Οι δρόμοι της αειφορίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι δρόμοι της αειφορίας

Περιβάλλον, εργασία, επιχειρηματικότητα

Συλλογικό έργο

Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Η αειφορία δεν εξαντλείται μόνο στην ηθική ρητορεία για την αναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της φύσης και των ανθρώπων στον χώρο και τον χρόνο. Μπαίνει στα βαθιά νερά της οικονομικής επιστήμης και προτείνει νέα πρότυπα για την μέτρηση της ευημερίας. Το ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός δείκτης της προόδου, ίσως είναι και απατηλός. Η ίδια η πρόοδος αμφισβητείται και επιχειρείται η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την ροή των αγαθών και την παραγωγή της ρύπανσης. [...]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας

Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας (Συγγραφέας)

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, απ΄ όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d΄ Etat (1983). Στην Ελλάδα εργάστηκε στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997). Από το 2000 είναι Καθηγητής "Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης" στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Μιχάλης Παπαγιαννάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης (1941-2009) γεννήθηκε στην Καλαμάτα, με καταγωγή από την Κρήτη. Σπούδασε νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσέ και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελιέ. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάστηκε και αρθρογράφησε στο "Βήμα", τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", το "Αντί", την "Αυγή" και τον "Πολίτη". Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό, έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του. Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του. "Έφυγε" στις 26 Μαΐου 2009 έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Μοδινός

Μιχάλης Μοδινός (Συγγραφέας)

Περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος, συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς, δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο, ενώ υπήρξε ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού "Νέα Οικολογία", πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και διευθυντής του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών. Στο δοκιμιακό - ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία "Μύθοι της ανάπτυξης στους τροπικούς" (Στοχαστής), "Από την Εδέμ στο καθαρτήριο" (Εξάντας), "Τοπογραφίες" (Στοχαστής), "Το παιγνίδι της ανάπτυξης" (Τροχαλία) και "Η αρχαιολογία της ανάπτυξης" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Από το 2005 στράφηκε συστηματικά στη λογοτεχνία και την κριτική της, εκδίδοντας τα μυθιστορήματα: "Χρυσή ακτή", 2005, "Ο μεγάλος Αμπάι", 2007, "Επιστροφή", 2009 (βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών), "Η σχεδία", 2011 (διάκριση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων και υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο), "Άγρια Δύση", 2013, "Τελευταία έξοδος: Στυμφαλία", 2014, "Εκουατόρια", 2016 (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2017), "Το πλέγμα", 2018. Ως κριτικός λογοτεχνίας συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοδρόμιο" της εφημερίδας "Τα Νέα". Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Ευθυμιόπουλος

Ηλίας Ευθυμιόπουλος (Συγγραφέας)

O Ηλίας Ευθυμιοπούλος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα, σπούδασε φυσικές επιστήμες στην Ελλάδα και την Γαλλία και είναι κάτοχος διδακτορικού. Το 1981 γίνεται διευθυντής στη "Nέα Οικολογία". Το 1990 ιδρύει την Ελληνική Greenpeace την οποία διευθύνει μέχρι το 1999. Το 2000 συμμετέχει ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Σημίτη. Στη συνέχεια και μέχρι το 2014, προΐσταται του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών. Σήμερα είναι διευθυντής στο Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου. Στη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε με την ΕΡΤ ως παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ως σεναριογράφος τηλεοπτικών ντοκυμαντέρ. Από το 1998 ώς το 2010 ήταν πρόεδρος του Θερινού Οικολογικού Πανεπιστημίου. Από το 2002 ώς το 2008 ήταν διευθυντής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ ECOCINEMA. Έχει αρθρογραφήσει στο "Αντί", το "Βήμα", τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" και τα "Νέα". Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία "Παράθυρο στην κρίση" (Μεταίχμιο, 2015) και "Το δίλημμα της πεταλούδας" (Ακαδημία Αθηνών, 2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμος Τσαντίλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Παλαιοκρασάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Πεσμαζόγλου

Βασίλης Πεσμαζόγλου (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Πεσμαζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε και εργάστηκε στις ΗΠΑ, την Αγγλία και το Βέλγιο. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει γράψει το αφήγημα 1993 (εκδόσεις Ηριδανός).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Τριφύλλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Βούγιας

