Μυστικά της διατροφής
zoom in

"Ό,τι είναι πολύ κοντά σου δεν το βλέπεις", αναφέρει μια πανάρχαια ρήση σοφίας. Μπορεί η "φαστφουντάδικη" νοοτροπία μας να μας έχει απομακρύνει από τα μυστικά της γαστρονομίας αρχαιότερων εποχών, δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία πως η διατροφή εξακολουθεί να καθορίζει τόσο την επιβίωση όσο και την ποιότητα της ζωής μας. Ίσως, δεν υποψιαζόμαστε καν ότι το τι και πώς τρώμε διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας και, κατ΄ επέκταση, την ίδια μας την ύπαρξη πάνω στη Γη.
Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση αλλάζει πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, οι διατροφικές συνήθειες των λαών αντανακλούν την πάλη ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Αρχαίες παραδόσεις που, μεταξύ άλλων, ορίζουν τον άνθρωπο ως τροφή για κάποιες άλλες ανώτερες μορφές ζωής αποκτούν νέο νόημα.
Οι Α. Αντωνιάδης, Θ. Βέμπος, Σ. Ελμάζης, Μ. Κιουλάφα, Μ. Κοσάνοβιτς, Π. Κουμεντάκης, Ε.-Α. Κωστάκη, Σ. Μακρής, Σ. Μαργαριτίδου, Γ. Μηνούδης, Χ. Ντικμπασάνης, Β. Συκιώτης, Κ.-Μ. Τσαροπούλου και Δ. Τσινικόπουλος ερευνούν, αναλύουν και παρουσιάζουν τις διαστάσεις ενός από τα πιο επίκαιρα και σύνθετα θέματα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στελίνα Μαργαριτίδου

Στελίνα Μαργαριτίδου (Συγγραφέας)

Η Στελίνα Μαργαριτίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις και δημοσιογραφεί από το 1988 έως και σήμερα. Συνεργάστηκε με περιοδικά και έντυπα πανελλαδικής εμβέλειας (΄΄Ε΄΄ Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΚΛΙΚ, ΜΑΧ, "Επιλογές" Κυριακάτικης Μακεδονίας, ΑΒΑΤΟΝ). Εργάστηκε στις εφημερίδες Αδέσμευτος Τύπος, Μακεδονία, Εφημερίδα των Συντακτών και συνεργάστηκε στην προώθηση εκδηλώσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Νόησις, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια κ.ά. Έχει γράψει τα βιβλία "Σε δίνω Στεγνά" και "Θεσσαλονίκη 2012: Ρεπορτάζ στην άλλη πλευρά της πόλης", ενώ συμμετείχε σε συλλογικά έργα των εκδόσεων Αρχέτυπο. Από τις εκδόσεις Αρχέτυπο επίσης κυκλοφορούν τα βιβλία της "Έλληνες μάγοι του 20ού Αιώνα" και "Η διασθητικός που άφησε εποχή".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέφανος Ελμάζης (Συγγραφέας)

Ο Στέφανος Ελμάζης είναι πτυχιούχος Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και εκδότης-διευθυντής των περιοδικών "Άβατον", "Mystery" και του εκδοτικού οίκου "Αρχέτυπο".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Τσινικόπουλος

