Οικοδόμοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οικοδόμοι

Ηρωικοί αγώνες μιας 7ετίας 1960-1967

Ηλίας Στάβερης

12.72€ -10% 11.45€
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στους αγώνες των Οικοδόμων στα χρόνια 1960-1967. Ορόσημο και αφετηρία αυτής της διαδρομής στάθηκε η Ιστορική Πανελλαδική - Πανοικοδομική απεργία της 1ης του Δεκέμβρη 1960. Η απεργία και η αιματηρή σύγκρουση με την αστυνομία που τάραξε τα νερά στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν περιορίστηκε μόνο στη ξήλωμα των πεζοδρομίων της Ομόνοιας από τους αγωνιζόμενους Οικοδόμους, αλλά συνέβαλε και στην απομυθοποίηση της αστυνομικής παντοδυναμίας και τρομοκρατίας. Και ο αγωνιστικός κύκλος θα κλείσει δραματικά με τη ματωβαμμένη επίσης πολιτική απεργία ενάντια στην επερχόμενη δικτατορία. Στα εφτά χρόνια που μεσολάβησαν, οι Οικοδόμοι με τους αδιάκοπους αγώνες και τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις τους θα αλλάξουν ριζικά τους όρους της ζωής και της δουλειάς τους και θα κερδίσουν μια υπολογίσιμη θέση την οικονομία και στην κοινωνία.
Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου

Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου (Επιμέλεια)

Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Κατόπιν πήγε στο Δυτικό Βερολίνο, όπου σπούδασε ηλεκτρολογία στο Πολυτεχνείο. Μετά το προδίπλωμα μεταγράφηκε στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1965. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην τηλεόραση του Δυτικού Βερολίνου και σε κινηματογραφικές παραγωγές σαν υπεύθυνος για το μοντάζ σε ταινίες ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους και διαφημιστικά. Το 1978 προσλήφθηκε σαν ειδική σύμβουλος για το μοντάζ στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης προσπαθώντας να μεταδώσει στους μαθητές της, εκτός από τις τεχνικές γνώσεις και το αισθητικό κριτήριο στην εικόνα και στον ήχο. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε στο πανεπιστήμιο ειδικά μαθήματα για την ιστορία, το δίκαιο και την κοινωνιολογία του κινηματογράφου. Την ίδια εποχή έγραφε άρθρα και ανταποκρίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και του Βόλου για τους Έλληνες μετανάστες, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα, ταξιδιωτικές περιγραφές κ.ά. Το 1983 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου είχε εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών (μοντάζ) και εργάστηκε σαν μοντέρ σε διάφορες εξωτερικές παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης, των υπουργείων Πολιτισμού, Γεωργίας κλπ. Με την επικράτηση του βίντεο στις τηλεοπτικές παραγωγές ασχολείται με μεταφράσεις κλασικών έργων της γερμανικής λογοτεχνίας, την επιμέλεια εκδόσεων και τη συγγραφή σεναρίων.

Ηλίας Στάβερης

Ηλίας Στάβερης (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Στάβερης γεννήθηκε στον Αϊ-Γιώργη της Κεφαλονιάς το 1924, οργανώθηκε αρχικά (Ιούνιο του 1941) στην ΟΚΝΕ, στη συνέχεια ανέλαβε γραμματέας του εργατικού τομέα της ΕΠΟΝ Αθήνας. Καταδικάστηκε σε θάνατο στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και από τις 16 Νοεμβρίου 1948 ως τις 12 Φεβρουαρίου 1949 κρατήθηκε ως υπόδικος στο Μακρονήσι. ΄Εγινε μέλος της Δ.Ε. της ΕΔΑ από το 2ο Συνέδριό της (Δεκέμβριος 1942). Πήρε μέρος (ως παράνομος) στον αντιδικτατορικό αγώναα από τις γραμμές του ΠΑΜ, του ΑΕΜ και του ΚΚΕ Εσωτερικού. Το 1970 εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτ. και μετά τη μεταπολίτευση συνέχισε να αγωνίζεται μέσα από τη συνδικαλιστική παράταξη του Αντιδικτατορικού Εργατικού Μετώπου (ΑΕΜ) με την ευθύνη του γραμματέα. Στα γραπτά του, συγκαταλέγεται και η ανέκδοτη εργασία του για το κίνημα των οικοδόμων με τους ηρωικούς αγώνες τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
175
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.314 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση