Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τον αθλητισμό
Συγγραφέας:   Κωνσταντίνα Γογγάκη


Offer
Ο αθλητισμός, αποτελώντας ένα τμήμα της κοινωνικής ζωής, επηρεάζει την κοινωνία και επηρεάζεται απ΄ αυτήν. Έτσι, ο κλασικός αθλητισμός, συνιστώντας μιαν έκφανση της εποχής της ακμής, αντανακλά μιαν από τις πιο δυναμικές πτυχές αυτής της περιόδου. Η σημασία του αθλητισμού, ο πολυσήμαντος ρόλος του, η αγωνιστική νίκη που αποτύπωνε το κλέος και το κύδος των ανδρών, η συγκίνηση του αθλητικού θεάματος, συνδέονται με μερικές από τις καλύτερες στιγμές του δημιουργικού ανθρώπινου πνεύματος. Εκτός όμως απ΄ την θετική υπάρχει και η αρνητική όψη του αρχαίου αθλητισμού, η οποία επικρίθηκε και καυτηριάστηκε, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει την εκ μέρους της αρχαίας κοινωνίας αποδοχή του αθλητικού γεγονότος, και η οποία αρνητική όψη επιβεβαιώνεται τελικά, εκ του αντιθέτου, τη διαχρονική αξία του μέτρου και της ψυχικής και σωματικής εναρμόνισης. Αυτή την διττή προσέγγιση, των φωτεινών και των σκοτεινών πλευρών του αρχαίου αθλητισμού, επιχειρεί η παρούσα εργασία, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις πηγές της κλασικής παράδοσης. Έτσι ξετυλίγεται ένα πλούσιο υλικό, που αποκαλύπτει τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τον αθλητισμό, από τον Όμηρο, τον Τυρταίο, τον Πίνδαρο και τον Πλάτωνα, έως τον Γαληνό, τον Φιλόστρατο, τον Παυσανία και τον Λιβάνιο, ενώ, παράλληλα γίνεται αναφορά σε κάποιους Ρωμαίους συγγραφείς. Από τη γενική αξιολόγηση του αρχαίου αθλητισμού και τις αντιστοιχίες του στο σύγχρονο αθλητικό γίγνεσθαι, εν τέλει αποδεικνύεται πως ο λόγος περί ηθικής και μέτρου στον αθλητισμό είναι όχι μόνον διαχρονικός, αλλά, σήμερα, άκρως αναγκαίος και επίκαιρος.


Σημείωση: Πρόλογος: Ανδρέας Μάνος

21χ14 εκ., 451 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 796.01 (Αθλητισμός - Φιλοσοφία και θεωρία)
ISBN: 978-960-402-089-8
ISBN (10ψήφιο): 960-402-089-7
Βάρος: 0.621 κιλά
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
25.10
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.57
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γογγάκη, Κωνσταντίνα
Η Κωνσταντίνα Γογγάκη γεννήθηκε στην Αλεπού Κερκύρας. Σπούδασε Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής στην ΕΑΣΑ (ΤΕΦΑΑ) Αθηνών, καθώς και Νεοελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δύο φορές Υπότροφος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της. Παρακολούθησε Μεταπτυχιακές Σπουδές Δραματικής Ποίησης στο Κλασικό Τμήμα και Φιλοσοφίας στη Β΄ έδρα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος και Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Νορβηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Από το 1997 είναι αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999, εκλεγείσα διδάσκει ως Λέκτορας "Φιλοσοφία του Αθλητισμού" στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.