Δημήτρης Τσινικόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Τσινικόπουλος είναι ερευνητής, μελετητής, ποιητής, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος. Σπούδασε νομικά στο Α.Π.Θ. και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές εδώ και στη Γερμανία. Μελέτησε φιλοσοφία, φιλολογία και θεολογία. Επί σειρά ετών παρακολούθησε σεμινάρια βιβλικής θεολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα δικαίου και φιλολογίας της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1982 με μία πρωτότυπη μελέτη. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές γνωμικών, πέντε μελέτες και τέσσερις τόμους δοκιμίων. Συμμετείχε επίσης σε εκδόσεις ομαδικών έργων. Συνεργασίες του σε μελετήματα, διηγήματα, δοκίμια, κριτικές και ποίηση δημοσιεύονται σε γνωστά περιοδικά λόγου και τέχνης. Έχει μεταφράσει βιβλικά κείμενα, λογοτεχνικά θέματα της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής, καθώς και κείμενα και ποιήματα συγχρόνων συγγραφέων, όπως Γκ. Μιστράλ, Γ. Μπρόντσκι,Ο. Παθ, Ε. Λεβινάς, Ε. Πάουντ, Κ.Σ. Λιούϊς, Γ.Χ. Όντεν, Τζ. Χέρμπερτ, Πώλ Τίλλιχ, Ντήτριχ Μπονχέφερ και άλλοι. Δοκίμια και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα. Έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες και κατά καιρούς έχει δώσει διαλέξεις στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό ίδρυμα, στον Δ.Σ.Θ. και αλλού, πάνω σε λογοτεχνικά, επιστημονικά και μεταφυσικά θέματα. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Βέμπος

Θανάσης Βέμπος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Βέμπος γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Σπούδασε προγραμματισμό κομπιούτερ και δημόσια υγιεινή, προτού ασχοληθεί επαγγελματικά ως ερευνητής - δημοσιογράφος. Έχει μεταφράσει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την αστροναυτική-αστρονομία, την οικονομία και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία και ψυχολογία. Μιλά αγγλικά και ρωσικά. Συμμετείχε με την ελληνική ομάδα στην τελικά φάση επιλογής υποψηφίων για το πρόγραμμα West in Space ΄97 σε συνεργασία με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία. Έχουν κυκλοφορήσει δύο δικά του βιβλία επιστημονικής φαντασίας ("Ιστορίες κυβερνοπάνκ", εκδόσεις Ωρόρα - "Πέντε ρωγμές στο δίκτυο", εκδόσεις Λιβάνη). Το διήγημά του "Τα παιδιά του Κρόνου" κέρδισε το πρώτο βραβείο διηγημάτων ελληνικήςεπιστημονικής φαντασίας (Χρυσός Ικαρομένιππος) για το 1996. Η επιστημονική φαντασία αποτελεί μια από τις βασικές "έμμονες ιδέες" του, μαζί με το Διάστημα, το μέλλον, την κυβερνητική, τα ανεξήγητα φαινόμενα, τη βιοτεχνολογία, τη διεθνή πολιτική, την οικονομία και την εθνολογία. Μαζί με όλα αυτά, βρίσκει και το χρόνο να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες, την αυτόνομη κατάδυση, το χειμερινό σκι και το ροκ εν΄ ρολ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Ε. Κουμεντάκης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Εμμ. Κουμεντάκης γεννήθηκε σε ένα χωριό του Νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Διατροφική - Οικολογική Θεραπευτική την οποία ασκεί από το 1968 στη χώρα μας. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του "Διεθνούς Συλλόγου των Υγιεινιστών Γιατρών". Έχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία σχετικά με θέματα υγείας, διατροφής, πρόληψης και διατροφικής θεραπευτικής. Υπήρξε επί σειρά ετών αρθρογράφος σε θέματα υγείας, σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Εκδίδει εδώ και επτά χρόνια το διμηνιαίο περιοδικό "Υγεία για όλους" και είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου. Είναι επίσης μέλος της τριμελούς Συντακτικής ομάδας του πολιτικού περιοδικού "Περιεκτική Δημοκρατία" (Γόρδιος). Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Με το γράψιμο, στο χώρο της λογοτεχνίας, άρχισε να ασχολείται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και έχει πλούσια ανέκδοτη παραγωγή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μηνούδης