Σπύρος Βούγιας (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Βούγιας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Είναι συγκοινωνιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας και υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σπιλάνης (Συγγραφέας)

Ο Σπιλάνης Γιάννης είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1979). Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές σε «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Γαλλία), απέκτησε Διδακτορικό στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Τουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη. Η ελληνική περίπτωση» (1985). Εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός επιστήμονας σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης (1987-90) Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ διδάσκει στο ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική Τουρισμού» στη Χίο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, νησιωτικής ανάπτυξης και τουριστικού σχεδιασμού. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Διάσκεψης Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CRPM).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Θεοχάρη (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Δ. Θεοχάρη έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Εργάζεται ως υπεύθυνη εκδόσεων, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και μεταφράστρια από το 2000. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς όπως οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π., το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.ά. Εξειδικεύεται σε κείμενα αρχαιολογικά, ιστορικά και κοινωνικών επιστημών. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη μαγειρική και την αστρολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Δεληγιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάρω Ευαγγελίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Σβορώνου

Ελένη Σβορώνου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Σβορώνου (γεν. 1965) είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους. Πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, των βραβείων κοινού Public και του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, ενώ έργα της απέσπασαν Εύφημο Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά καθώς και τη διεθνή διάκριση White Raven. Γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στον Αναγνώστη ενώ από το 2016 είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Αναγνώστη (κατηγορία: παιδική λογοτεχνία). Διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους, και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή για ενήλικες με θέμα το παιδικό βιβλίο στον κύκλο σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Της αρέσει να μοιράζεται αναγνωστικές εμπειρίες με μικρούς και μεγάλους.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Μοδινός

Μιχάλης Μοδινός (Επιμέλεια)

Περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος, συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς, δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο, ενώ υπήρξε ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού "Νέα Οικολογία", πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και διευθυντής του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών. Στο δοκιμιακό - ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία "Μύθοι της ανάπτυξης στους τροπικούς" (Στοχαστής), "Από την Εδέμ στο καθαρτήριο" (Εξάντας), "Τοπογραφίες" (Στοχαστής), "Το παιγνίδι της ανάπτυξης" (Τροχαλία) και "Η αρχαιολογία της ανάπτυξης" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Από το 2005 στράφηκε συστηματικά στη λογοτεχνία και την κριτική της, εκδίδοντας τα μυθιστορήματα: "Χρυσή ακτή", 2005, "Ο μεγάλος Αμπάι", 2007, "Επιστροφή", 2009 (βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών), "Η σχεδία", 2011 (διάκριση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων και υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Βραβείο), "Άγρια Δύση", 2013, "Τελευταία έξοδος: Στυμφαλία", 2014, "Εκουατόρια", 2016 (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2017), "Το πλέγμα", 2018. Ως κριτικός λογοτεχνίας συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοδρόμιο" της εφημερίδας "Τα Νέα". Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ηλίας Ευθυμιόπουλος

Ηλίας Ευθυμιόπουλος (Επιμέλεια)

O Ηλίας Ευθυμιοπούλος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα, σπούδασε φυσικές επιστήμες στην Ελλάδα και την Γαλλία και είναι κάτοχος διδακτορικού. Το 1981 γίνεται διευθυντής στη "Nέα Οικολογία". Το 1990 ιδρύει την Ελληνική Greenpeace την οποία διευθύνει μέχρι το 1999. Το 2000 συμμετέχει ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Σημίτη. Στη συνέχεια και μέχρι το 2014, προΐσταται του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών. Σήμερα είναι διευθυντής στο Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου. Στη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε με την ΕΡΤ ως παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ως σεναριογράφος τηλεοπτικών ντοκυμαντέρ. Από το 1998 ώς το 2010 ήταν πρόεδρος του Θερινού Οικολογικού Πανεπιστημίου. Από το 2002 ώς το 2008 ήταν διευθυντής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ ECOCINEMA. Έχει αρθρογραφήσει στο "Αντί", το "Βήμα", τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" και τα "Νέα". Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία "Παράθυρο στην κρίση" (Μεταίχμιο, 2015) και "Το δίλημμα της πεταλούδας" (Ακαδημία Αθηνών, 2017).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
260
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.455 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση