γιώργου Βακιρτζή. [...] (Από τον πρόλογο του βιβλίου)


Σημείωση: Επανέκδοση

31χ24 εκ., 270 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 741.674 (Αφίσες)
ISBN: 978-960-04-2364-8
ISBN (10ψήφιο): 960-04-2364-4
Βάρος: 1.814 κιλά
Εκδότης: Κέδρος
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
60.86
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

45.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.