Ανδρέας Μιαούλης [1769-1835]
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανδρέας Μιαούλης [1769-1835]

Από την υπόδουλη ως την ελεύθερη Ελλάδα

Αννίτα Ν. Πρασσά

Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου - Παύλου

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΥΤΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ η οποία αναφέρεται στο βίο, στην εποχή και στο έργο του Ανδρέα Μιαούλη (1769 - 1835), μιας μεγάλης μορφής της νεότερης Ελλάδος, είναι αποτέλεσμα επίμονης και επίπονης ερευνητικής προσπάθειας των δύο ιστορικών ερευνητριών Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου-Παύλου και Αννίτας Ν. Πρασσά. Η εμπεριστατωμένη έρευνά τους, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο σε πρωτογενείς πηγές, έχει καλύψει πλήρως όλες τις πτυχές της ζωής του Ανδρέα Μιαούλη. Οι δύο συγγραφείς μέσα από συνεχή διάλογο με την πλούσια βιβλιογραφία που χρησιμοποιούν, ανέκδοτη και εκδεδομένη, αναλύουν και ερμηνεύουν όλες τις πτυχές του πολυτάραχου βίου και του πολύπλευρου έργου του Υδραίου ήρωα. Από τα μεγαλύτερα προτερήματα αυτής της μελέτης είναι ότι στηρίζεται κυρίως σε πρωτογενείς πηγές, οι οποίες χρησιμοποιούνται εξαντλητικά. Έχει αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υλικό, εν πολλοίς ανέκδοτο, τόσο όσον αφορά τον προεπαναστατικό βίο του Ανδρέα Μιαούλη, όσο και κατά την περίοδο της Επανάστασης και αργότερα κατά τη μετεπαναστατική καθοριστική του παρουσία στις εξελίξεις του ελεύθερου ελληνικού κράτους, όταν Κυβερνήτης ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, καθώς και κατά την αντιβασιλεία του Όθωνος. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Αννίτα Ν. Πρασσά

Αννίτα Ν. Πρασσά (Συγγραφέας)

Η Αννίτα Πρασσά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Είναι προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) του νομού Μαγνησίας στο Βόλο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των ΓΑΚ έχει διοργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα γνωστικά αντικείμενα "Νεότερη Ελληνική Ιστορία" και "Διδακτική της Ιστορίας". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καθώς και τα δημοσιεύματά της αφορούν κυρίως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, το Φιλελληνισμό, τα πρώτα χρόνια της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους, τη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης καθώς και τη νεότερη θεσσαλική ιστορία. Έχει την επιστημονική ευθύνη ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Το 1997 συμμετείχε στην επιστημονική επιτροπή του Ελληνορωσικού Επιστημονικού Συνεδρίου σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια, που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας και τη ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα. Έχει γράψει τα βιβλία:" Ιωάννης Καποδίστριας. Ο αναγεννώμενος Φοίνιξ" (1776-1831), εκδ. Δωδώνη, Αθήνα-Γιάννινα 1998, "Ο Φιλελληνισμός και η Επανάσταση του ΄21", εκδ. Δημιουργία, Αθήνα 1999, "Όψεις και πραγματικότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Η περίπτωση των Κυκλάδων (1828-1832)", εκδ. Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 2003. Είναι τακτική συνεργάτις του περιοδικού "Ε-Ιστορικά" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου - Παύλου

Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου - Παύλου (Συγγραφέας)

Η Ντίνα Αδαμοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στον Πειραιά και στη Μεσσηνία. Από το 1989 εργάζεται ως αρχειονόμος στη θέση της προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας. Επιμελήθηκε προσωπικά την επαναλειτουργία του Μουσείου Ύδρας με την αναδιοργάνωση-επανέκθεση και προβολή εκθεμάτων του αυτοτελούς μουσειακού τμήματος της υπηρεσίας καθώς επίσης και τη δημιουργία και εφαρμογή (σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος) ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων αρχειακού-μουσειακού περιεχομένου που απευθύνονται στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ διατελεί μέλος και άλλων επιστημονικών εταιρειών έχοντας παράλληλα εκλεγεί στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών συλλόγων πολιτιστικού χαρακτήρα. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις της σε πολλά επιστημονικά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Μελέτες και άρθρα της που αφορούν κυρίως τη νεότερη ελληνική ναυτική ιστορία καθώς και τη νεότερη υδραϊκή ιστορία δημοσιεύονται κατά καιρούς σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Συνεργάτις του περιοδικού "Ναυτική Επιθεώρηση", συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό "Ε-Ιστορικά" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Αυτοτελείς δημοσιεύσεις: "Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, Κατάλογος", εκδ. Artigraf- Σωματείο Φίλων ΙΑΜΥ, "Ύδρα 1997 (επανέκδοση 2000), "΄Υδρα, λεύκωμα" (ιστορικό πλαίσιο-επιμέλεια προλογικών κειμένων), εκδ. Βέργας, Αθήνα 2001, "Υδραίικα καράβια: η συλλογή του Μουσείου Ύδρας (αναδρομή στις πηγές)", εκδ. Λιθογραφική Αθηνών, Αθήνα (υπό έκδοση).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
769
Διαστάσεις:
26x23
Βάρος:
3.472 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση