Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ψυχολογία της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας
Συγγραφέας:   Δημήτριος Γ. Ζάχαρης


Ψυχολογία της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας
"... Όλοι οι φυλετικά αναπαραγόμενοι πολυκύτταροι οργανισμοί αρχίζουν τη ζωή τους τη στιγμή της σύλληψης ως μονοκύτταρα πλάσματα, που περιέχουν ένα σύνολο γενετικά κωδικοποιημένων πληροφοριών (με τη μορφή εντολών για τη σύνθεση των πρωτεϊνών) και μια ενεργειακή αποθήκη. Μέσω μιας εκπληκτικής, αν και ακόμη ελλιπώς κατανοητής, σειράς διαδικασιών, που συνιστά την ανάπτυξη (οντογένεση), αυτές οι γενετικές εντολές εκφράζονται στα εντόνως διαφοροποιημένα πολυκύτταρα πλάσματα, όπως εμείς.
Η ανάπτυξη όμως δεν είναι αυτόματη και προκαθορισμένη διαδικασία εκδήλωσης, που μόλις ξεκινήσει συνεχίζει μόνη της για να καταλήξει στην ολοκληρωμένη μορφή του ώριμου οργανισμού. Αντίθετα, κάθε άτομο ξαναδημιουργείται ουσιαστικά εξαρχής ως μοναδικό προϊόν μιας ασύλληπτα σύνθετης σειράς αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της γενετικής συγκρότησης αυτού του ατόμου αλλά και ανάμεσα στο περιβάλλον. Όλη αυτή η πολύπλοκη, σύνθετη, δυναμική και πιθανοκεντρική διαδικασία περιγράφεται με τον όρο επιγένεση.
Λόγω της φύσης της επιγένεσης, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι ένα φαινοτυπικό χαρακτηριστικό οφείλεται αποκλειστικά στα γονίδια (π.χ. το μέγεθος των ποδιών). Τα γονίδια υπαγορεύουν κάποια περιοχή πιθανών μεγεθών, π.χ. για τα πόδια. Το τελικό τους μέγεθος είναι βέβαια μέσα σ΄ αυτήν την περιοχή, αλλά η οριστική του θέση καθορίζεται από άλλους παράγοντες. [...]

24χ17 εκ., 359 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 150 (Ψυχολογία)
ISBN: 978-960-8325-23-4
ISBN (10ψήφιο): 960-8325-23-4
Βάρος: 0.693 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ζάχαρης, Δημήτριος Γ.
Ο Δημήτριος Γ. Ζάχαρης είναι καθηγητής της Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το 1936 στη Σεργούλα Δωρίδος (Φωκίδα). Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων (1954-56) και στα Πανεπιστήμια Φραγκφούρτης και Ζυρίχης Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Φιλοσοφία (ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ.). Στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Η ψυχολογία του Piaget και οι δυνατότητες εφαρμογής της στη διδασκαλία της ιστορίας". Υπήρξε καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πατρών (1982-87) και από το 1987 μέχρι σήμερα διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει διάφορα συγγράμματα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.