Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η σύγκρουση για το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών
(Από την ενιαία διαδικασία στο πλαίσιο των κοινών αρχών των συνθηκών: Συμβολή στο πρόβλημα της ενισχύσεως του δημοκρατικού και αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου)

Η σύγκρουση για το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών
Από το 1957 ήδη η Συνθήκη της Ρώμης είχε θεσπίσει μια ενιαία διαδικασία για την εκλογή των ευρωβουλευτών. Αλλά η ενιαία αυτή διαδικασία ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εκλογικό σύστημα- ακόμη αναζητείται μισόν αιώνα αργότερα.
Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο μιας από τις σφοδρότερες συγκρούσεις, που αναπτύχθηκαν πoτέ στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση ανάμεσα στις εθνικές συνταγματικές πολιτικές τάξεις απʼ τη μια πλευρά, και την υπό διαμόρφωση ενωσιακή τάξη, στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου ενωσιακού συνταγματικού πολιτισμού, από την άλλη.
Η σύνδεση του εκλογικού συστήματος με τα ζητήματα που θεωρείται ότι συνδέονται με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα ευρωπαϊκό στα εθνικά εκλογικά συστήματα, η στάση των διαφόρων δυνάμεων απέναντι στους ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εθνικοί και κομματικοί υπολογισμοί επηρέασαν την εξέλιξη του ζητήματος. Χρειάσθηκαν περισσότερα από 20 χρόνια κάθε φορά για να πραγματοποιηθεί κάποιο σημαντικό βήμα. Οι πρώτες ευρωεκλογές με άμεση και καθολική ψηφοφορία αποφασίσθηκαν το 1976 και διεξήχθησαν το 1979 και η θεσμοποίηση του αναλογικού συστήματος και στις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως συμφωνήθηκε με την τροποποίηση της Πράξεως του 1976 στις 21 Οκτωβρίου 2002.
Εμπνευστής των τελευταίων αυτών μεταβολών (που θεσπίσθηκαν στο πλαίσιο των κοινών αρχών που εισήγαγε η Συνθήκη του Άμστερνταμ), ο Γιώργος Ν. Αναστασόπουλος, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής της επιτροπής των Θεσμικών του Θεμάτων, είχε διαμορφώσει τις προτάσεις του Κοινοβουλίου του 1998 που οδήγησαν στις αλλαγές. Ο κοινός ευρωπαϊκός δικαιϊκός πολιτισμός της εκλογικής διαδικασίας προχώρησε έστω και αν περιορίζεται σε ορισμένα θέματα του εκλογικού δικαίου.
Στο βιβλίο που έγραψε ο Γιώργος Αναστασόπουλος, εξετάζει την 50ετή σύγκρουση σε όλες της τις φάσεις και όλες τις παραμέτρους, τις δυνάμεις που επηρέασαν τις εξελίξεις και τους παράγοντες που διαδραμάτισαν ρόλο, για να συναγάγει τα συμπεράσματα και να διαγράψει τις προοπτικές. Ο συγγραφέας προτείνει ριζοσπαστικότερες μεταβολές, αλλά δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι συνθήκες γιʼ αυτές. Σʼ αυτό το θέμα δεν υπάρχουν άλλες μονογραφίες στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος έχει γράψει τον πρόλογο.


Σημείωση: Πρόλογος: Δημ. Θ. Τσάτσος.

21χ14 εκ., 134 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 342 (Συνταγματικό δίκαιο), 324 (Εκλογές), 382.026 (Ευρωπαϊκή Ένωση - Δίκαιο και νομοθεσία)
ISBN: 978-960-15-0745-3
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0745-0
Βάρος: 0.209 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.52
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γεννήθηκε στην Κηφισιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Συγκριτικό Δίκαιο στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στη δημοσιογραφία στο Medill School of Journalism, του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ. Διδάκτωρ του δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1953 στην Καθημερινή και συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, αρθρογράφος κ.ά. Χρημάτισε υπηρεσιακός Υφυπουργός Προεδρίας στις Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, 1977 και Γ. Ράλλη, 1981, και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής των εκλογών του 1981. Εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. το 1984, το 1989 και το 1994. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Πρόσκληση του 1992", μαζί με άλλους "Οριζόντια παραγωγή" (1994), "Τάσεις ενόψει της Διακυβερνητικής Διασκέψεως του 1996" (1995), "Διπλή απειλή για το κοινοτικό δίκαιο" (1996) και "Κοινές αρχές για ένα ευρωπαϊκό εκλογικό σύστημα" (1999). Το 2000 εξελέγη αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.