Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το παράδειγμα
(Στο σχηματισμό, την ανάπτυξη και την οργάνωση της γλώσσας, της λογικής και ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού)
Συγγραφέας:   Αλέξανδρος Δ. Τζένος


Offer
Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό, θα λέγαμε, απροσδόκητα σημαντικό. Ξεκινήσαμε από την αρμοδίως υποστηριζόμενη άποψη, ότι αυτό που λέμε «παράδειγμα» είναι κάτι που δεν συλλαμβάνεται, γιατί δεν υπάγεται σε λογικές κατηγορίες, δεδομένου ότι τούτο αποτελεί το έδαφος μέσα στο οποίο ριζώνει η ίδια η γλώσσα και η σκέψη, η ίδια η λογική και ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός, δηλαδή η τέχνη σ΄ όλες της τις μορφές, η θρησκεία και ο μύθος, η κοινωνική οργάνωση και το δίκαιο και αυτή η επιστήμη. Είναι, όπως έχει λεχθεί, «υπεργνωστική» αρχή. Οι πλούσιες έρευνες, που οδηγούν πάντοτε στα ίδια συμπεράσματα, μας επιτρέπουν να προβάλουμε τον ισχυρισμό ότι αυτό που λέγεται παράδειγμα θέτει ή εκφράζει τη σχέση λόγου και ακολουθίας. Τη σχέση αυτή την έχουμε αναγάγει στην πηγή της ή στο αρχέτυπό της. Το παράδειγμα στη ρίζα του είναι σημάδι, οιωνός, τεκμήριο, που μας δείχνει κάτι που μένει αόρατο και μας πείθει ότι αυτό το αόρατο έχει ύπαρξη ή προοιωνίζεται κάτι που θα επακολουθήσει αναγκαίως. Πέρα απ΄ αυτά, η βασιμότητα των πορισμάτων της έρευνας μαρτυρείται και από το γεγονός ότι ένας ολόκληρος κόσμος λέξεων που έμενε ως τώρα αδιάγνωστος στην ετυμολογική κατανόησή του, πήρε την αποδεδειγμένα σωστή διάγνωσή του, πράγμα που φέρνει πνευματική και ψυχική ευφορία τόσο περισσότερο όσο γενεές επί γενεών επαγγελματιών και ερασιτεχνών γλωσσολόγων και φιλοσόφων δεν ευδοκίμησαν στις ακάματες προσπάθειές τους. Λέξεις βασικές στον κόσμο των Ινδοευρωπαϊκών λαών, όπως για παράδειγμα οι λέξεις τάξη και κόσμος, ειρήνη και πόλεμος, φιλία και φιλότητα, γάμος και έρωτας, ομορφιά και ασχήμια κ.λπ. κ.λπ., έμεναν ανερμήνευτες και βρήκαν το νόημά τους μόνο στο πλαίσιο της έρευνας που καταστρώθηκε στα πέντε κεφάλαια (δοκίμια) του βιβλίου μας αυτού. Στο τέλος του βιβλίου μας διατυπώσαμε βαρυσήμαντα συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να δει ο αναγνώστης και να σκεφθεί πάνω σ΄ αυτά. Προσκαλούμε τον σημερινό ταλαιπωρημένο αναγνώστη να εντρυφήσει στο βιβλίο, βεβαιώνοντάς τον ότι ο κόπος του δεν θα αποβεί επί ματαίω. Έτσι πιστεύω ότι θα κατανοήσει πλατύτερα και πιο βαθιά τα σημερινά πολύ μεγάλα ανθρώπινα προβλήματα, που εξακολουθούν να μένουν ουσιαστικά άλυτα και δεν πρόκειται να λυθούν ποτέ, αν ο κόσμος εξακολουθήσει να προεύεται όπως πορεύεται σήμερα.
Αλέξανδρος Τζένος

24χ17 εκ., 320 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 400 (Γλώσσα)
ISBN: 978-960-02-1599-1
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1599-5
Βάρος: 0.692 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τζένος,  Αλέξανδρος Δ.
Γεννήθηκε στο χωριό Κέρτεζη των Καλαβρύτων. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών και σταδιοδρόμησε στο δικαστικό σώμα. Όμως το φαινόμενο της Γλώσσας γενικότερα και της Ελληνικής Γλώσσας, ειδικότερα είναι εκείνο που από πολύ νωρίς άσκησε πάνω του ακατανίκητη έλξη και γοητεία, έτσι ώστε πέρα από τη σκληρή επαγγελματική ενασχόληση, να φτάσει να γίνει γι΄ αυτόν κυριαρχικός ορισμός. Τα σπουδαιότερα από τα βιβλία του είναι α) Νους και Γλώσσα 1965, 2) Γλώσσα και Παιδεία, ένας τόμος και δύο τομίδια 1979-1982, 3) Αναγνώριση του Ανθρώπου μέσα από το Δίκαιο και τη Γλώσσα 1987, 4) Γένεση και Οργάνωση της Γλώσσας και της Σκέψης των Ελλήνων. Πρώτη έκδοση Δεκέμβριος 1991, δεύτερη έκδοση Μάιος 1992, 5) Ορίζοντες της Ελληνικής Γλώσσας 1993, 6) Η Ανθρώπινη Κατάσταση μέσα από την Ανάγνωση της Ελληνικής Γλώσσας και άλλων Ινδοευρωπαϊκών Γλωσσών 1997, 7) Προ των Πυλών της Τρίτης Χιλιετίας. Η Μεγάλη Ειρηνική Επανάσταση για ένα διαφορετικό κόσμο 1998, 8) ο Εγγυημένος Πολιτικός Λόγος 1998, και 9) το ανά χείρας βιβλίο, που βρίσκεται στην ανώτερη, ποιοτικά, βαθμίδα της κλιμακωτά αναπτυσσόμενης προσπάθειας του συγγραφέα για την κατανόηση της Ελληνικής Γλώσσας, η οποία ερευνάται αυτοτελώς, αλλά και σε σύγκριση με τις άλλες συγγενικές γλώσσες, τις καλούμενες Ινδοευρωπαϊκές.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.