Γιώργος Μηνούδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μηνούδης είναι κλινικός ορθομοριακός διατροφολόγος, απόφοιτος του διεθνούς φήμης Institute for Optimum Nutrition (Ινστιτούτο Ιδανικής Διατροφής) του Λονδίνου, του οποίου πάτρωνας επί σειρά ετών διετέλεσε και ο δύο φορές νομπελίστας και πατέρας της σύγχρονης βιοχημείας και γενετικής βιολογίας Linus Pauling, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως τον άνθρωπο που πραγματικά ανακάλυψε τη δομή του DNA. Ο Γιώργος Μηνούδης έχει Master of Science in Complementary Medicine από το Πανεπιστήμιο του Westminster. Είναι μέλος του British Complementary Medical Association (Βρετανικός Σύλλογος Συμπληρωματικής Ιατρικής), του Διοικητικού Συμβουλίου του British Association of Nutritional Therapists (Βρετανικός Σύλλογος Διατροφολόγων Θεραπευτών), της International Society for Orthomolecular Medicine (Διεθνής Εταιρεία Ορθομοριακής Ιατρικής) και της Royal Society of Medicine (Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής) της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει συμμετάσχει σε δύο κλινικές έρευνες με θέματα ΄Διατροφή και Άσθμα΄ και ΄Άγχος και Διατροφή΄. Συμμετέχει τακτικά σε διεθνή σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες σε Ελλάδα και Κύπρο ως κύριος ομιλητής. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε πολλούς δήμους. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας και της Κύπρου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές εφημερίδες, σε περιοδικά και στο διαδίκτυο. Ο Γιώργος Μηνούδης τιμήθηκε με το Απολλώνειο Βραβείο 2018 για τη συνολική προσφορά του στην επιστήμη και στον άνθρωπο. Είναι ιδρυτής της Ορθομοριακής Διατροφής και ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Ο.Δ.Ι.), σκοπός της οποίας είναι η έρευνα, η εκπαίδευση και η κλινική εφαρμογή της επιστήμης αυτής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Αντωνιάδης

Αντώνης Αντωνιάδης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Άλτενα της Γερμανίας. Αποφοίτησε από την σχολή Φυσικοθεραπείας του Βελιγραδίου. Από το 2000-2004 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού "Άβατον", ενώ από το 2004 είναι διευθυντής του περιοδικού "Μυστική Ελλάδα". Το 2003 οργάνωσε την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς "Άγνωστες Πύλες" που προβλήθηκε στην ΕΤ3. Με κείμενά του έχει συμμετάσχει σε πολλά βιβλία και επίσης έχει επιμεληθεί ανάλογο αριθμό βιβλίων άλλων συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Μακρής

Σπύρος Μακρής (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Μακρής είναι ερευνητής, συγγραφέας και αρθρογράφος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εμφανίστηκε στο χώρο των γραμμάτων με το μονοσέλιδο λογοτέχνημα "Έρωτας στον ποταμό του Ηράκλειτου". Στο χώρο της αναδίφησης παρουσιάστηκε με τη μελέτη "Αθηνά, Εριχθόνιος και τεχνητή γονιμοποίηση στην ελληνική αρχαιότητα". Και τα δύο, όπως και άλλα, έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "Αερότοπος". Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε αρκετά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη του τρόπου σκέψης των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Με κείμενά του έχει συμμετάσχει στα συλλογικά βιβλία: "Ιερή Ελλάδα", "Τι είναι η ψυχή", "Τυπολογία", "Αρχαία ελληνική επιστήμη", "Τα μυστήρια της διατροφής", "Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα" των εκδόσεων "Αρχέτυπο". Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο του "Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό φενγκ σούι" και "Αμαζόνες".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευφροσύνη-Αμοντίνη Κωστάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρω Κιουλάφα (Συγγραφέας)

Η Μάρω Κιουλάφα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Υπήρξε εκδότρια του περιοδικού "Ερμείον". Ασχολείται πλέον με τη συγγραφή και την αρθρογραφία. Ζει και εργάζεται στις Σέρρες, αποδεχόμενη ένα νέο τρόπο ζωής και σκέψης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Συκιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κασσάνδρα - Μαρία Τσαροπούλου (Συγγραφέας)

Η Κασσάνδρα-Μαρία Τσαροπούλου είναι καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίλιτσα Κοσάνοβιτς

