Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη
(Μια κριτική επισκόπηση)
Συγγραφέας:   Νίκος Καλογήρου


Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη
Αναμφισβήτητα, η μεταπολεμική αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται και παρακολουθεί με κάποια χρονική υστέρηση τα διεθνή ρεύματα, από τα οποία ο μοντερνισμός στις διάφορες εκφράσεις του είναι το κυρίαρχο. Η ιδιόμορφη και επιλεκτική εφαρμογή των εκσυγχρονιστικών τάσεων φανερώνει την αναπόφευκτη γεωγραφική και πολιτισμική προσαρμογή στα δεδομένα του τόπου. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι, σε τελευταία ανάλυση, η αρχιτεκτονική είναι τοπική στο βαθμό που δίνει έμφαση σε ορισμένους παράγοντες, που έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητα του τοπίου και την ιστορική γενεαλογία του αστικού ιστού. Οι παράγοντες αυτοί δημιουργούν την τρισδιάστατη μήτρα μέσα στην οποία τοποθετείται κάθε κατασκευή. Οι περισσότερο προικισμένοι αρχιτέκτονες της μεταπολεμικής γενιάς έχουν κατανοήσει τις αδιόρατες συνιστώσες του τόπου και συλλαμβάνουν την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού έργου ως τεκτονικό γεγονός, άσχετα με την ιδεολογική επιλογή μεταξύ τοπικών και διεθνών ιδιωμάτων.

28χ21 εκ., 109 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 720.495 (Αρχιτεκτονική, Ελληνική), 711.449 5 (Πολεοδομία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-267-151-1
ISBN (10ψήφιο): 960-267-151-3
Βάρος: 0.474 κιλά
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νίκος Σ. Καλογήρου γεννήθηκε το 1951 στη Βέροια. Το 1975 πήρε το δίπλωμα του αρχιτέκτονα από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παρίσι, στην "Ιστορία, γεωγραφία και δημογραφία των πληθυσμών και των κοινωνικών ομάδων" (DEA, EHESS, 1976), στην πολεοδομία (Certificat, 1976, Diplome de Formation Superieure, 1979, CRU) και στην αστική και περιφερειακή ανάλυση (DEA, Univ. Paris I, 1977). Το 1979 πήρε το διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paris I- Pantheon- Sorbonne. Είναι καθηγητής και από το 2005 πρόεδρος στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και ακαδημαϊκός υπεύθυνος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα περιβαλλοντικού σχεδιασμού του Ε.Α.Π. Την περίοδο 1991-93 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη μεταπτυχιακή σχολή της Architectural Association στο Λονδίνο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Έχει ακόμη παρουσιάσει τις απόψεις του στον Τύπο, στην τηλεόραση, καθώς και σε τακτική ραδιοφωνική εκπομπή για την αρχιτεκτονική και την πόλη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.