Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κοινωνιολογία και η μεθοδολογία της
(Θεωρητική πολυφωνία: Μέθοδοι: Γιατί πλουραλισμός;: Η επιστημονική έρευνα)

Η κοινωνιολογία και η μεθοδολογία της
Κάτω από ποιες συγκεκριμένες πνευματικές επιρροές και κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες γεννήθηκε η κοινωνιολογία στα μέσα του 19ου αιώνα; Είναι πράγματι «Κόρη της Γαλλικής και της βιομηχανικής επανάστασης», όπως την χαρακτηρίζουν αρκετά συχνά; Γιατί η κοινωνιολογία δεν απέκτησε επαρκή θεωρητική ενότητα από τα πρώτα της κιόλας βήματα και εξακολούθησε μέχρι τις μέρες μας να διέπεται από πλουραλισμό θεωρήσεων και ειδικότερων μεθόδων; Ποιές είναι οι κυριότερες παραδοσιακές και νεότερες θεωρήσεις της κοινωνιολογίας και ποια τα μεθοδολογικά της εργαλεία; Υπάρχει ένας κοινός επιστημονικός προσανατολισμός που, παρά την πολλαπλότητα που την διακρίνει, λειτουργεί ως συντελεστής ενότητας; (Τόμος Α). Ποιές υπήρξαν οι μεγάλες διαμάχες αλλά και οι συμφιλιωτικές θέσεις σχετικά με την ταυτότητα της κοινωνιολογίας ως επιστήμης, με τον βαθμό της αυτονομίας της από την φιλοσοφία, την αξιολογική εμπλοκή και την πολιτική από την μια πλευρά, και από τις φυσικές επιστήμες από την άλλη; (Τόμος Β). Πως εξελίχθηκε η κοινωνιολογία στον τόπο μας από το 1908 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα; (Παράρτημα). Ποιές είναι οι ομοιότητες, αλλά και οι διαφορές, ανάμεσα στις κοινωνιολογικές έρευνες και στις δημοσκοπήσεις; (Παράρτημα). Το δίτομο βιβλίο «Η Κοινωνιολογία και η Μεθοδολογία της», με επίκεντρο τα παραπάνω ερωτήματα, εισάγει τον αναγνώστη στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης της κοινωνίας, αποκαλύπτοντάς του, ταυτόχρονα, τις απελευθερωτικές για τον άνθρωπο «αρετές» της, μέσω της πρόκλησης κοινωνικής αυτογνωσίας. Μέσα από τις σελίδες του επιχειρείται ακόμη να καταδειχθεί ότι η κοινωνιολογική παιδεία λειτουργεί για τους αποδέκτες της και ως αντίδοτο στην προκατάληψη και στην, χωρίς κριτική εξέταση, αποδοχή όσων επιφανειακών και παραπλανητικών ερμηνειών για την κοινωνική ζωή κυκλοφορούν την κάθε εποχή. Η εξοικείωση των φοιτητών και του ευρύτερου κοινού με τον κριτικό, απομυθοποιητικό λόγο της κοινωνιολογίας έχει οπωσδήποτε και μια σημαντική πολιτισμική χρησιμότητα.

24χ17 εκ., 222 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 301.01 (Κοινωνιολογία - Μεθοδολογία)
ISBN: 978-960-15-0842-9
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0842-2
Βάρος: 0.385 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
22.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ιωάννα Λαμπίρη - Δημάκη (1932-2004) τελείωσε το διδακτορικό της στην κοινωνιολογία στο London School of Economics (1962). Από το 1962 μέχρι το 1967 εργάστηκε πρώτα ως ερευνήτρια στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και μετά ως διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών Αθηνών. Το 1975 εξελέγη υφηγήτρια κοινωνιολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 καθηγήτρια στην ίδια σχολή. Οι δημοσιεύσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφέρονται κυρίως σε πορίσματα ερευνών της για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, σε μεθοδολογικά ζητήματα κοινωνικών επιστημών και στην εξέλιξη της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε επίσης συστηματικά με παρουσιάσεις νέων βιβλίων στο χώρο των κοινωνικών επιστημών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.