Μίλιτσα Κοσάνοβιτς (Συγγραφέας)

H Μίλιτσα Κοσάνοβιτς γεννήθηκε στην Πέτρινια της Κροατίας από Σέρβους γονείς. Στα δεκαέξι της μετακόμισε στο Βελιγράδι όπου τελείωσε το Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε κλασικές επιστήμες (αρχαία ελληνικά και λατινικά) στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου. Το 1984 έλαβε υποτροφία από το ελληνικό κράτος για την εκμάθηση και της Νεοελληνικής γλώσσας. Από το 1992 ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε μητέρα και συγγραφέας. Άρθρα της έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στα περιοδικά Τρίτο Μάτι, Strange, Ζενίθ κ.α. Για ένα διάστημα υπήρξε και αρχισυντάκτρια του εναλλακτικού περιοδικού Ζενίθ. Από το 2008 αρθρογραφεί μαζί με τον Γιώργο Στάμκο στο σερβικό εβδομαδιαίο περιοδικό Nedeljnik Vreme. Το πρώτο της βιβλίο, που συνέγραψε με τον Γ. Στάμκο, είχε τίτλο "Μυστική Σερβία" και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1999. όταν οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Σερβίας δεν είχαν ακόμη τελειώσει. Το 2006. το ίδιο συγγραφικό ζεύγος, έγραψε το βιβλίο "Στοιχειωμένα Βαλκάνια: Εξερευνώντας τα μυστικά της βαλκανικής ενδοχώρας", που θεωρείται το καλύτερο σύγχρονο βιβλίο για τα "μυστικά" Βαλκάνια στην ελληνική γλώσσα. Εκτενή κείμενά της δημοσιεύτηκαν στα συλλογικά έργα "Βρυκόλακες, ψυχεδέλεια & ψυχότροπα", "Τα μυστικά της διατροφής", Ο μαγικός κόσμος των ονείρων", "Προβλέποντας το μέλλον", "Τα μυστήρια του χρόνου", "Κόσμος της γιόγκα", "Ξωτικά και νεράιδες", "Φαντάσματα" κ.ά. Έχει συνεργαστεί σε ορισμένα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ Balkan Express της ΕΡΤ3. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Βελιγράδι προσπαθώντας να κτίσει μία "γέφυρα" που ενώνει τους λαούς των Βαλκανίων και ειδικά την Ελλάδα με τη Σερβία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Ντικμπασάνης

Χρήστος Ντικμπασάνης (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Ντικμπασάνης είναι καθηγητής, ποιητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Από το 1989, χρονιά που εργάστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, αρθρογραφεί τακτικά στον ειδικό, κυρίως, τύπο κι έχει διατελέσει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Θ.) Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά: "Γεύση", "Επιστήμη και Τεχνολογία", "Βιβλίο και Media", "Information", "Τουριστική Αγορά", "Εδώ Ελλάδα" (περιοδικό για την ομογένεια, όπου διετέλεσε και αρχισυντάκτης), "Τρίτο Μάτι", "Ανιχνεύσεις", "Άβατον", "Strange" κ.ά. Γράφει ποίηση, δοκίμια και μελέτες. Ποιήματά του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και βιβλία: "Ο Υπομνήμων" (ποιητική συλλογή) 1984, "Απόδραση στην Πολιτεία του Ανθρώπου" (κοινωνιολογικό δοκίμιο), "Σφακιανάκης 1986, Θρύψαλα από πράσινο γαλαξία" (ποιητική συλλογή), "Πύρινος Κόσμος" 1991 και "Συναυλία στην Άκρη της Νύχτας" (ποιητική συλλογή), Μπίμπης, Σειρά: Μικρή Φιλολογική 1994. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) Η ζωή και το έργο του εμπνέονται πάντα από τη μεγάλη αγάπη του προς τον άνθρωπο, τη φύση, την ιστορία των θρησκειών, την εθνολογία και τη μυθολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασπασία Παπαδομιχελάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύα Αυλίδου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.486 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση