Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Έξι μορφές Ρώσων και Σοβιετικών επιστημόνων
(Για την Αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της)

Έξι μορφές Ρώσων και Σοβιετικών επιστημόνων
""Τα βιβλία μοιάζουν με καράβια" συνηθίζει να λεει ο Α. Νεμιρόβσκι. Πράγματι μεγάλη είναι η ιστορικοφιλοσοφική "συγγραφική αρμάδα" του. Μεγάλη και πολύτιμη. Πριν απ΄ όλα γιατί παρέχει πνευματική τροφή, φως και αλήθεια για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, για τη φιλοσοφία του οποίου ο Φρ. Ένγκελς γράφει: "Στις πολυποίκιλες μορφές της ελληνικής φιλοσοφίας υπάρχουν ήδη σε εμβρυώδη κατάσταση στην πορεία της ανάπτυξής τους, όλες σχεδόν οι αντιλήψεις των κατοπινών θεωριών για τον κόσμο"".

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Τη ζωή και το έργο έξι μελετητών της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας πραγματεύεται το βιβλίο του Δημήτρη Τσιμπουκίδη. Πρόκειται για τους Β.Β. Στρούβε, Μ.Α. Κοροστόβτσεφ, Β.Γ. Γκαφούροφ, Α.Σ. Σόφμαν, Β.Ι. Κουζίστσιν και Α.Ι. Νεμιρόβσκι, οι έρευνες, η προσωπικότητα και ο φιλελληνισμός των οποίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εργαζόμενοι στη Σοβιετική Ένωση, στην περίοδο της άνθησης των ιστορικών σπουδών, οι έξι μελετητές που παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Δ. Τσιμπουκίδης συνέχισαν την παράδοση των Ρώσων ερευνητών που ήδη από το 17ο αιώνα είχαν καταπιαστεί με την αρχαία ελληνική Ιστορία, ενώ στις αρχές του 18ου αιώνα ιδρύθηκαν έδρες με σχετικό περιεχόμενο στα Πανεπιστήμια της Πετρούπολης και της Μόσχας. Με ξεχωριστή αναφορά σε κάθε έναν από τους έξι ιστορικούς, ο Δ. Τσιμπουκίδης παρουσιάζει τη ζωή, το έργο, το ακριβές αντικείμενο της έρευνας, τη μέθοδο εργασίας και τη βιβλιογραφική τους παραγωγή. Το βιβλίο "Έξι μορφές Ρώσων και Σοβιετικών Επιστημόνων", σημειώνει ο συγγραφέας του, "έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα, γιατί κατά έναν τρόπο δίνει απάντηση στην προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζεται ως τώρα από ορισμένους δυτικοευρωπαίους ιστορικούς για την υποβάθμιση των ρωσικών και σοβιετικών ερευνών στον τομέα του αρχαίου ελληνικού κόσμου".

21χ14 εκ., 74 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 928 (Ιστορικοί)
ISBN: 978-960-8472-32-7
ISBN (10ψήφιο): 960-8472-32-6
Βάρος: 0.123 κιλά
Εκδότης: Εντός
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Γράψε τη δική σου κριτική
10.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.90
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τσιμπουκίδης, Δημήτρης Ι.
Ο Δημήτρης Τσιμπουκίδης γεννήθηκε το 1921. Σπούδασε ιστορία και φιλολογία. Πήρεν τον τίτλο του διδάκτορα φιλοσοφίας στην ιστορία (Ph. D. 1967) στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών (Μόσχα). Από το 1970 ως το 1976 υφηγητής ιστορίας στο ίδιο Ινστιτούτο. Μετά τη δεύτερη επιστημονική διατριβή του με θέμα "Ελλάδα και Ανατολή" ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ επικρατείας (Doctorat d΄etat) στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών (1977). Από το 1977 ως το 1987 Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Διδάκτωρ Ιστορίας. Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ "Για την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη της Κεντρικής Ασίας" (Οκτώβρης1972) εισηγήθηκε με θέμα "Η σύνθεση του Ελληνικού και Ανατολικού πολιτισμού". Στο 29ο Διεθνές Συνέδριο Ασιανολόγων (Παρίσι, Ιούλης 1973) μίλησε με θέμα "Οράματα και πραγματικότητες του Ελληνοβακτριανού κράτους". Έκανε επίσης επιστημονικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη μελέτη των πολιτισμών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και στο Ιράν, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Ανατολής. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα αραβικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.