Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Laelius de Amicitia
Συγγραφέας:   Marcus Tullius, 106-43 π.Χ.. Cicero


Laelius de Amicitia
Ο διάλογος Laelius του Κικέρωνα, είναι ένα από τα γνωστότερα κείμενα της λατινικής πεζογραφίας το οποίο προσέλκυσε το μεταφραστικό ενδιαφέρον πολλές φορές στη νεότερη εποχή. Ωστόσο, όπως επισημαίνει εύστοχα ο Neuhausen, ο διάλογος σπάνια έγινε αντικείμενο αυστηρής επιστημονικής έρευνας. Στη δική μας προσέγγιση επιχειρούμε να αποδώσουμε το νόημα του κειμένου και να ερμηνεύσουμε τα σημεία εκείνα στα οποία ο σύγχρονος αναγνώστης θα αντιμετώπιζε πρόβλημα κατανόησης. Στην εισαγωγή παρουσιάζουμε το σχετικό με τη φιλοσοφία έργο του Κικέρωνα και τις επικρατούσες αντιλήψεις για τη φιλία κατά την αρχαιότητα. Στο λατινικό κείμενο ακολουθούμε την έκδοση του R. Combes (Παρίσι 1971). Τα πραγματολογικά κυρίως σχόλια απευθύνονται όχι μόνο στο μελετητή της λατινικής φιλολογίας αλλά και σε κάθε αναγνώστη που θα επιθυμούσε να εισδύσει στον τρόπο σκέψης και στα προβλήματα μιας άλλης εποχής από την οποία δεν έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ όσο φανταζόμαστε. Επιχειρούμε να εξηγήσουμε τη σκέψη του Κικέρωνα χρησιμοποιώντας υλικό από άλλα έργα του, φιλοσοφικά και ρητορικά. Αναζητούμε τις ελληνικές πηγές από τις οποίες παίρνει στοιχεία και εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο τις μεταχειρίζεται στη σύνθεση του διαλόγου. Επίσης, επειδή βλέπουμε το διάλογο μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που προκάλεσε τη συγγραφή του, δίνουμε έμφαση σε εκείνα τα σημεία στα οποία ο φιλοσοφικός λόγος διασταυρώνεται με την ιστορική πραγματικότητα.


Σημείωση: Εισαγωγή, σημειώσεις: Γεωργίου Ε. Παπατσίμπα.

21χ14 εκ., 214 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Διδακτικά Βιβλία
Τόπος έκδοσης: Πάτρα
Ταξινόμιση DDC: 870 (Λατινική γραμματεία)
Άλλα πρόσωπα: Γιώργος Ε. Παπατσίμπας (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-530-061-6
ISBN (10ψήφιο): 960-530-061-3
Βάρος: 0.64 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
14.84
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.21
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Cicero, Marcus Tullius, 106-43 π.Χ..
O Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Marcus Tullius Cicero) γεννήθηκε στο Αρπίνο (80 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρώμης) στις 3 Ιανουαρίου του 106 π.Χ. Σπούδασε στη Ρώμη ρητορική, φιλοσοφία και νομικά, ενώ ταξίδεψε για μια διετία στην Ελλάδα και τη Μ. Ασία ολοκληρώνοντας τις φιλοσοφικές και ρητορικές του σπουδές. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος το 81 π.Χ., εδραιώνοντας αμέσως τη φήμη του ως ρήτορας, και διακρίθηκε σε πολλά δημόσια αξιώματα. Έγραψε 107 λόγους, θεωρητικά συγγράμματα για τη ρητορική τέχνη, φιλοσοφικές πραγματείες, 774 επιστολές, ποιήματα, ιστορικά έργα και ένα γεωγραφικό σύγγραμμα. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ασχολήθηκε με μεταφράσεις. Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε δυο παιδιά από την πρώτη του σύζυγο. Τον δολοφόνησαν άνθρωποι του Αντωνίου στις 7 Δεκεμβρίου του 43 π.Χ. Αποτέλεσε το πρότυπο της λατινικής πρόζας για τις επόμενες γενιές, δημιούργησε τους επιστημονικούς και φιλοσοφικούς όρους που έλειπαν από τη γλώσσα του, απλοποίησε και διέδωσε τις βασικές αρχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στην Ευρώπη κι επηρέασε τον τρόπο σκέψης της ανά τους αιώνες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.