Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Μαθηματική Σύνταξις του Πτολεμαίου

Η Μαθηματική Σύνταξις του Πτολεμαίου
Η "Μαθηματική Σύνταξις" του Πτολεμαίου αποτελείται, όπως είναι γνωστό, από 13 βιβλία. Ο παρόν τόμος περιέχει τα τρία πρώτα. Τα υπόλοιπα 10 βιβλία θα εκδοθούν σε τρεις ακόμα τόμους. Το έργο αυτό περιέχει, όπως είναι γνωστό, την "πτολεμαϊκή αστρονομία", δηλαδή όλη σχεδόν τη μέχρι την εποχή του Πτολεμαίου αστρονομία των Αρχαίων Ελλήνων μαζί φυσικά με τις προσωπικές παρατηρήσεις και έρευνες του μεγάλου αστρονόμου.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στην αξία και το ύψος του παρόντος έργου μια και αυτό αναφέρεται σε άλλες σελίδες. Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε ότι μελετώντας τη "Μαθηματική Σύνταξη" η σκέψη μας πηγαίνει στο πνευματικό και επιστημονικό επίπεδο εκείνων προς τους οποίους απευθύνεται. Διότι το επιστημονικό ανάστημα του έργου, η μαθηματική του δομή και οι βαθυστόχαστες πυκνές έννοιές του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δέκτες του ήταν ανάλογου επιπέδου.

Η απόδοση στη νεοελληνική και ο σχολιασμός της "Μεγίστης" συνάντησαν πολλές δυσκολίες λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων του έργου. Το αρχαίο ελληνικό κείμενο (με νέα ηλεκτρονική στοιχειοθεσία και σχετική αποκατάσταση) έχει ληφθεί από τις εκδόσεις του Μ. Halma (Paris 1813) και J. Heiberg (Lipsiae 1898).

Ο παρών τόμος διαιρείται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιέχει πληροφορίες για τον Πτολεμαίο και το έργο του. Το δεύτερο περιέχει το αρχαίο ελληνικό κείμενο και το τρίτο περιέχει την απόδοση στη νεοελληνική με τις απαραίτητες διευκρινήσεις και σχόλια.

Ο υπογράφων αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής γιατί εκδίδεται για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα το έργο του μεγάλου Πτολεμαίου "Μαθηματική Σύνταξις", το οποίο αποτελεί ακριβώς το αστρονομικό ανάλογο των "Στοιχείων" του Ευκλείδου.

Θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι πρόθεση μας είναι να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα το παρόν έργο του Πτολεμαίου με το αρχαίο ελληνικό κείμενο και την απόδοση του στη νεοελληνική, καθώς και τον απαραίτητο αστρονομικό και μαθηματικό σχολιασμό. Επομένως οι όποιες φιλοσοφικές και αστρονομικές προεκτάσεις που μπορούν να δοθούν στα κείμενα της "Μαθηματικής Συντάξεως" δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος βιβλίου.

21χ14 εκ., 413 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
ISBN Set: 960-8333-04-0
ISBN13 Set: 978-960-8333-04-8
Ταξινόμιση DDC: 520.38 (Αστρονομία, Αρχαία ελληνική)
ISBN: 978-960-8333-05-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8333-05-9
Βάρος: 0.62 κιλά
Εκδότης: Αίθρα
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
18.49
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.46
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα. Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002). Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως. Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.