Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ιστορία του αρχαίου κόσμου και οι πηγές της
Συγγραφέας:   Αντώνης Ν. Μαστραπάς


Offer
Η ιστορική γνώση στηρίζεται στις πηγές και στη δραστηριότητα του ιστορικού. Ωστόσο, η ανασύνθεση του παρελθόντος, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά τον κόσμο της Αρχαιότητας, δεν εξαρτάται από τα εμπειρικά στοιχεία που έχει στο μυαλό του ο ιστορικός. Η εμπειρική διαδικασία είναι μια μέθοδος που ο ιστορικός μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για τη σύγχρονη με αυτόν εποχή και κυρίως για την επεξεργασία των παντός είδους καταλοίπων παλαιότερων εποχών.
Κίνητρο για τη διαμόρφωση αυτού του βιβλίου ήταν η πρόθεση του συγγραφέα να φέρει το σύγχρονο αναγνώστη πιο κοντά με τον Αρχαίο Κόσμο. Την προσέγγιση αυτή ο συγγραφέας επιχειρεί με τρόπο αμεσότερο από εκείνον της προσωπικής αφήγησης των γεγονότων. Προτίμησε να παρουσιάσει το παρελθόν με τη "φωνή" που το ίδιο διαθέτει, με τη "φωνή" που έφτασε μέχρι τις ημέρες μας ως απόηχος των παντός είδους καταλοίπων του.
Την αδιαμφισβήτητη σημασία των πηγών και του ρόλου του ιστορικού στην προσέγγιση της Αρχαιότητας επιδιώκει να προβάλει ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, το οποίο διαρθρώνεται σε τρία μέρη: Το πρώτο είναι θεωρητικό και αναφέρεται σε θέματα κατανόησης της διαδικασίας αναζήτησης και κριτικής προσέγγισης των πηγών. Το δεύτερο περιλαμβάνει την Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου μέσα από πολλές και διαφορετικές πηγές, επιλεγμένες σε αρκετές περιπτώσεις με ποικίλα κριτήρια, ώστε να προβάλλονται διαφορετικές απόψεις. Το τρίτο μέρος λειτουργεί ως παράρτημα, στο οποίο επιχειρείται ενδεικτική αξιοποίηση ομάδας πηγών που αφορούν τρία συγκεκριμένα θέματα του Αρχαίου Κόσμου.
Η έλλειψη στην ελληνική βιβλιογραφία ενός εγχειριδίου που να παρουσιάζει τις ιστορικές πηγές του Αρχαίου Κόσμου πιστεύουμε ότι θα καλυφθεί από την παρούσα προσπάθεια, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βιβλίο αναφοράς τόσο για εκείνους που αντιμετωπίζουν την Ιστορία ως διδακτικό μάθημα, όσο και για τους ενδιαφερόμενους γενικότερα για την Ιστορία της Αρχαιότητας.

28χ21 εκ., 427 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλία για Εκπαιδευτικούς
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 900 (Ιστορία), 930 (Αρχαιότητα), 909.38 (Αρχαία Ελλάδα)
ISBN: 978-960-16-0828-0
ISBN (10ψήφιο): 960-16-0828-1
Βάρος: 1.046 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
30.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.13
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαστραπάς, Αντώνης Ν.
Ο Αντώνης Μαστραπάς γεννήθηκε στην Αθήνα (1955) και σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτορας της ίδιας Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας (1988). Έλαβε μέρος σε ανασκαφές και εργάστηκε ως ερευνητής σε μουσεία νησιών του Αιγαίου και στις προϊστορικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Έχει συμμετάσχει σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και συνεργάστηκε ως συγγραφέας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σήμερα εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διδάσκει παράλληλα στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών. Έχει συνεργαστεί στην εκπόνηση ερευνητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και είναι συντάκτης μελετών ιστορικού, αρχαιολογικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.