Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η θεσμική συγκρότηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
(Εγχειρίδιο δικαίου και θεσμών εξωτερικής πολιτικής)

Η θεσμική συγκρότηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Το έργο των Κώστα Ζώρα, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Βασίλη Γκίκα, Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, είναι το πρώτο που εξετάζει τη θεσμική συγκρότηση της εξωτερικής πολιτικής σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού.
Αρχικά, οι συγγραφείς διατυπώνουν και αναλύουν τις συνταγματικές αρχές που διέπουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, αναδεικνύοντας έτσι μια διάσταση συνταγματισμού στον καθορισμό και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
Στη συνέχεια εξετάζουν τις αρμοδιότητες των επιμέρους κρατικών λειτουργιών (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής) σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Η συνολική εικόνα της θεσμικής υποδομής του ελληνικού κράτους, η οποία σχετίζεται με τις εξωτερικές σχέσεις, αφορά σε τελική ανάλυση το σύστημα εξωτερικής αρμοδιότητας, το οποίο ισχύει στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σύστημα διάκρισης των λειτουργιών, σύμφωνα με το οποίο οι σχετικές με την εξωτερική πολιτική κατανέμονται σε συγκεκριμένα κρατικά όργανα.
Ιδιαίτερη έκταση καταλαμβάνει η διοίκηση και η οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί τον βασικό μηχανισμό εφαρμογής της εξωτερικής πολιτικής του κράτους. Τέλος, στο Παράρτημα, οι συγγραφείς έχουν συγκεντρώσει το σύνολο της σχετικής με την εξωτερική πολιτική ειδικής νομοθεσίας, ώστε ο αναγνώστης να έχει άμεση πρόσβαση στα σχετικά νομοθετικά κείμενα.

24χ17 εκ., 592 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μελέτες Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.495 (Πολιτική - Ελλάς)
ISBN: 978-960-15-0817-7
ISBN (10ψήφιο): 960-15-0817-1
Βάρος: 0.99 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
61.15
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

54.42
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Βασίλης Γκίκας γεννήθηκε το 1964 στα Λουτρά Αιδηψού. Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1993 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με γνωστικό αντικείμενο Δίκαιο της Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι δικηγόρος Αθηνών.

Ο Κώστας Ζώρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με το βαθμό "άριστα". Υπότροφος του DAAD (γερμανικού κρατικού ιδρύματος υποτροφιών) για μεταπτυχιακές σπουδές κατέστη διδάκτωρ της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Freiburg της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Εργάσθηκε ως υπότροφος του DAAD στο Max - Planck - Institut για το Δημόσιο και Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στη Χαϊδελβέργη. Επισκέπτης Καθηγητης στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ανοβέρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Επιμελητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λέκτορας στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του ίδιου Πανεπιστημίου, από το 1999 Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διδακτικό αντικείμενο τους πολιτικούς θεσμούς και τα πολιτειακά συστήματα. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου (1984-1988), Γενικός Γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών (1996-1998).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.