Σολάρις
zoom in

Ο Κρις Κέλβιν φτάνει σε έναν διαστημικό σταθμό πάνω από τον πλανήτη Σολάρις για να μελετήσει τον ωκεανό που τον καλύπτει. Ξέρει πως μόνο άλλα δύο άτομα συμμετέχουν στην ίδια αποστολή, μέχρι που, μια νύχτα, απροσδόκητα, δέχεται την επίσκεψη μιας γυναίκας που έχει εκπληκτική φυσική ομοιότητα με τη νεκρή σύζυγό του. Οι πρώτες επιστημονικές εξηγήσεις συγκλίνουν στην αλλόκοτη υπόθεση ότι ο ωκεανός του πλανήτη έχει τη δύναμη να υλοποιεί τις αναμνήσεις. Το Solaris εκδόθηκε το 1961 και χάρισε στον Lem την παγκόσμια αναγνώριση. Το 1972 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αντρέι Ταρκόφσκι και το 2002 από τον Στήβεν Σόντεμπεργκ. Τραγικό ρομάντζο, καφκική παραβολή, παρωδία της ερμηνευτικής, ειρωνικό ιπποτικό μυθιστόρημα, φιλοσοφική πραγματεία: όψεις του ίδιου βιβλίου, που θεωρείται ένα αριστούργημα της επιστημονικής φαντασίας.

Γιώργος Τσακνιάς

Γιώργος Τσακνιάς (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Τσακνιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε στην Ιταλική Σχολή Αθηνών και στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην ιστορία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην έδρα Ιστορίας και Πολιτισμού των Σλαβικών Λαών, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με καθηγητή τον Φαίδωνα Μαλιγκούδη (τίτλος διατριβής: "Ο σλαβικός παγανισμός στις βυζαντινές και λατινικές μεσαιωνικές πηγές", 1997). Εργάζεται ως ερευνητής στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του ΜΙΕΤ και είναι αρχισυντάκτης του blog πολιτισμού dim/art. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση λογοτεχνίας, την επιμέλεια και το ιστορικό προλόγισμα βιβλίων, καθώς και με τη φωτογραφία (υπήρξε μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου του ΑΠΘ, μεταξύ 1990-1994, δίδαξε ιστορία και αισθητική της φωτογραφίας στα ετήσια σεμινάρια του ομίλου, έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες του σε βιβλία, έχει κάνει μία ατομική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του ΕΛΙΑ, τον Μάρτιο του 2006, και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, όπως η Photosynkyria 2005 στη Θεσσαλονίκη). Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής Ν. Φθιώτιδας με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Stanislaw Lem

Stanislaw Lem (Συγγραφέας)

Ο Στάνισλαβ Λεμ (1921-2006) γεννήθηκε στο Λβοφ της Πολωνίας (σήμερα, της Ουκρανίας). Σπούδασε ιατρική και το 1946 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κρακοβία. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε την πρώτη του νουβέλα και μέσα στις επόμενες δεκαετίες παρουσίασε πλουσιότατο έργο, ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια και κυρίως μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, που τα χαρακτηρίζει ένας πρωτότυπος συνδυασμός εκρηκτικής φαντασίας, στιβαρής επιστημονικής γνώσης και διαυγούς φιλοσοφικής σκέψης. Ξεχωρίζουν βέβαια τα "Σολάρις", 1961, "Κυβερνιάδα", 1965 και "Η φωνή του Κυρίου", 1968, που συγκαταλέγονται στα διασημότερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του 20ού αιώνα. Ήδη από το 1970 το πολωνικό κράτος τον τίμησε για την προβολή της πολωνικής κουλτούρας, ενώ το 1972 αναγορεύτηκε ακαδημαϊκός. Διεθνή βραβεία και διακρίσεις συμπλήρωσαν την επιτυχία των έργων του, που μεταφράστηκαν σε 41 γλώσσες, με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια αντίτυπα. Πέθανε στις 27 Μαρτίου του 2006 στην Κρακοβία της Πολωνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
319
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.449 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση