Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το Βυζάντιο και ο δρόμος προς την Ανατολή
(Πρωτοβυζαντινή περίοδος 324-610 μ. Χ.)
Συγγραφέας:   Μιχαήλ Σ. Κορδώσης


Το Βυζάντιο και ο δρόμος προς την Ανατολή
Ο Μιχαήλ Κορδώσης, καθηγητής της Ιστορικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσιάζει εδώ την πολιτική και οικονομική ιστορία του Βυζαντίου κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο και την εξάπλωση της επιρροής του στην Ασία και την Αφρική, αναδεικνύοντας την προσφορά των Βυζαντινών στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ιδιαίτερα κεφάλαια εξετάζουν τους λαούς που συνέθεταν τον πληθυσμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τις κοινωνικές τάξεις, τη δημογραφία, τον εκχριστιανισμό των λαών του Καυκάσου και του Ευξείνου Πόντου, τις χριστιανικές αιρέσεις και τις συνέπειές τους για το κράτος κ.ά. Όπως τονίζει ο συγγραφέας, το πρώιμο βυζαντινό κράτος ήταν μεγαλύτερης σπουδαιότητας από το μέσο και το ύστερο, όχι μόνο γιατί ήταν μεγαλύτερο σε έκταση και δύναμη, αλλά και γιατί τότε τέθηκαν οι βάσεις ιδεών και θεσμών, όπως η ενσωμάτωση του χριστιανισμού στην ελληνορωμαϊκή παράδοση, η δημιουργία χριστιανικής φιλολογίας και τέχνης κλπ. Ιδιαίτερα πρωτότυπο και ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο για τους (χερσαίους και θαλάσσιους) δρόμους του μεταξιού και τη διοχέτευση βυζαντινών εμπορικών και πολιτισμικών αγαθών στην Άπω Ανατολή, με βάση ελληνικές αλλά και κινεζικές πηγές. Η μελέτη περιλαμβάνει ευρετήριο κυρίων ονομάτων και τόπων, δέκα χάρτες και 27 φωτογραφίες έργων ανατολικής τέχνης, αναπαραστάσεις και κατόψεις χριστιανικών ναών.

24χ17 εκ., 300 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
ISBN: 978-960-258-090-5
ISBN (10ψήφιο): 960-258-090-9
Βάρος: 0.504 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
23.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.85
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μιχ. Σ. Κορδώσης είναι καθηγητής ιστορικής γεωγραφίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολείται κυρίως με το Βυζάντιο και τις σχέσεις του Ελληνικού κόσμου με την Ανατολή, στους αρχαίους και μέσους χρόνους.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.